Snellere en/of veiligere harde schijven dankzij RAID

3
313
Dit artikel is deel 14 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieUpgraden naar USB 3.0 in een handomdraaiKabelspaghetti of hoe sluit ik mijn pc aan op mijn tv

Om technische redenen waar we niet verder op ingaan worden bij RAID 5 de data niet systematisch op schijven 1 en 2 geschreven en het resultaat altijd op schijf 3 maar worden de schijven telkens gewisseld.

De RAID Controller zal de 3 schijven van 250 GB weergeven in het besturingssysteem als één enkele schijf van 500 GB. Je verliest dus "slechts" 33% van je capaciteit, door het intensief rekenwerk is de snelheidswinst veel lager dan bij RAID 0 (als er al winst is, de geraadpleegde bronnen spreken elkaar hier nogal tegen) maar je hebt wel de superieure veiligheid van RAID 1.

Het terug reconstrueren (rebuild) van een uitgevallen harde schijf vergt bovendien toch enkele handelingen die niet zomaar voor iedereen weggelegd zijn.
Nadeel is ook dat je bij aanschaf direct moet investeren in 3 harde schijven én in een hardware RAID Controller die RAID 5 ondersteunt (of in een duurder moederbord dat deze functie aan boord heeft).


Twee SATA harde schijven, klaar voor een RAID 0 of RAID 1 configuratie

Voorlopig ga je deze RAID 5 configuratie voornamelijk nog terugvinden in netwerkomgevingen met mailservers en dergelijke, maar heel voorzichtig doet RAID 5 nu ook zijn intrede in de markt voor particulieren die niet echt krap zitten met hun budget en een bijzonder betrouwbare, snelle pc wensen.

Conclusie
RAID systemen waren tot voor kort voorbehouden terrein voor servers en professionele toepassingen. Voor een deel zal dat nog wel zo blijven, want hier bespraken we alleen RAID 0, 1 en 5 – maar er bestaan nog heel wat meer RAID configuraties (RAID 2, 3, 4, 6, 50) die voor de gewone pc-gebruiker niet interessant zijn. Voorspellingen maken in het gebied van informatica is altijd bijzonder gevaarlijk, maar we wagen hier toch een gokje op de intrede van RAID bij de betere pc’s voor particulieren.
1
2
3
4
5
Vorig artikelAantekeningen organiseren en converteren naar gedrukte tekst
Volgend artikelOpen doel
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Sorry nogmaals: jij bedoelt (alleen) bij LEZEN en dan heb je gelijk… Ik had dir over het hoofd gezien. Dus enekl bij gegevens wegschrijven geldt wat ik schreef over RAID 0 en 1…

  2. Sorry vriend, maar jij hebt het hier over RAID 0 of striping. RAID 1 IS MIRRORING: beide disks zijn de spiegel van elkaar.
    Dit rAID-getal is eigenlijk het niveau van REDUNDANCY. RAID betekent immers “Redundant Array of Independent Disks”

  3. Dat raid 1 geen snelheidswinst geeft is niet per definitie juist.
    Bij lezen van een blok informatie kunnen twee schijven tegelijk geraadpleegd worden, iedere schijf voor een verschillend gedeelte van dezelfde file. Raid controllers worden hiervoor geoptimaliseerd.

    Dus je lees snelheid gaat met grotere blokken info wel degelijk omhoog met raid 1

    Groet,

    Marco Zuijderhoudt

Reacties zijn gesloten.