Snellere en/of veiligere harde schijven dankzij RAID

3
313
Dit artikel is deel 14 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieUpgraden naar USB 3.0 in een handomdraaiKabelspaghetti of hoe sluit ik mijn pc aan op mijn tv

RAID 10 en RAID 0 + 1

Het lijkt wel of je met RAID altijd moet kiezen tussen snelheid en veiligheid. Dat is niet helemaal waar, er bestaan configuraties die het beste van beide werelden weten te combineren. Zo vind je onder meer de hybride systemen RAID 10 en RAID 0 + 1. Het ene kan je beschouwen als een gemirrorde striping en de andere als een gestripede mirroring maar in beide gevallen heb je al 4 harde schijven nodig. Deze systemen vind je momenteel dan ook alleen terug in bedrijfsomgevingen. Er bestaat evenwel nog een compromis dat waarschijnlijk ook zijn weg zal vinden naar de consumentenmarkt: RAID 5.

RAID 5


Zo werkt RAID 5

Bij RAID 5 gaan we een trucje toepassen. Uiteraard weet je dat de gegevens onder digitale vorm op de harde schijf staan. Of het nu een databank of een foto is, uiteindelijk staan er nulletjes en ééntjes op de harde schijf. Dat zijn cijfertjes, en met cijfertjes kan je rekenen!
Onthouden we hier nu dat Block A, B, C enzoverder uiteindelijk cijfertjes zijn, maar keren we eerst even terug naar de eerste configuratie, RAID 0. Herinner je dat daar gelijktijdig Block A op schijf 1 en Block B op schijf 2 geschreven werden. Nu gaan we de RAID Controller nog een extra opdracht geven, en laten hem het verschil berekenen tussen Block A en Block B. Gemakkelijkheidhalve noemen we dat resultaat Block X. Dat Block X schrijven we nu weg op een derde harde schijf, schijf 3.
Natuurlijk heeft dat cijfer van Block X op zich geen enkele betekenis, maar we gaan dat gebruiken om het grootste nadeel van RAID 0 te ondervangen, namelijk de betrouwbaarheid van je gegevens of liever, het gebrek er aan. De RAID Controller rekende immers uit dat X = A – B, dus als je even terugdenkt aan je lessen wiskunde op school, weet je nu dat A = X + B of B = A – X. Aangezien Block A, Block B en Block X elk op een andere harde schijf staan, kan je met iedere combinatie van 2 harde schijven altijd de derde terug herberekenen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAantekeningen organiseren en converteren naar gedrukte tekst
Volgend artikelOpen doel
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Sorry nogmaals: jij bedoelt (alleen) bij LEZEN en dan heb je gelijk… Ik had dir over het hoofd gezien. Dus enekl bij gegevens wegschrijven geldt wat ik schreef over RAID 0 en 1…

  2. Sorry vriend, maar jij hebt het hier over RAID 0 of striping. RAID 1 IS MIRRORING: beide disks zijn de spiegel van elkaar.
    Dit rAID-getal is eigenlijk het niveau van REDUNDANCY. RAID betekent immers “Redundant Array of Independent Disks”

  3. Dat raid 1 geen snelheidswinst geeft is niet per definitie juist.
    Bij lezen van een blok informatie kunnen twee schijven tegelijk geraadpleegd worden, iedere schijf voor een verschillend gedeelte van dezelfde file. Raid controllers worden hiervoor geoptimaliseerd.

    Dus je lees snelheid gaat met grotere blokken info wel degelijk omhoog met raid 1

    Groet,

    Marco Zuijderhoudt

Reacties zijn gesloten.