Draadloos brand- en CO-alarm, ook in keukens

Ajax FireProtect 2 (Heat/Smoke/CO) review

0
1178

Ajax FireProtect 2 (Heat/Smoke/CO)

Vanaf € 170,-
9.1

Diskidee Rating

9.1/10

Pros

  • Interconnected alarm support
  • App to control and monitor
  • SmartBracket for fast installation

Cons

  • SmartBracket initially difficult to remove
We testen de Ajax FireProtect 2 (Heat/Smoke/CO), een geavanceerde brand- en koolmonoxidemelder met allerlei technologieën die valse meldingen tegengaan, zodat het alarm zelfs in een keuken bruikbaar is. Maar werkt het ook echt?

Ajax FireProtect 2 (Heat/Smoke/CO) is verkrijgbaar in drie versies: één met verzegelde batterijen die tot tien jaar meegaan (SB-model), een ander met vervangbare batterijen (2 x CR123A) die tot zeven jaar meegaan (RB-model) en ten slotte een versie die je verbindt met het normale stroomnet (AC-model).

Wij testten twee RB-modellen, want deze melder kan geïntegreerd worden in een netwerk van soortgelijke melders zonder app-ondersteuning en/of in het eerder geteste Ajax-beveiligingssysteem, met app-ondersteuning.

De compacte afmetingen (ongeveer 12,4 cm × 12,4 cm × 4,5 cm) en het lage gewicht (ongeveer 274 gram) zorgen voor een eenvoudige installatie.

 
Rook detectie

FireProtect 2 gebruikt een dual-spectrum optische sensor, die onderscheid maakt tussen rook en stoom om valse alarmen te minimaliseren. De sensor herkent rook door de grootte van de deeltjes in de lucht en reageert niet op waterdamp. Daardoor kan je deze melder ook in een keuken installeren.

De gesloten rookkamer van het apparaat, beschermd tegen stof, vuil en insecten, vereist geen regelmatige schoonmaak. Bovendien verbetert het HazeFlow 2-algoritme, ontwikkeld door Ajax, de rookdetectie door gegevenspatronen te analyseren die duiden op echte brandsituaties.

 
Koolmonoxide detectie

Omdat koolmonoxide (CO) kleurloos en geurloos is, is de detectie ervan cruciaal om onopgemerkte vergiftiging te voorkomen. FireProtect 2 waarschuwt gebruikers voor gevaarlijke CO-concentraties bij niveaus zo laag als vijftig ppm (niet meer dan in negentig minuten), honderd ppm (niet meer dan in veertig minuten) of driehonderd ppm (niet meer dan in drie minuten) voordat symptomen van vergiftiging optreden.

Ter info: een koolmonoxide (CO) concentratie wordt als levensbedreigend beschouwd wanneer deze vierhonderd deeltjes per miljoen (ppm) bereikt, met name als deze concentratie gedurende drie uur of langer aanhoudt. Bij deze niveaus kan CO-vergiftiging ernstige gezondheidsschade of zelfs de dood veroorzaken.

De chemische sensor van het apparaat kan CO-niveaus tot wel tien jaar nauwkeurig detecteren. Daarna moet de sensor worden vervangen.

Ajax FireProtect 2: configuratie

Ajax FireProtect 2: configuratie (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

 
Hitte detectie

De melder bevat twee klasse A1R-thermistors (die voldoen aan de Europese EN 54-5- en Britse BS 5446-2-normen voor branddetectie- en brandalarmsystemen) voor het detecteren van snelle temperatuurstijgingen, met name van synthetische materialen of smeulende branden. Deze thermistors zijn strategisch buiten de behuizing geplaatst voor snelle detectie, waardoor vertragingen die kritiek kunnen zijn in een brandsituatie, worden verminderd.

FireProtect 2 activeert een alarm bij temperaturen boven 64°C of als er een snelle toename is van meer dan 10°C binnen een minuut.

Ajax FireProtect 2

Ajax FireProtect 2 (© Ajax ; licentie: Ajax )

 
Sirene en waarschuwingssysteem

Uitgerust met een krachtige sirene (85 dB op een afstand van drie meter), zorgt FireProtect 2 ervoor dat de alarmen moeilijk te negeren zijn.

De detector gebruikt onderscheidende tonen en patronen om verschillende soorten bedreigingen aan te geven, wat een snellere herkenning en respons mogelijk maakt.  Daarnaast zijn er ook meldingen mogelijk via de drie leds op de voorkant van de behuizing: groen geeft vermogen aan, geel duidt op storingen en rood betekent brandalarm.

Bovendien kunnen alle FireProtect 2-detectoren met elkaar synchroniseren om een brand te melden, waarbij andere detectoren in het systeem hun sirenes binnen de twintig seconden na het initiële alarm activeren. Als je niet een van de Ajax-hubs gebruikt, werkt dit automatisch, weliswaar zonder app-ondersteuning.

De onderdelen communiceren draadloos met elkaar tot over een afstand van 1,7 kilometer in open ruimte via het bedrijfseigen ‘Jeweller’-protocol. Dit gebruikt de licentievrije 868.0-868.8 MHz-frequentie.

Het is versleuteld met 128-bit AES-encryptie, biedt bescherming tegen ‘jamming’ en signaalvervalsing, heeft een latentie van slechts 0,15 seconden (zodat detectoren snel kunnen alarmeren) en belast de batterij van de detectoren nauwelijks, waardoor deze tot zeven jaar lang meegaan.

Eén Jeweller-netwerk bestuurt tot tweehonderd componenten.

 
Slimme Connectiviteit en autonomie

Het apparaat kan onafhankelijk werken of als onderdeel van het eerder vermelde Ajax smart-ecosysteem.

Wanneer het is verbonden met een Ajax-hub, biedt het realtime gegevens en waarschuwingen via Ajax-apps. Deze connectiviteit maakt externe instellingen en monitoring mogelijk, met directe meldingen die ervoor zorgen dat gebruikers geen enkele brandmelding missen.

 
Gebruiksvriendelijke functies

De detector bevat een grote Test/Demp-knop, waarmee gebruikers eenvoudig zelftests kunnen uitvoeren of alarmen tijdelijk kunnen uitzetten. Op die manier pak je valse alarmen aan of test je de functionaliteit van het apparaat.

Om veiligheid te garanderen en ongeautoriseerd knoeien te voorkomen, beschikt het apparaat over bescherming tegen spoofing, blokcodering met een zwevende sleutel en waarschuwt het voor pogingen tot losmaken of verwijderen van de montagepanelen.

 
Praktijk

Bij het uitpakken van de FireProtect is het deksel van de “SmartBracket”, waarmee je het apparaat door een simpele draaibeweging in de klokrichting vastzet of in de tegenovergestelde richting losmaakt, bevestigd aan de achterzijde van het apparaat. Deze beugel bevestig je aan het plafond of aan een muur met de vier bijgeleverde schroeven.

Het losmaken van de kruisvormige uitsparing, nodig om de beugel te openen, kan behoorlijk wat kracht vereisen. Mensen met minder sterke vingers hebben mogelijk assistentie nodig om de beugel tegen de klokrichting in los te maken. Hierna is het mogelijk om de QR-code aan de achterkant te scannen, wat essentieel is om het apparaat te registreren in een van de Ajax-apps.

Eenmaal de beugel stevig is vastgeschroefd, kost het aanzienlijk minder moeite om de melder vast te zetten of te verwijderen, aangezien je dan de volledige behuizing kunt gebruiken om meer kracht uit te oefenen bij het draaien.

We ondervonden tijdens een testperiode van ruim twee weken geen problemen met valse alarmen of connectie. Eén van de melders installeerden we in een keuken met gasfornuis, weliswaar op enkele meters afstand van het fornuis. Een andere installeerden we op de hoogste verdieping van een grote woning; de verbinding werkte ook daar perfect.

In de app kan je trouwens zowel de signaalsterkte als de correcte werking van de verschillende melders testen. Ook is het mogelijk om bepaalde meldingen uit te schakelen, bijvoorbeeld CO-meldingen niet activeren op locaties waar dit geen nut heeft.

Ajax FireProtect 2: testen

Ajax FireProtect 2: testen (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Wie sommige detectievormen niet nodig heeft, kan ook goedkopere uitvoeringen van dezelfde melder aanschaffen (eveneens in wit en zwart). De (compactere) Ajax FireProtect 2 RB  (Heat/Smoke) is er al vanaf 105 euro. Ook is er een versie met (Heat/CO)-detectie (ca. 156 euro), met alleen CO (ca. € 140,-), of met alleen Heat (ca. € 110,-).

Conclusie
Ajax FireProtect 2 onderscheidt zich door zijn veelzijdige aanpak van branddetectie, waarbij rook-, hitte- en CO-detectiecapaciteiten worden gecombineerd met geavanceerde technologie om valse alarmen te minimaliseren en tijdige waarschuwingen te garanderen. De integratie in een slim ecosysteem, de lange batterijduur en de gebruiksvriendelijke functies maken het een robuuste keuze voor brandveiligheid.
Vorig artikelDraadloze koptelefoon met zes microfoons en ANC
Volgend artikelKrachtige creatieve OLED-laptop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.