Wi-Fi 7 mesh met tot 10 Gbps connectiviteit

TP-Link Deco BE85 Wi-Fi 7 System review

0
388

TP-Link Deco BE85 Wi-Fi 7 System

Vanaf € 550,-
8.9

Diskidee Rating

8.9/10

Pros

  • Fast
  • Easy to install
  • Cloud security option

Cons

  • Expensive
  • Big & heavy nodes
  • Extra payment for cloud security
We testen het TP-Link Deco BE85 BE1900 Whole Home Mesh Wi-Fi 7 System dat geschikt is voor netwerken met veel apparaten. Hoe goed functioneert dit?

TP-Link Deco BE85, voluit TP-Link Deco BE85 BE1900 Whole Home Mesh Wi-Fi 7 System, is het krachtigste draadloze meshsysteem van TP-Link tot op heden, volgens de fabrikant geschikt voor lag (vertraging)-vrije verbindingen tot honderd verbonden apparaten. Het is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: één module (€ 550,-), 2-pack (€ 1.065,-) en 3-pack (prijs niet meegedeeld).

Het is dus ook een van de duurste wi-fi meshes die je kan kopen. Is het zijn geld waard? Wij zochten het uit aan de hand van de 2-pack versie.

 
Kenmerken

Het eerste wat opvalt, zijn de zware en grote modules. Eén witte cilindervormige module meet 128 × 128 × 236 mm en weegt 1.475 gram. Tel daarbij nog de externe voeding met de omvang van een laptopvoering en een gewicht van 326 gram en dit is allesbehalve een discrete wi-fi mesh. Wel ogen de cilinders mooi, maar ze zijn wel heel opvallend.

De grote omvang is trouwens mede een gevolg van de acht interne high-gain antennes die zorgen voor een stabiel signaal in alle richtingen in een omvangrijke draadloze omgeving.

Elke module heeft behalve een externe stroomaansluiting ook nog één USB 3.0-poort en vier ‘autosensing’ ethernetpoorten: twee met 10 Gbit/s (waarvan een met SFP+-connectiviteit) en twee met 2.5 Gbit/s. Deze poorten kan men zowel voor lan- als voor wan-functies gebruiken; ze passen zich automatisch aan.

Het TP-Link Deco BE85  wifi-meshsysteem werkt op twaalf ‘streams’ in drie frequenties, met theoretische maximale doorvoersnelheden van 11.520 Mbit/s (6 GHz), 5.760 Mbit/s (5 GHz) en 1.376 Mbit/s (2.4 GHz).

De maximale kanaalbreedte is 320 MHz, wat meer gelijktijdige overdrachten op de hoogst mogelijke snelheden mogelijk maakt.

Alle technische informatie over de Deco BE85 vind je op de website van TP-Link.

TP-Link Deco BE85

TP-Link Deco BE85 (© TP-Link ; licentie: TP-Link )

 
Installatie

De ingebruikname verloopt op dezelfde eenvoudige manier als bij eerder geteste TP-Link Deco-meshsystemen zoals de Deco X9, de Deco P9 en de Deco M4. Je kan die eerdere Deco-systemen trouwens combineren met dit nieuwe (alle Deco’s zijn combineerbaar).

De vier installatiestappen zijn: Deco App voor Android of iOS downloaden, de internetmodem uitschakelen, een van de Deco’s aan de modem koppelen met behulp van de meegeleverde platte grijze ethernetkabel, modem weer inschakelen en de app openen om de installatie te voltooien.

Inloggen of registreren op je TP-Link account is verplicht om de app te kunnen gebruiken.

Kies vervolgens de BE85 uit de lijst van mogelijke Deco’s. Wacht tot de led op de onderkant van de module blauw pulseert. Tik op ‘Voortgaan’ om de module te vinden en geef de Deco toestemming om met zijn open wifinetwerk te verbinden. Kies de locatie van de module, bijvoorbeeld ‘Woonkamer’ en druk op ‘Volgende’.

Kies een naam en wachtwoord voor het nieuwe wifi-netwerk en tik op ‘Volgende’ en dan op ‘Verbinden’.

De Deco-app test nu de internetverbinding. Als dit in orde is, is de installatie voltooid. De module-led brandt dan stabiel groen.

 
Satelliet toevoegen

Nieuwe modules worden binnen de twee minuten automatisch aan het netwerk toegevoegd. Kies de locatie(s) voor de extra module(s) in het gekochte pack, schakel ze in en het mesh-netwerk is na enkele minuten automatisch uitgebreid.

De discrete led op de zijkant brandt initieel geel, pulseert vervolgens blauw terwijl de nieuwe module het mesh-netwerk zoekt en brandt dan stabiel groen wanneer de verbinding in orde is.

Verplaats je de module achteraf dan pulseert de led rood terwijl de module opnieuw verbinding maakt; blijft ze rood pulseren dan is de module te ver verwijderd van het mesh-netwerk en moet je ze dichter bij de hoofdmodule plaatsen.

De Deco-installatieprocedure is zeer gebruiksvriendelijk. Ze lijkt ons vrijwel ‘fool-proof’, of , zoals men zegt, ‘een kind kan de was doen’.

 
Firmware

Is er nieuwe firmware beschikbaar, dan krijg je hierover een melding in de app.

Het Deco-systeem downloadt nieuwe firmware zelfstandig nadat je de procedure in de app startte: er is geen mobiele data of opslag nodig op de smartphone zelf.

Alle Deco’s worden opnieuw gestart, waarbij de internetverbinding uiteraard even wegvalt. De ganse procedure duurt ruim een minuut. Intussen branden de led’s op de modules geel. Zodra ze weer stabiel groen branden, is de update klaar en het netwerk opnieuw beschikbaar.

TP-Link Deco BE85 achterkant

TP-Link Deco BE85 achterkant (© ; licentie: TP-Link)

 
Praktijk

Het hoofdscherm van de Deco-app toont de apparatenlijst en de toestand van de internetverbinding en het mesh-netwerk.

Via het ‘Wi-Fi’-pictogram rechtsboven wijzig je de wifi-instellingen. Rechts onderaan vind je achter het ‘Meer’-pictogram geavanceerde instellingen, zoals beheerders toevoegen, verbindingsinstellingen wijzigen, updates uitvoeren, led wijzigen of de wps-functie starten (dit kan overigens ook met behulp van de aparte knop op de modules).

Onder de ‘Geavanceerd’-knop vind je zaken zoals backhaul-wijzigingen (in de plaats van een draadloze backhaul kun je een bekabelde instellen; dit versnelt eventueel nog verder de onderlinge communicatie tussen de verschillende modules), poortdoorschakelingen, adresreserveringen, dynamische dns, ip-configuratie, routeringen, upnp-ondersteuning, ‘beamforming’ in- of uitschakelen etc.

Het ‘Beveiliging’-pictogram onderaan het hoofdmenu laat je toe om apparaten te isoleren van het netwerk. Voor een uitgebreide ‘Beveiliging+’-functionaliteit dien je wel een abonnement te betalen. Dan krijg je toegang tot functies zoals inbraakpreventie, webbeveiliging of bescherming tegen het hacken van IoT (internet of things)-apparaten.

Beveiliging+ kost tussen de veertig en honderdvijftig euro per jaar, afhankelijk van hoe uitgebreid je de beveiliging wenst. Het duurste pakket biedt ook antivirusbescherming. Je kan de functie wel eerst uitproberen met een gratis proefperiode van dertig dagen.

TP-Link Deco app

TP-Link Deco app (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Het stroomverbruik van één module tijdens de test schommelt rond de 16 à 18 watt.

Op alle modules haalden we op een klein percentage na (te wijten aan normale overhead) de maximaal haalbare doorvoersnelheid van onze 500/100 Mbit/s-internetverbinding.

De belofte van latency-vrije draadloze verbindingen wordt bevestigd door de Cloudflare snelheidstest, met een goede score voor video, online gaming en video chatting.

Het bereik is uitstekend, al hangt dit natuurlijk af van hoeveel modules je in gebruik hebt en hoe strategisch die zijn opgesteld doorheen de locatie.

Conclusie
Het TP-Link Deco BE85 BE1900 Whole Home Mesh Wi-Fi 7 System combineert uitstekende prestaties met een groot bereik (uiteraard mede afhankelijk van het aantal geïnstalleerde modules) en een hoog gebruiksgemak. De optionele extra beveiliging is een interessante en betaalbare toevoeging voor wie zijn of haar draadloze netwerk volledig veilig wil houden.
Gemiddelde prijs
550 euro per module; 1.065 euro voor het Duo-pack
Vorig artikelBinnenhuiscamera met nachtzicht in kleur
Volgend artikelVoor zware taken is een desktop-pc de beste keuze
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.