Verbeter je thuisnetwerk met combinatie van Powerline en Mesh Wi-Fi

TP-Link Deco P9 review

0
3538

TP-Link Deco P9

€ 228,-
7.3

Diskidee Performance Rating

7.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.2/10

Pros

  • Affordable
  • Simple to configure and use
  • Performance

Cons

  • No visual indication of Powerline
  • Satellites quite bulky
  • No built-in antivirus
We testen het Deco P9 Whole Home Powerline Mesh Wi-Fi System van TP-Link, een combinatie van snel netwerken over het gewone stroomnet en eenvoudig een dekkend draadloos netwerk uitrollen met mesh-technologie. Maar is het echt zo simpel?

Het TP-Link Deco P9 Powerline Mesh Wi-Fi System garandeert een naadloze netwerkdekking tot 560 vierkante meter via het stroomnet en Wi-Fi voor maximaal honderd netwerkapparaten.

De satellieten vormen een zichzelf automatisch configurerend, dekkend netwerk met één SSID en één wachtwoord. De satellieten kan men op drie manier met elkaar verbinden: draadloos, via het stroomnet of met behulp van een netwerkkabel.

Dit mesh-netwerkysteem voorziet in maximale doorvoersnelheden tot 300 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentieband (IEEE 802.11 b/g/n) en tot 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie (IEEE 802.11 ac/n/a).

De Powerline (stroomnet)-verbinding is HomePlug AV2-compatibel met een maximale doorvoersnelheid van 1.000 Mbit/s een een maximum bereik van driehonderd meter. Dit is vooral een interessante manier om bijvoorbeeld twee mesh-satellieten te verbinden doorheen een dikke muur, waar het draadloze signaal niet of onvoldoende door geraakt.

 
Kenmerken

Het door ons geteste Deco P9 startpakket bevat drie cilindervormige satellieten met donkerblauwe onder- en bovenkanten. De vormgeving lijkt op die van het eerder door ons geteste TP-Link Deco M4 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System, al heeft die zwarte in plaats van donkerblauwe accenten.

Op de zijkant is eindigt een donkerblauwe streep in een breder uitsparing in de ivoorkleurige behuizing met daarin twee Gigabit Ethernet-poorten. Die zijn naar keuze te configureren in WAN- (routeraansluiting) of LAN (netwerkaansluiting)-modus.

De voeding is bij deze satellieten intern: gewoon de meegeleverde stroomkabel aan de onderkant insteken volstaat en zorgt voor een minimalistische opstelling met maar één kabel (of een bijkomende ethernetkabel voor de ene satelliet die je met de internetmodem of -router dient te verbinden). De kabel werk je netjes weg via een uitsparing achteraan.

Elke satelliet is functioneel hetzelfde, maar slechts één dient als centraal punt verbonden te worden met een router. De overblijvende satellieten configureren zich automatisch als draadloze satelliet in het mesh-netwerk.

Bij satellieten die niet met de router verbonden zijn, blijft er dus plaats om tot twee bekabelde netwerkapparaten aan te sluiten, bijvoorbeeld een printer die zelf geen Wi-Fi aan boord heeft. Bij de satelliet die met de router verbonden is, kan je desgewenst één bekabeld LAN-apparaat aansluiten.

Het startpakket is uitbreidbaar met bijkomende modules die per twee verkocht worden. TP-Link vermeldt nergens hoeveel modules je maximaal mag toevoegen, maar gezien de specificaties lijkt zes satellieten in één maasvormige wifi-netwerk ons het absolute maximum.

De Deco P9 is opgebouwd rond dezelfde quad-core Qualcomm Atheros-chipset als die van de Deco M4 met twee gelijktijdige draadloze zend- en ontvangstkanalen. Elke module heeft intern twee dual-band Wi-Fi-antennes.

Alle Deco’s zijn compatibel met andere Deco-modellen. Je kan dus modellen met verschillende specificaties onderling mengen om de mesh Wi-Fi-dekking uit te breiden.

TP-Link Deco P9

TP-Link Deco P9 (© TP-Link; licentie: TP-Link)

Alle informatie over de Deco P9 vind je op de website van TP-Link.

 
Ingebruikname

De ingebruikname gebeurt op dezelfde manier als bij andere Deco-apparatuur. Installeer de Nederlandstalige TP-Link Deco app op je Android 4.4 en later- of iOS 9.0 en later-apparaat en log in op een bestaande account (of creëer een account).

Identificeer je Deco en tik op ‘Volgende’. De app neemt je nu stap voor stap mee doorheen de installatie, te beginnen met het koppelen van één module aan je router of modem. De led op de bovenzijde van de module brandt stabiel geel tijdens het opstarten.

Zodra de led blauw pulseert, is de module satelliet klaar voor verdere installatie. Bevestig dit in de app, geef de app locatietoestemming en wacht tot ze de Deco in het netwerk vindt. Eventueel moet je je apparaat verbinden met het Wi-Fi-netwerk van de Deco P9. De app zal je dit in voorkomend geval vertellen.

Bevestig waar je de satelliet hebt geplaatst, bijvoorbeeld ‘Kantoor’. Bevestig het type van de internetverbinding (meestal: ‘Dynamisch’).

Nu wordt het mesh-netwerk gecreëerd. Kies een SSID (naam) en wifi-wachtwoord. Na enkele minuten is het netwerk gebruiksklaar. De led op de bovenkant van de module brandt nu stabiel wit.

 
Satellieten toevoegen

Verbind je apparaat met het nieuwe Deco-netwerk. De app test de internetverbinding en als die werkt kan je andere modules toevoegen.

De app helpt je bij het vinden van een geschikte locatie en bij het inrichten van elke satelliet. De procedure is telkens hetzelfde: wachten tot de led blauw pulseert en dan de instructies in de app volgen.

De led kan je in het nachtmodus zetten of volledig uitschakelen via de Deco app.

De Deco-installatieprocedure is bij alle Deco’s dezelfde en beoordelen we als zeer gebruiksvriendelijk.

 
Software

De Deco app gebruik je ook voor het beheer van het mesh-netwerk. Je configureert er bijvoorbeeld WPS mee (automatisch toevoegen van een apparaat aan het draadloze netwerk), want er zit geen WPS-knop op de satellieten.

In de app regel je verder zaken zoals TP-Link DDNS (dynamische DNS voor het veilig benaderen van de P9 via het internet); het configureren van een gastnetwerk voor bezoekers; of het regelen van geavanceerde Wi-Fi-opties zoals het inschakelen van naadloos roamen. Er is ook een VLAN-optie in het geavanceerde menu, maar die is bij ons niet van toepassing (ze dient om de P9 te laten werken met bepaalde internetproviders in het buitenland).

TP-Link Deco app: geavanceerde opties

TP-Link Deco app: geavanceerde opties (© DTL; licentie: CC BY-SA)

‘Snelle roaming’ zoals de Deco app naadloos of ‘seamless’ roaming (IEEE 802.11r) noemt, is bij Deco overigens standaard uitgeschakeld omdat sommige oudere apparaten er niet overweg mee kunnen.

In het menu Homecare regel je het ouderlijk toezicht, de quality of services (QoS), vraag je rapporten over de werking op en voeg je bijkomende beheerders van het draadloze netwerk toe. De antivirusoptie van vroegere Deco’s is bij de Deco P9 verdwenen.

QoS laat je toe om voorrang te verlenen aan sommige netwerkapparatuur of specifieke soorten netwerkverkeer zoals streaming.

Het ouderlijk toezicht werkt via profielen die je individueel configureert en op apparaatbasis in- of uitschakelt. Er zijn vier filterniveaus: jonge kinderen, kinderen, tieners en volwassenen. Die blokkeren verschillende categorieën en apps/websites, maar per categorie verfijnt en configureer je dit zelf. Er is ook een optie om de internetverbinding van een familielid tijdelijk uit te schakelen (‘pauzeren’).

De app waarschuwt de beheerder bij allerlei gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer nieuwe apparatuur het draadloze netwerk gebruikt. Deze waarschuwingen kan men desgewenst uitschakelen.

Een eventuele nieuwe firmware wordt pas toegepast wanneer je daar in het instellingenmenu voor kiest. Die firmware wordt gedownload op de Deco zelf, niet via de smartphone. Zodra de download klaar is, waarschuwt de app je kan je de firmware toepassen. Dit duurt een minuut of vier. De Deco’s moeten uiteraard ingeschakeld blijven. Tijdens het uitvoeren van de update branden de leds bovenop de satellieten stabiel geel.

Er is een eenvoudige webinterface, waarmee je informatie kan opvragen zoals een overzicht van het netwerk en firmware-updates kan uitvoeren, maar voor het echte beheer heb je de Deco-app nodig.

 
Praktijk

Je hebt er zelf geen controle over hoe de satellieten onderling het mesh-netwerk configureren. Ze gebruiken automatisch het stroomnet voor een stabielere verbinding als de draadloze verbinding ontoereikend is. Deze ‘Adaptive Path Selection’-technologie kiest automatisch het snelste netwerkpad.

De Powerline-backhaul-verbinding (onderlinge connectie tussen de satellieten) werkt alleen met andere Deco P9 (en P7)-satellieten, niet met andere HomePlug AV2-adapters.

Ze kan ook niet tegelijk worden gebruikt met een Ethernet-backhaul: het is het een of het ander. Zodra je twee Deco P9-satellieten met elkaar verbindt via een Ethernet-kabel wordt de Powerline-backhaul uitgeschakeld.

Momenteel is er bij de Deco P9 in tegenstelling tot bij de Deco P7 geen enkele manier om visueel vast te stellen of de Powerline-backhaul actief is. TP-Link zegt wel dat ze dit in de toekomst via een firmware-update zal toevoegen. Dan zal je aan de LED op de bovenkant van de satelliet kunnen zien welke soort verbinding de satellieten gebruiken om onderling te communiceren.

 
Prestaties

Het TP-Link Deco P9 Whole Home Powerline Mesh Wi-Fi System presteert goed. Wij haalden draadloze doorvoersnelheden van 572 tot 244 Mbit/s, afhankelijk van de testlocatie en de afstand tot de router.

Dat is iets beter dan de eerder geteste Deco M4, die geen Powerline heeft, maar voor de rest erg vergelijkbaar is met de Deco P9. Vooral op de verste testlocatie presteerde de P9 merkbaar beter dan de M4: 177 Mbit/s tegenover 244 Mbit/s. We vermoeden dat de module op die locatie een Powerline- in plaats van een draadloze ‘backhaul’-verbinding maakte met de aan de route verbonden satelliet, al kunnen we dat door gebrek aan een LED- of andere indicator niet bewijzen.

Conclusie
De TP-Link Deco P9 is vergelijkbaar met de eerder geteste Deco M4, maar voegt Powerline toe aan het mesh-netwerk. Op verdere locaties of locaties waar het draadloze signaal moeilijk door een obstakel zoals een dikke muur raakt, levert de Deco P9 effectief betere doorvoersnelheden dan de Deco M4. Uiteraard betaal je iets meer voor deze oplossing, maar in sommige locaties kan de toevoeging van een Powerline-backhaul zorgen voor een beter presterend draadloos netwerk. De meerprijs tegenover de erg betaalbare Deco M4 is in die situaties verantwoord.
Gemiddelde prijs
€ 228,- (startkit met drie modules); prijs van twee bijkomende modules ca. € 186,-.
Vorig artikelHifi-installatie integreren in Sonos-muzieksysteem
Volgend artikelVederlichte Windows-laptop met gerecycled oceaanplastic
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.