Betrouwbare snelle geheugenkaartjes

Samsung PRO Ultimate Memory Cards review

0
471

Samsung PRO Ultimate (micro)SD

From € 30,-
8.8

Diskidee Rating

8.8/10

Pros

  • Fast
  • Long warranty

Cons

  • USB reader needed voor highest speeds
We testen de Samsung PRO Ultimate memory cards in SDXC- en microSDXC-formaat. Deze geheugenkaartjes zijn volgens Samsung niet alleen snel, maar ook extreem robuust. Klopt dat?

Samsung lanceert nieuwe krachtige UHS-I V-NAND flash-geheugenkaarten in de serie ‘PRO Ultimate’ in microSD- en SD-formaten. Ze bieden een capaciteit tussen 64 en 512 gigabyte, een maximpale sequentiële leessnelheid tot 200 megabyte per seconde (MB/s) en maximale schrijfsnelheden tot 130 MB/s.

Deze geheugenkaarten, die standaard geformatteerd zijn in het universele exFAT-formaat,  worden apart verkocht, of samen met USB 3.0-lezers.

 
UHS-I Interface

De hoge lees- en schrijfsnelheden zijn mogelijk omwille van de UHS-I (DDR225)-ondersteuning, die een niet-standaard verbetering is van de UHS-I (SDR104)-standaard.

De hogere snelheden zijn daarom alleen haalbaar in combinatie met de optioneel meegeleverde Samsung geheugenkaartlezers.

In hostapparatuur met een standaard UHS-I-interface liggen de maximale lees- en schrijfsnelheden tussen de 89 en 95 MB/s. (Alles over de verschillende soorten geheugenkaartjes, hun interfaces en de maximaal haalbare snelheden vind je in dit Engelstalige Wikipedia-artikel.)

Ter informatie: standaard SD-geheugenkaartje hebben een maximale doorvoersnelheid van 12,5 MB/s. ‘High-speed’ verdubbelt dit tot 25 MB/s. UHS-I verdubbelt het opnieuw tot 50 MB/s en zelfs tot 104 MB/s in sommige configuraties (SDR104).

Uiteraard dient het apparaat of de gebruikte USB-lezer deze hogere snelheden ook aan te kunnen. Samsung garandeert wel dat de kaartjes in zowat alle hostapparaten zullen functioneren. Ze testten hiervoor met succes meer dan duizend verschillende hostapparaten.

 
Betrouwbaarheid en robuustheid

Alle kaartjes in de Samsung PRO Ultimate-serie zijn bestand tegen onderdompeling in zeewater in twee meter diepte tot 72 uur, valbestendig tot vijf meter, schokbestendig tot 1.500 G, bestand tegen slijtage (10.000 wisacties), bestand tegen X-stralen (100 mGy) en beschermd tegen magnetische storingen door vliegveldmachines of MRI-scanners (15.000 Gauss/30 sec). De kaartjes werken in extreme temperaturen variërend van -25°C tot 85 °C.

Een beperkte garantie tot tien jaar ondersteunt deze betrouwbaarheidsclaim, die we uiteraard niet zelf konden testen.

Eén van de garantiebeperkingen is dat deze kaartjes niet bedoeld zijn voor gebruik in apparaten die intensief (continu) informatie schrijven of lezen, bijvoorbeeld  data-loggingapparaten, veiligheidscamera’s en/of dashboardcamera’s.

De nieuwe 28nm-controller is tot 58 procent energie-efficiënter dan de 58nm-controller in de oude variant van deze kaartjes als je de Samsung kaartlezer gebruikt en tot 23 procent efficiënter in hostapparaten.

 
Capaciteiten

De Samsung PRO Ultimate is verkrijgbaar in drie capaciteiten voor het microSD-formaat (128 GB, 256 GB en 512 GB) en vier capaciteiten voor het SD-formaat (64 GB, 128 GB, 256 GB en 512 GB).

Voor beide formaten zijn er Samsung USB 3.0-lezers verkrijgbaar die de hogere SDR225-snelheden ondersteunen. Een Samsung SD adapter voor microSD is ook verkrijgbaar.

Prijzen starten aan € 40,- voor de kleinste microSDXC- en € 30,- voor de kleinste SD-kaart en eindigen aan € 139,- voor de grootste microSDXC- en € 170,- voor de grootste SD-kaart.

Capaciteit 512GB 256GB 128GB 512GB 256GB 128GB 64GB
Interface UHS-I
SD Standaard microSDXC SDXC
Performance Read 200MB/s (met SDR225); 95 MB/s (met SDR104)
Write 130MB/s; 89 MB/s (met SDR104)
Snelheidsklasse U3, V30, Class 10, A2 U3, V30, Class 10
Certificatie FCC, CE, VCCI, RCM
Robuustheid Water, Temperatuur, X-stralen, Magneet, Val, Slijtage, Schok
Garantie 10 jaar beperkte garantie
Samsung PRO Ultimate Memory Cards

Samsung PRO Ultimate Memory Cards (© Samsung ; licentie: Samsung )

 
Prestaties

We voerden verschillende benchmarks uit (CrystalDiskMark 7, Parkdale). De geheugenkaartjes halen met de Samsung USB-readers moeiteloos de door Samsung zelf opgegeven doorvoersnelheden.

Afhankelijk van de manier van testen, de testduur en de gebruikte hoeveelheden data varieert de sequentiële schrijfsnelheid tussen 88 MB/s en 129 MB/s. De gemeten sequentiële leessnelheid ligt tussen de 94 MB/s en 190 MB/s. De ‘random’ snelheid is gemiddeld 10 MB/s voor lezen en 7 MB/s voor schrijven.

Conclusie
De Samsung PRO Ultimate memory cards presteren zoals geadverteerd. De robuuste eigenschappen, onderschreven door een lange garantieduur, zijn een pluspunt.
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKleine, krachtige opslagserver en streamer
Volgend artikelBinnenhuiscamera met nachtzicht in kleur
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.