Betaalbare creatieve gaming laptop

Acer Swift X AMD laptop review

0
630

Acer Swift X AMD SFX14-41G-R0FB

€ 999,-
7.7

Diskidee Performance Rating

7.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.1/10

Pros

  • Excellent performance
  • Good battery life
  • Full function USB-C

Cons

  • Partly made from plastic
We testen de Acer Swift X AMD laptop met Nvidia GeForce RTX graphics met in een compacte, koele en betaalbare verpakking veel computerkracht, zelfs voor Full HD gaming.

In dezelfde verpakking met 14-inch (35,6 cm) Full HD IPS-scherm zijn er meerdere modellen van de Acer Swift X met AMD Ryzen 5000 serie APU, in prijs variërend tussen 1.000 en 1.400 euro.

Allemaal hebben ze behalve geïntegreerde AMD Radeon graphics een extra Nvidia Laptop GPU, in grafische kracht schommelend tussen GeForce GTX 1650 (Turing architectuur) en GTX 3050Ti (Ampere architectuur).

Wij testten een van de nieuwere Swift X AMD-modellen (SFX14-41G-R0FB) met hexacore Ryzen 5 5500U, geïntegreerde Radeon Graphics RX Vega 7, 16 GB RAM (niet wijzigbaar), 512 GB SSD en Nvidia RTX3050 Laptop GPU met 4 GB DDR6 VRAM.

 
GPU’s

De krachtigere GPU’s zoals de geteste RTX3050 en de ongeveer nog een kwart snellere RTX3050Ti zijn geschikt voor HD-gaming met hoge details bij veeleisende games.

DLSS (Deep Learning Super Sampling, ofwel scherpere, vloeiendere beelden) is bij een aantal games mogelijk, mits een iets lagere detaillering. Voor raytracing (eenvoudig gezegd mooiere lichteffecten) zijn deze mobiele GPU’s voor de meeste games niet geschikt.

Krachtigere grafische chips belasten de accu meer, wat bij een compacte laptop zoals de Swift X lastig is. Voor het normale computerwerk is er gelukkig de geïntegreede AMD Radeon GPU, die onderweg voor een lager energieverbruik zorgt. Aan het stopcontact kan je dan de krachtigere Nvdia-chip zijn werk laten doen.

Verwacht echter geen wonderen. Het door ons geteste model houdt het in de UL PCMark10 ‘Modern Office’ en ‘Video’-accubenchmarks ruim dertien uur uit. Tijdens de ‘Gaming’-accutesten valt dit terug tot minder dan anderhalf uur. Tijdens het gamen of bij intensieve multimediatoepassingen hang je dus best de overigens redelijk omvangrijke, 310 gram zware 120 watt-voeding aan het stopcontact.

 
Design

Krachtigere laptops hebben vaak last van ventilatorlawaai bij intensievere taken. Bij De Swift X is blijkt dit echter grotendeels afwezig, zelfs tijdens de zwaardere benchmarks zoals de grafische stresstesten die de laptop probleemloos en stabiel uitvoeren.

Dat heeft wellicht te maken met de dubbel koperen koelbuizen en de achterzijde  van het toetsenbord met brede luchtinlaat. Een hellende ringventilator met 59 bladen aan de binnenkant verhoogt de luchtinvoer extra.

Heb je toch nog last van ventilatorlawaai, dan kan je met de Fn + F toets alsnog de productiviteit en dus het geluid verlagen.

De 18 mm dunne behuizing is grotendeels van kunststof gemaakt, met aluminium onderdelen voor een verbeterde stevigheid. De behuizing weegt 1,39 kg.

Het matte 16:9 FHD IPS-scherm heeft relatief smalle schermranden en een aanvaardbare schermbehuizingverhouding van net geen 86 procent.

De schermkwaliteit is goed en kan je nog verbeteren met behulp van de kleurtemperatuur, het contrast, het gamma en de hoeveelheid blauw licht (met de voorzieningen Acer ExaColor, Color Intelligence en BlueLightShield).

Acer Swift X AMD

Acer Swift X AMD (© Acer; licentie: Acer)

 
Connectiviteit

WiFi-6 en Bluetooth 5.2 worden verzorgd door een 2×2 MediaTek MT7921 chip in plaats van de meer gebruikelijke Intel- of Realtek-chipsets. Wij bemerkten geen opvallend verschil tussen de MT7921 en bekendere Intel AX200. Snelheid en stabiliteit van de draadloze verbindingen zijn vergelijkbaar en benaderen die van een gigabit-ethernetverbinding bij een ideale draadloze routerverbinding.

Van de drie USB-poorten zijn er twee met USB 3.2 Gen 1×1 Type-A (5 Gbit/s) en een met USB 3.2 Gen 2×1 Type-C.

De kleine ‘Full Function Type-C Connector’ ondersteunt 10 Gbit/s dataverbindingen, DisplayPort-video en USB Power Delivery-stroom, maar het is geen officiële Thunderbolt-verbinding.

Een HDMI 2.0-connector is eveneens aanwezig, maar een geheugenkaartlezer ontbreekt.  Een ronde stroomaansluiting, veiligheidsslot en een 3,5 mm audiopoort completeren het aantal poorten.

 
Praktijk

De toetsenbordachtergrondverlichting gebruikt één sterke LED in de bovenste middenkant van het keyboard. De bovenste helft van het toetsenbord is zo sterk verlicht dat de letters en cijfers bijna onzichtbaar worden. Dit is gelukkig eenvoudig uit te schakelen met een functietoets, maar het zou toch handiger zijn mocht je de verlichting in verschillende sterktes kunnen aanpassen in plaats van met een simpele aan/uit-toets.

De chiclet-toetsen staan vrij ver uit elkaar en lijken daardoor wat klein, maar je typt er redelijk vlot met tien vingers op, al is de halve Enter-toets ons iets te klein. (De andere toetshelft wordt in beslag genomen door een sluisteken en een omgekeerde schuine streep.) Positief is wel het volwaardige cursoreiland, met volledige PgUp/Dn-toetsen, waarbij alleen de Home- en End-toetsen een extra Fn-toetsaanslag nodig hebben.

Handig zijn verder de stroomtoets rechts bovenaan het keyboard en de snelreagerende, Windows Hello-compatibele Egistec-vingerafdruksensor onderaan het toetsenbord.

 
Software

Acer Care Center centraliseert hulpprogramma’s voor het updaten, optimaliseren en controleren van de laptop. Het bevat ook ondersteuningsinformatie. Gedeeltelijk wijzen de menu’s je gewoon door naar de in Windows 11 ingebouwde hulpmiddelen. Essentiële updates worden normaal automatisch toegepast, maar dit automatisme kan je uitschakelen.

Met Acer Care Center optimaliseer je onder andere geheugen, draadloze verbinding en batterijstatus.

Met Acer Care Center optimaliseer je onder andere geheugen, draadloze verbinding en batterijstatus. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Verder zijn ook de nodige hulpprogramma’s aanwezig voor audio (zowel Realtek Audio Console als DTS Audio Processing) en video (AMD Radeon Software, Nvidia Control Panel en Nvidia GeForce Experience).

Verschillende probeerprogramma’s en advertentielinks (Cyberlink, ExpressVPN, Norton, Dropbox, Booking, Spotify etc.) completeren de hoeveelheid software, al betreft dit overwegend overbodige software die je in veel gevallen beter verwijdert, zodat de 420 GB vrije ruimte op de schijf bij de eerste installatie van Windows iets ruimer bemeten wordt.

 
Prestaties

De 59 Wh Li-ion accu met vier accucellen houdt het volgens Acer tot veertien uur uit tijdens het surfen op het internet. In de UL PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van ruim dertien uur, dus die claim lijkt te kloppen.

De overige prestaties zijn goed tot uitstekend, met een erg goed presterende Nvdia GPU en uitstekende SSD-prestaties.

Acer Swift X – SFX14-41G-R0FB (AMD Ryzen 5 5500U, 16 GB, 512 TB) Acer Swift 3 SF314-511-7793 (i7-1165G7, 16 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 780 855
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 793 918
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 5130 4598
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1504 1166
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 243,92 189,51
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 26650 18231

 

Conclusie
De Acer Swift X AMD (SFX14-41G-R0FB) presteert zeer goed voor zijn prijs- en uitrustingsniveau. Deze compacte laptop voor algemeen gebruik is krachtig genoeg voor multimediataken en vrij intensieve FHD-gaming. Zelfs bij volledige belasting verricht hij zijn werk voldoende koel en stil. Gezien de scherpe prijs zijn er natuurlijk enkele noodzakelijke compromissen, met als belangrijkste een ietwat zwaardere en dikkere behuizing die gedeeltelijk uit kunststof bestaat. Maar voor dit geld vindt je niet zo gauw een andere laptop met gelijkaardige prestaties.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbaar slim horloge met veel functies
Volgend artikelChromebook voor dagelijks gebruik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.