Automatisch back-uppen met smartphone en laptop

BeeDrive by Synology review

0
1107

BeeDrive by Synology

Vanaf € 150,-
7.9

Diskidee Rating

7.9/10

Pros

  • User-friendly
  • Fast
  • Compact

Cons

  • Expensive
  • PC or laptop needed
  • Internet connection needed for first use
Synology’s BeeDrive is een externe schijf met eenvoudige, maar slimme back-up- en synchronisatiesoftware. Hoe eenvoudig werkt het echt?

De Synology BeeDrive is een compacte externe opslagschijf met softwarefuncties die het back-uppen en synchroniseren van bestanden vergemakkelijken.

Het schijfje meet 65 mm x 65 mm x 15 mm en weegt 43 gram en is dus zeer draagbaar. Een korte USB-C kabel en kleine USB-A adapter zijn meegeleverd.

Met capaciteiten van 1 TB of 2 TB en een USB 3.2 Gen 2-interface belooft het snelle gegevensoverdrachten tot 1050 MB/sec, afhankelijk van de snelheid van het aangesloten apparaat.

De BeeDrive is compatibel met Windows 10, Windows 11 en binnenkort met macOS voor desktops, evenals iOS 15 en Android 10 voor mobiele apparaten.

Deze externe ssd stelt gebruikers in staat om eenvoudig back-ups te maken van hun computers en mobiele apparaten zonder internetverbinding voor computerback-ups, terwijl mobiele back-ups en andere functies wel een internetverbinding vereisen.

Synology BeeDrive

Synology BeeDrive (© Synology; licentie: Synology)

 
Installatie

Koppel de BeeDrive aan een met internet verbonden Windows-computer. Installeer de BeeDrive for desktop-software die je op de drive vindt, of downloadt van sy.to/BeeDriveInst.

Een Synology-account is vereist. Login op je bestaande account, of creëer een nieuwe.

Je krijgt nu drie keuzes: computer back-uppen, bestanden synchroniseren en mobiele gegevens overdragen.

De back-upfunctie stelt eenvoudig gegevens veilig van je computer; de back-up gebeurt automatisch telkens wanneer je de BeeDrive koppelt aan je laptop of PC.

De synchronisatiefunctie synchroniseert bestanden tussen de mappen op BeeDrive en je computer. Je houdt desgewenst al je bestanden up-to-date op alle computers.

De mobiele overdracht back-upt foto’s en bestanden van je mobiele apparaten via wifi naar BeeDrive. Op het mobiele apparaat installeer je dan eerst de BeeDrive-app voor iOS en Android.

 
Praktijk

Een van de grootste voordelen van de software is de naadloze synchronisatie tussen apparaten. Of je nu bestanden wilt overzetten van je telefoon naar je computer of realtime back-ups van belangrijke documenten wilt maken, BeeDrive regelt het allemaal.

Dankzij functies als BeeDrop kunnen gebruikers zelfs bestanden moeiteloos overdragen van iOS/Android naar Windows, wat onmiddellijke toegang via de Verkenner mogelijk maakt.

De back-upfunctie bewaart tot wel vijf oude versies van bestanden, zodat je ook kan terugkeren naar oudere versies van een bestand.

Alle bestanden worden lokaal opgeslagen, waardoor zorgen over toegang door derden worden geëlimineerd.

BeeDrive software op Windows

BeeDrive software op Windows (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Het schijfje is klein en licht genoeg om overal mee te nemen. Het grootste nadeel lijkt de hoge prijs: snelle kleine externe schijven van 1TB of 2TB capaciteit heb je tegenwoordig al voor enkele tientallen euro. Dan is ca. 150 euro voor de 1TB en ca. 250 euro voor de 2TB BeeDrive wel erg prijzig, hoe goed de meegeleverde software ook functioneert.

Voorlopig werkt BeeDrive ook nog niet met macOS, maar Synology heeft aangekondigd om de software snel compatibel te maken met Apple’s besturingssysteem.

En uiteraard is de laptop of PC nodig om alle functies te gebruiken: dat is nu eenmaal noodzakelijk bij een off-line back-upapparaat, maar het beperkt de functionaliteit wel tot gebruikers die over een klassieke computer beschikken.

Conclusie
BeeDrive is een snelle, compacte draagbare ssd met uitstekende maar toch eenvoudige offline backup- en synchronisatiefuncties. Belangrijkste nadelen zijn de hoge prijs en de afhankelijkheid van een laptop voor alle slimme functies.
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle kleine draagbare ssd’s
Volgend artikelSnelle veilige robuuste draagbare SSD
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.