Wifi-6 router met AI voor optimale verbinding

D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32 review

0
1046

D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32

€ 107,-
7.4

Diskidee Performance Score

7.0/10

Diskidee Price/Performance Score

7.8/10

Pros

  • Fast
  • Supports mesh smart roaming
  • Affordable

Cons

  • No USB-port
  • Some settings only via web management
We testen de D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32, een betaalbare wifi 6 router die dankzij AI automatisch de beste draadloze instellingen kiest.

De D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32 ondersteunt vier gelijktijdige draadloze streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 3.200 Mbit/s: tot 800 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 2.402 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties, met maximaal 160 MHz brede kanalen.

Het is de opvolger van de eerder geteste D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router. In tegenstelling tot zijn voorganger zijn alle verstelbare externe antennes vast gemonteerd op het toestel. Ook ontbreken de USB-poorten van zijn voorganger.

Alle aansluitingen bevinden zich achteraan, samen met een grote ronde stroomknop en een kleine ronde wps-drukknop. Het zijn, naast de poort voor de externe voeding, de standaard routerconnecties: eenmaal gigabit wan en viermaal gigabit lan.

Alle informatie over de AX3200 R32 vind je op de website van D-Link.

D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32

D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32 (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Installatie

Je gebruikt de D-Link Eagle PRO app (Android en iOS) om de router in gebruik te nemen, al kan het ook nog op de ouderwetse manier via webbeheer.

De app spoort de router op in het lokale netwerk. Dit duurt enkele minuten (tijdens de procedure dien je tijdelijk de mobiele data op je smartphone uit te schakelen).

Zodra de vier wifi-ledlampjes op de voorkant continu wit branden, kan je verder. (Achteraf schakel je de leds desgewenst via het beheer uit.)

De router is beschermd met een verstekwaarden voor ssid, wifiwachtwoord en apparaatwachtwoord.

Je dient verplicht een eigen apparaatwachtwoord te configureren.

Firmware wordt automatisch vernieuwd, tenzij je dit via het beheer in manueel wijzigt.

 
Werking

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer verschillen gedeeltelijk.

Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos.

Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzingen dan heb je zowel de app als de webinterface nodig.

De belangrijkste instellingen, zoals gastinstellingen voor het draadloze netwerk, het ouderlijk toezicht of de kwaliteitsinstellingen (QoS), werken gelukkig via de app. De AI-optimalisaties (QoS, keuze van beste wifi-kanaal, wekelijks rapporten) kan je ook via de app in- en uitschakelen. Je hebt het webbeheer alleen nog nodig voor heel specifieke configuratieopdrachten, bijvoorbeeld als je een vpn wil inrichten.

D-Link Eagle Pro app met AX3200 R32 router

D-Link Eagle Pro app met AX3200 R32 router (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

 
Mesh

De voorganger was compatibel met de de Wi-Fi Alliance EasyMesh-standaard. Daar is bij de R32 geen sprake meer van. Toch ondersteunt de router mesh smart roaming, maar dan uitsluitend met de apart verkrijgbare D-Link AX1500 Mesh Range Extender E15, die per stuk ongeveer 69 euro kost.

De router alleen geeft een dekking van 275 vierkante meter. Dit verdubbel je met één extender of verhoog je tot 600 vierkante meter met twee exemplaren. Wij hebben de mesh-capaciteit niet zelf getest.

 
Prestaties

Het stroomverbruik van de router schommelt tijdens de test rond de 7 watt.

Op een kleine afwijking na (te wijten aan normale overhead) haalden we dicht bij de router de maximaal haalbare doorvoersnelheid van onze 500/100 Mbit/s-internetverbinding. In de verschillend testlocaties in huis noteerden we doorvoersnelheden tussen de 486 en 172 Mbit/s. Zelfs zonder meshmodules hadden we overal in de grote testomgeving (drie verdiepingen) een werkbaar draadloos signaal.

Conclusie
De D-Link Eagle Pro AI AX3200 Smart Router R32 is zeer betaalbaar en presteert uitstekend. Wil je wifi-6 aan je thuisnetwerk toevoegen dan is de AX3200 R32 een slimme aankoop.
Gemiddelde prijs
107 euro (bij Amazon; 150 à 170 euro elders)
Vorig artikelSnelle en energiezuinige SSD’s
Volgend artikelBuiten-bewakingscamera met breed gezichtsveld
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.