Betaalbare goed presterende wifi-6 router

D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router review

0
401

D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router

€ 184,-
7.4

Diskidee Performance Rating

8.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Fast
  • USB 3.0
  • EasyMesh

Cons

  • Some settings only via web management
We testen de D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router die de nieuwste WPA-beveiligingsstandaard ondersteunt en compatibel is met de EasyMesh-standaard. Maar hoe goed presteert de X5460?

De D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router ondersteunt zes gelijktijdige draadloze streams met een gecombineerde draadloos snelheid tot 5.400 Mbit/s: 600 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 4.800 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties, met maximaal 160 MHz brede kanalen.

Van de zes verstelbare externe antennes zijn er twee los meegeleverd. Je monteert die zelf op de standaard schroefaansluitingen aan de zijkanten van de zwarte kunststoffen behuizing.

Alle aansluitingen bevinden zich achteraan, samen met een grote ronde stroomknop en een kleine ronde wps-drukknop. Het zijn, naast de poort voor de externe voeding, de standaard routerconnecties: gigabit wan, viermaal gigabit lan en verder nog twee usb-aansluitingen.

Van de twee type-a usb-poorten ondersteunt er eentje 5 Gbit/s usb 3.0-snelheden.

Alle informatie over de DIR-X5460 vind je op de website van D-Link.

D-Link DIR-X5460 router

D-Link DIR-X5460 router (© D-Link ; licentie: D-Link )

 
Installatie

Je gebruikt de D-Link WiFi app (Android en iOS) om de router in gebruik te nemen, al kan het ook nog op de ouderwetse manier via webbeheer.

Maar de app werkt eenvoudiger: het volstaat de qr-code onderaan te scannen om een Nederlandstalige wizard te starten die je doorheen de configuratie helpt.

De app spoort de router op in het lokale netwerk. Dit duurt enkele minuten (tijdens de procedure dien je tijdelijk de mobiele data op je smartphone uit te schakelen).

Zodra de vier wifi-ledlampjes op de voorkant continu wit branden, kan je verder. (Achteraf schakel je de leds desgewenst via het beheer uit.)

De router is beschermd met een verstekwaarden voor ssid, wifiwachtwoord en apparaatwachtwoord.

Je dient verplicht een eigen apparaatwachtwoord te configureren.

Firmware wordt automatisch vernieuwd, tenzij je dit via het beheer in manueel wijzigt.

Dankzij het dubbele firmware-image kan je bij problemen steeds naar de vorige versie terugkeren. (De fouten in de procedure gesignaleerd bij de review van de eerder geteste D-Link DIR-X1860 zijn intussen verholpen: alles verliep probleemloos.)

 
Werking

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer verschillen gedeeltelijk.

Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos.

Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzingen dan heb je zowel de app als de webinterface nodig.

Zo werkt de ‘QuickVPN’-configuratie alleen via de browser, terwijl het koppelen van de router aan Amazon Alexa of Google Assistent uitsluitend via de app verloopt.

D-Link DIR-X5460 app

De D-Link DIR-X5460 app-wizard helpt je ook bij het installeren van de twee verwisselbare antennes (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Ouderlijke controle, een onderdeel van de app, blijkt de mogelijkheid te bieden om de verbinding van bepaalde apparaten in het netwerk op gezette tijdstippen uit te schakelen.

Wil je echter websites filteren, dan kan dat alleen via de webinterface, met het onderdeel ‘website filtering’ in het ‘features’-menu.

Het zou handiger zijn wanneer D-Link op beide platformen dezelfde beheerinterface zou hanteren.

De verschillende interfaces en de afwijkende mogelijkheden maken het geavanceerde beheer moeilijker en ingewikkelder.

 
Mesh-extenders

De DIR-X5460 ondersteunt mesh-extenders (ook van andere fabrikanten) die voldoen aan de Wi-Fi Alliance EasyMesh-standaard.

Momenteel zijn er daar nog niet veel van verkrijgbaar, maar een recente COVR-meshsystemen van D-Link zelf zoals de eerder geteste COVR-1102/1103 zou je in theorie aan deze router kunnen koppelen.

We hebben dit niet uitgeprobeerd.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door D-Link geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarin we alle routers testen.

De DIR-X5460 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 468 Mbit/s, met een piek van 818 Mbit/s op een testlocatie dichtbij de router en een dal van 322 Mbit/s op een testlocatie het verst van de router.

Deze router haalt dus hoge doorvoersnelheden; dicht bij het apparaat verschillen die zelfs weinig van de gemeten lan-snelheid via een ethernetkabel.

Het wifi-bereik is oké, maar verzwakt merkbaar over grotere afstanden.

Conclusie
De D-Link DIR-X5460 AX5400 Wifi 6 Router heeft een redelijke prijs en presteert uitstekend. Wil je wifi-6 aan je thuisnetwerk toevoegen dan is de DIR-X5460 een slimme aankoop.
Gemiddelde prijs
184 euro
Vorig artikelBluetooth headset met Microsoft Teams knop
Volgend artikelKleine lichte webcam voor professioneel gebruik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.