Wi-Fi 6 router met audiomeldingen en stembediening

D-Link DIR-X1860 Smart AX1800 Wi-Fi 6 Router review

0

D-Link Smart AX1800 Wi-Fi 6 Router

€ 109,-
7.3

Diskidee Performance Rating

7.3/10

Pros

  • Affordable
  • Fast

Cons

  • Installation bug (when using app)
  • Boring design
We testen de D-Link Smart AX1800 Wi-Fi 6 Router, die de nieuwste draadloze netwerkstandaarden IEEE 802.11ax en WPA3 ondersteunt en compatibel is met de slimme assistenten van Amazon en Google. Maar is het ook een goede router?

De D-Link AX1800 Wi-Fi 6 Router ondersteunt de eerste variant of ‘wave’ van de snellere wifi-6 standaard, ofwel IEEE 802.11ax. Deze dualband router ondersteunt vier gelijktijdige streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 1.800 Mbit/s: 575 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 1.200 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties.

 
Wi-Fi 6

Dat zijn misschien nog niet de beloofde supersnelheden van Wi-Fi 6 (die zijn voor volgende ‘waves’), maar de DIR-X1860 heeft ook OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)-ondersteuning, misschien wel het belangrijkste kenmerk van de nieuwe wifi-standaard.

Simpel gezegd kunnen dankzij OFDMA veel meer draadloze apparaten parallel het draadloze netwerk gebruiken, bovendien met minder vertraging of ‘latency’ en met sterk gereduceerde signaalstoringen of ‘jitter’. De capaciteit van het draadloze netwerk wordt op die manier fors uitgebreid.

Een andere nieuwigheid is verbeterde multi-user mimo, dat nu ook in de zendrichting werkt en niet alleen in de ontvangstrichting zoals bij 802.11ac. Dankzij mu-mimo kunnen verschillende apparaten tegelijk zenden en ontvangen in dezelfde frequentie zonder elkaar te storen.

De DIR-X1860 ondersteunt verder 1024-QAM, wat de doorvoersnelheden bij ideale condities (lees: dichtbij de router) tot wel een kwart verbetert tegenover wat met 802.11ac mogelijk is.

En al die verbeteringen worden gecombineerd met een lager stroomverbruik.

D-Link DIR-X1860 Wi-Fi 6 Router

D-Link DIR-X1860 Wi-Fi 6 Router (© D-Link ; licentie: D-Link )

Uiteraard werken al die nieuwigheden alleen in combinatie met een wifi-6 clientsysteem. Vele recente laptops hebben al wifi-chips met de nieuwste wifi-standaard aan boord en profiteren dus van de hogere draadloze snelheid, stabiliteit en capaciteit.

Maar de meeste streamers en dergelijke hebben dit nog niet. Bovendien zijn er momenteel nog nauwelijks 802.11ax-adapters verkrijgbaar waarmee je een bestaande computer of laptop kan upgraden. De weinige die er zijn, gebruiken een PCI-Express uitbreidingskaart. Op USB-varianten is het nog wachten.

 
Design

Met uitzondering van de toevoeging van 802.11ax is de D-Link AX1860 Wi-Fi 6 Router overigens een heel gewone wifirouter, met achteraan en opzij vier verstelbare, maar niet verwisselbare externe antennes, een gigabit wan-poort, vier gigabit lan-poorten, een stroomknop en een piepkleine wps-knop. Verdere snufjes zoals een usb-poort of mesh-voorzieningen ontbreken.

 
Ingebruikname

De router installeren kan met behulp van de D-Link WiFi app voor Android en iOS, of op de klassieke manier via een draadloze pc, tablet of smartphone en een webbrowser.

We probeerden het met de app. Scan de QR-code die je terugvindt op de router en op een Quick Installation Card in de verpakking. (Je kan de router ook manueel uit een lijst selecteren.)

Dit start een (Nederlandstalige) wizard die je stap voor stap begeleidt. Sluit de router aan op je internetmodem en start het apparaat.

De app spoort de router op in het lokale netwerk. Dit kan enkele minuten duren. Zodra de vier wifiledlampjes op de voorkant continu wit branden, kan je weer verder. (Achteraf schakel je de LED’s desgewenst via het beheer uit.) De app maakt nu als het goed is verbinding met de router.

De router is beschermd met een verstekwaarden voor SSID, wifiwachtwoord en apparaatwachtwoord. Die gegevens staan piepklein afgedrukt op de snelle installatiekaart in de verpakking en op een sticker aan de onderkant van het apparaat.

Vul het apparaatwachtwoord in wanneer de app je dit vraagt. Op ons kaartje en op de onderkant van de DIR-X1860 stond “password” als verstekwachtwoord, maar als we dit gebruikten kregen we de melding “ongeldig wachtwoord”.

We doorliepen de volledige procedure nog een keer, met hetzelfde resultaat. Resetten van het apparaat hielp evenmin. Dus de informatie op het kaartje klopt niet, hoewel ook in de elektronische handleiding die je op de supportwebsite van D-Link vindt dezelfde info te lezen is.

Conclusie: de beloofde supergebruiksvriendelijke installatieprocedure via de app blijkt in de praktijk tegen te vallen!

We probeerden het dan maar op de klassieke manier, via een draadloze verbinding en browser. De webinterface, die helaas niet in het Nederlands functioneert, aanvaardde in dat geval “password” wél als verstekwachtwoord!

De wizard werkt nu correct; tijdens de installatie word je gelukkig verplicht een uniek wachtwoord voor de beheerinterface te kiezen (“password” hergebruiken werkt terecht niet).

 
Firmware

Deze router vernieuwt zijn firmware normaal automatisch, maar tijdens de installatieprocedure kan je dit in handmatig wijzigen.

Automatisch vernieuwen is geen probleem, want deze router onthoudt twee firmware-images: je kan dus bij problemen altijd eenvoudig naar de oudere firmware terugkeren. Bij ons werd de firmware direct vernieuwd van v1.01 naar v1.02.

Na de succesvolle installatie via de browserwizard werkt de D-Link WiFi-app overigens wel om de router te bedienen. Met deze app configureer en beheer je de router wél in het Nederlands.

 
Beheer

De Nederlandstalige app en het Engelstalige webbeheer van de DIR-X1860 verschillen op een aantal vlakken. Met de standaardconfiguratie die actief wordt na het doorlopen van de wizard werkt de router probleemloos. Maar wil je bepaalde instellingen toch wijzingen dan heb je zowel de app als de webinterface nodig.

Zo werkt de QuickVPN-configuratie alleen via de browser, terwijl het koppelen van de router aan Amazon Alexa of Google Assistent uitsluitend via de app verloopt. Hiervoor dien je een bestaande D-Link account te gebruiken of eerst te creëren. In de webinterface kan je de registratie bij de D-Link cloud die de verbinding met de slimme assistenten regelt wel controleren, maar niet configureren.

D-Link DIR-X1860 webbeheer

D-Link DIR-X1860 webbeheer (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Ouderlijke controle, een onderdeel van de app, blijkt de mogelijkheid te bieden om de verbinding van bepaalde apparaten in het netwerk op gezette tijdstippen uit te schakelen. Wil je echter websites filteren, dan kan dat alleen via de webinterface, met het onderdeel “website filtering” in het “features”-menu.

Het zou handiger zijn wanneer D-Link dezelfde beheerinterface zou toepassen, onafgezien van het gebruikte clientapparaat. De verschillende interfaces en de afwijkende mogelijkheden maken het beheer moeilijker en ingewikkelder.

 
Slim verbinden

‘Smart Connect’ is standaard actief, maar kan worden uitgeschakeld in het webbeheer. Dit creëert één draadloos netwerk, waarna de router zelf beslist via welke wififrequentie een clientapparaat bediend wordt (dit hangt in essentie af van de signaalsterkte).

Slim verbinden werkt behoorlijk goed, maar we kregen niet in alle gevallen de hoogst mogelijke draadloze doorvoersnelheid op locaties binnen de testruimte waar dit met het betrokken clientapparaat wél mogelijk bleek als we ‘smart connect’ uitschakelden.

Terugvallen van AX (Wi-Fi 6) of AC (Wi-Fi 5) (5 GHz) op N (2,4 GHz) scheelt een slok op de borrel inzake snelheid en met smart connect ingeschakeld heb je daar zelf geen invloed op.

Schakel je deze voorziening uit dan behoudt de router identieke SSID’s voor beide wififrequenties. Je kan die dan wel via het beheer manueel een aparte naam geven, zodat je handmatig kan kiezen tussen beide frequenties.

Voor de meeste gebruikers is de automatische stand wellicht de beste keuze, maar het is in elk geval handig dat je dit in specifieke omstandigheden kan wijzigen. We denken dan aan een draadloze mediastreamer die een vaste  locatie heeft en daar automatisch de tragere 2,4 GHz frequentie kiest, terwijl een manueel geconfigureerde 5 GHz-frequentie een hogere streamingsnelheid op die locatie toelaat.

Nadeeltje: wijzigingen die je in dit onderdeel aanbrengt, vergen telkens het herstarten van de router, wat ruim twee minuten duurt. Experimenteren om te zien wat het beste resultaat geeft in een specifieke situatie, duurt op die manier wel erg lang.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door D-Link geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarin we alle routers testen.

De DIR-X1800 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 414,2 Mbit/s, met een piek van 773 Mbit/s op een testlocatie dichtbij de router en een dal van 214 Mbit/s op een testlocatie het verst van de router.

Op dezelfde manier getest met een 802.11ac-laptop (Killer 1535 wifichip) noteren we een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 282,8 Mbit/s, met een piek van 518 Mbit/s op een testlocatie dichtbij de router en een dal van 150 Mbit/s op een testlocatie het verst van de router.

De gerouteerde lan-snelheid is gemiddeld 942 Mbit/s.

De draadloze pieksnelheid met een laptop die een Intel AX201-chip gebruikt, is met voorsprong de hoogste die we ooit hebben gemeten in dezelfde testlocatie en met dezelfde testmethode. De hoogste 802.11ac snelheid die we ooit op dezelfde locatie haalden was 613 Mbit/s (met een AVM FRITZ!-router).

Conclusie
De zeer betaalbare D-Link Smart AX1800 Wi-Fi 6 Router (DIR-X1860) presteert goed, vooral dan in combinatie met een laptop die al over een 802.11ax wifichip beschikt. De installatieprocedure is niet helemaal perfect en snufjes zoals mesh of usb ontbreken, maar die zijn niet op alle locaties nodig. Om bijvoorbeeld in een studentenkamer de snelste wifistandaard te installeren, is de DIR-X1860 een relatief goedkope oplossing.
Gemiddelde prijs
109 euro
Vorig artikelKrachtige vederlichte laptop
Volgend artikelStabielere mesh-wifi dankzij Powerline-technologie
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.