Flexibele mobiele breedbandrouter met hoge snelheid

D-Link AX1500 4G CAT6 Smart Router G416 review

0
1475

D-Link AX1500 4G CAT6 Smart Router G416

€ 164,-
7.5

Diskidee Price/Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Excellent performance
  • Easy to use
  • Wifi-6

Cons

  • Fairly large
We testen de D-Link G416 AX1500 4G CAT6 Smart Router, een zogenaamde mifirouter waarmee je overal mobiele verbindingen creëert, zolang er maar een gsm-datanetwerk in de buurt is. Hoe goed en hoe snel werkt het?

De D-Link Eagle Pro AI AX1500 4G CAT6 Smart Router G416 (zoals de product naam voluit luidt) is een mobiele hotspot en mifirouter waarmee je onderweg op reis, tijdens een activiteit of thuis een mobiele netwerkverbinding creëert.

De G416 is momenteel het topmodel voor mobiele hotspots in het D-Link gamma, met 4G Cat 6-snelheden tot 300 Mbit/s en wifi-6 (802.11AX)-snelheden tot 1.500 Mbit/s.

De uiterlijk vergelijkbare, goedkopere D-Link G415 heeft 4G Cat 4 tot 150 Mbit/s. Visueel is er maar een een klein verschil tussen beiden: de rij met led-statuslichtjes op de voorkant heeft een blauw biesje voor het duurdere model en een wit biesje bij de goedkopere variant.

 
Kenmerken

De G416 heeft een normaal simkaartslot aan de rechterkant, waar zich ook de stroomknop bevindt. Twee antennes aan de buitenkant verbeteren de 4G+ LTE-A Cat 6-verbinding.

Achteraan zijn er drie gewone gigabit-ethernetpoorten en één gigabit-ethernet wan-poort die optioneel kan dienen als een back-uppoort voor vaste breedbandverbindingen. Bij een correcte configuratie schakelt de G416 het thuisnetwerk dan naadloos over naar het mobiele netwerk als de vaste verbinding uitvalt.

Het wifi-6 gedeelte ondersteunt vier gelijktijdige datastreams, 1024 QAM (kwadratuur-amplitudemodulatie, een methode om meer gegevens in dezelfde verbinding te steken), BSS Colouring (een wifi-6 methode om interferentie van “vreemde” signalen te beperken) en MU-MIMO (om met meerdere draadloze apparaten tegelijk te communiceren) voor een hogere wifi-capaciteit en -efficiëntie.

De chip in de G416 optimaliseert zelfstandig het draadloze netwerk op basis van verkeersanalyse en omgevingsfactoren. Vandaar de “AI” in de productnaam.

Je kan het netwerk uitbreiden met D-Link E15 AX1500 Mesh Range Extenders (ca. € 70,-) om een slim wifi-meshnetwerk te creëren in grotere locaties waar het draadloze bereik van de G416 niet volstaat.

D-Link G416 Smart Router

D-Link G416 Smart Router (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Ingebruikname

Eerst schroef je beide los meegeleverde antennes vast op de achterkant. Steek het apparaat in het stopcontact en wacht twee minuten tot het stroomlichtje op de voorkant wit brandt.

Installeer de D-Link Eagle Pro AI-app in de Apple- of Google Play-appwinkel. Je kan eventueel de QR-code in de Quick Start Guide gebruiken. Maak een D-Link account aan of login op een bestaande account (dit kan ook via Google authenticatie), accepteer de gebruiksvoorwaarden en tik op het plusteken om de G416 toe te voegen.

Scan de installatiecode op de onderkant van het apparaat of voeg de code manueel toe. Selecteer “Mobiel Internet”.

Nu is er een onlogische, zelfs verwarrende stap in de installatieprocedure. De app zegt dat je nu de simkaart in de sim-gleuf moet steken, maar dat je de voedingskabel nog niet mag aansluiten.

Echter je moest die aansluiten om de procedure te kunnen starten? Zonder verdere instructies trekken we de stroomkabel dan maar uit, schuiven de simkaart in het apparaat en zetten de stroom opnieuw aan. We wachten tot het stoomlichtje wit brandt en tikken dan tweemaal op “Volgende” in de app.

D-Link Eagle Pro AI-app

De D-Link Eagle Pro AI-app helpt je stap voor stap bij de configuratie (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

De app start nu de installatiewizard. Dit duurt enkele minuten. Als de 4G-instellingen niet automatisch gevonden worden kan je die achteraf manueel toevoegen. De wizard helpt je ook bij het configureren van het wifi- en apparaatwachtwoord.

Verbind je apparaat nu met het wifisignaal van de G416 en volg de verdere instructies om de installatieprocedure te voltooien. Daarbij dien je onder andere verplicht een eigen wachtwoord te creëren voor het beheerdersaccount. De standaardgegevens voor alle wachtwoorden vind je overigens onderaan op een sticker. Maar het is dus wel het veiligst om je eigen wachtwoorden aan te maken.

Een aandachtspunt is dat de automatische installatieprocedure niet goed werkt wanneer je een simkaart gebruikt met een prepaidkaart waarop onvoldoende geld voor data staat. Je krijgt de router dan alleen aan de praat wanneer je eerst geld op de prepaidkaart zet.

 
App-beheer

De router kan worden beheerd via de D-Link Eagle Pro AI-app voor Android en iOS. Die biedt een persoonlijke AI-assistent die je rapporten, suggesties en spraakbediening geeft via Amazon Alexa of Google Assistant.

Je kunt het wifi-netwerk beheren en optimaliseren met behulp van de app. Je kunt ook ouderlijk toezicht instellen en gastlogins beheren via de app.

Het ouderlijk toezicht stelt je in staat om de toegang tot het internet te beperken voor specifieke apparaten of gebruikers op basis van tijdslimieten of inhoudsfiltering. Je kunt ook de toegang tot specifieke websites of services blokkeren.

De login voor gasten geeft ze tijdelijke wifi-toegang zonder dat je jouw hoofdwachtwoord hoeft te delen. Je kunt ook de toegangstijd en het dataverbruik van jouw gasten beperken.

 
Webbeheer

De app volstaat voor de meeste gebruikers, maar meer geavanceerde functies zijn alleen bruikbaar via het webbeheer.

Het uitgebreidere webbeheer van de G416 werkt via een webinterface die opent door het IP-adres van de router in te voeren in een browser. Je moet inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen. Het webbeheer biedt de volgende belangrijke functies:

  • Internet: Hier configureer je de internetverbinding, kiest het type WAN-verbinding, configureert de 4G+ simkaart, schakelt de failover-functie in en controleert de status van de internetverbinding.
  • Wi-Fi: Hier stel je het draadloze netwerk in, wijzigt de naam en het wachtwoord van de wifi-verbinding, selecteert het wifi-kanaal, kiest de wifi-modus, wijzigt de wifi-beveiliging en optimaliseert de wifi-prestaties.
  • Network: Hier beheer je alle netwerkinstellingen, zoals het IP-adres van de router, de DHCP-server, de DNS-server, de VLAN’s, de QoS (kwaliteitsbewaking van apparaten) en de firewall.
  • AI: Hier schakel je de EAGLE PRO AI-functies in of uit, zoals de AI Wi-Fi Optimizer, de AI Traffic Optimizer, de AI Parental Control en de AI Assistant.
  • System: Hier beheer je de systeeminstellingen, zoals het wijzigen van jouw inloggegevens, het updaten van de firmware, het maken van een back-up of herstellen van de configuratie, het bekijken van de systeemlogboeken en het opnieuw opstarten of resetten van de router.
 
Prestaties

De verbindingssnelheid hangt uiteraard af van het beschikbare gsm-signaal, het type apparaat en de afstand tot de router.

In onze testlocatie en met een wifi-6 apparaat vlakbij de router haalde de G416 in de Google Internet Speedtest een gemiddelde downloadsnelheid van 72,6 MB/s, een gemiddelde uploadsnelheid van 11,2  MB/s en een connectiesnelheid (“latency”) van 1 ms.

Ter vergelijking testten we op hetzelfde moment en in dezelfde locatie een 150 MB/s Cat 4 mobiele router (de eerder geteste, nog altijd verkrijgbare AVM FRITZ!Box 6820 LTE). De downloadsnelheid was 39,2 MB/s, de uploadsnelheid 12,8 MB/s en de connectiesnelheid 2 ms.

Zoals verwacht is de G416 dus ongeveer dubbel zo snel als een Cat 4 mobiele router. In onze testlocatie is de G416 overigens bijna even snel als onze ADSL-verbinding (EDPnet), toch voor wat de downloadsnelheid betreft (89,5  MB/s download, 32 MB/s upload en 19 ms latency). Merk ook op dat de latency (belangrijk voor gamers en transactie-apps) via de mobiele verbindingen veel beter is dan via ADSL.

Conclusie
De D-Link G416 AX1500 4G CAT6 Smart Router werkt gebruiksvriendelijk en is snel. De echte doorvoersnelheden die je met dit apparaat haalt, zijn uiteraard afhankelijk van veel factoren. In onze testsituatie zijn we in elk geval tevreden over de verkregen internetsnelheid en de stabiliteit van de verbinding.
Vorig artikelBetaalbare beveiligde laptop met 2,8K-scherm
Volgend artikelCompacte streaming boekenplank-speaker
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.