Compacte streaming boekenplank-speaker

Sonos Era 100 review

0
154

Sonos Era 100

€ 279,-
8.9

Diskidee Rating

8.9/10

Pros

  • Ease of use
  • Smart functions
  • Build quality

Cons

  • Expensive
We testen de Sonos Era 100, een compacte boekenplankluidspreker met stembediening die de Sonos One uit 2017 opvolgt. Is de opvolger een even veelzijdige en slimme streaming-luidspreker?

De Sonos One uit 2017 was een van de eerste slimme luidsprekers die zowel met Amazon Alexa als met Google Assistant werkte. Wij waren er indertijd positief over.

De lange levensduur van de One bewijst dat het een succesvol product is. Maar aan alles komt een einde: de One verdwijnt zodra de stock uitverkocht is (als je nog een stereopaar van je One wil maken moet je dus snel zijn) en wordt opgevolgd door de Era 100.

Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen van de Sonos Era 100? Is het een even goede of misschien zelfs betere streaming-luidspreker?

 
Kenmerken

De Sonos Era 100 lijkt uiterlijk en ook inzake bediening en functies sterk op de Sonos One. Deze luidspreker is eveneens zowel in zwart als in wit verkrijgbaar.

De nieuweling is even rond, maar iets hoger en zwaarder dan zijn oudere broer. Er zitten immers behalve één mid-woofer twee tweeters in de behuizing van de Era 100. Die zorgen samen met drie verbeterde class-D versterkers voor een iets gedetailleerder geluid, maar vooral een sterkere, maar toch redelijk zuivere bas.

De wificonnectiviteit is vernieuwd en beantwoordt nu aan de vereisten van WiFi 6; de 5 GHz-frequentie wordt dus in tegenstelling tot bij de One eveneens ondersteund. Apple Airplay 2 is ook van de partij (voor apparaten die minstens iOS 11.4 gebruiken).

Extra ten opzichte van de One is op de eerste plaats een fysieke knop (achteraan) waarmee je de microfoons uitschakelt. De toets op de bovenkant waarmee je dit ook kan doen, is er samen met de andere geluidstoetsen (volume, pauzeren, schakelen) nog altijd, maar als je heel privacygevoelig bent kan je de microfoons voortaan ook fysiek uitschakelen.

Een tweede extra is de aanwezigheid van Bluetooth 5.0-streaming. Heb je een vriend op bezoek dan kan die direct geluid via Bluetooth naar de Era 100 streamen, zonder eerst een app te moeten installeren.

Een derde extra is een USB-C poort op de achterkant waarin je een USB-C naar 3,5 mm audio adapter kan pluggen om op die manier een analoge audiobron zoals een platenspeler op de luidspreker(s) aan te sluiten.

Via deze poort kan je het analoge geluid naar je volledige Sonos-systeem streamen. Je hebt dus niet meer de eerder geteste Sonos Port nodig, al biedt die (dure) adapter wel nog enkele extra mogelijkheden om een hifi-installatie te integreren in een draadloos Sonos-systeem.

De analoge usb-adapter (optie van 20 euro) wordt overigens niet meegeleverd, net zomin als de optionele USB-C naar Ethernetadapter die je kan gebruiken om de Era 100 aan een bedraad netwerk te koppelen (optie van 40 euro).

 
Stembediening en Trueplay

Drie microfoons zorgen voor de stembediening, maar zijn ook bruikbaar voor Trueplay-tuning zonder dat je daarvoor een smartphone moet gebruiken zoals bij de One.

Trueplay gebruikt de microfoons van de Era 100 om te meten hoe in een kamer het geluid wordt teruggekaatst van muren, meubels en andere voorwerpen, en stemt de Sonos-speaker(s) af zodat ze beter klinken, waar ze ook staan.

Je kan via de app nog steeds de oude Trueplay-methode gebruiken met behulp van een Apple iPhone. Die “advanced Trueplay” geeft een nog iets beter geluid, maar het is wel handig dat je dit nu op de luidspreker zelf kan regelen, zodat ook Android-gebruikers Trueplay kunnen gebruiken.

De stembediening werkt overigens alleen met Sonos eigen Voice Control (op het toestel zelf, dus zonder internetverbinding, via “Hey, Sonos”, alleen in het Engels) en met Amazon Alexa, maar niet meer met Google Assistant. Dat zou te maken hebben met een juridisch dispuut tussen beide bedrijven.

Sonos Era 100

Sonos Era 100 (© Sonos; licentie: Sonos)

 
Praktijk

Volgens Sonos zorgen de twee links en rechts geplaatste tweeters voor stereogeluid. Dat valt in de praktijk toch tegen.

Echt stereogeluid krijg je alleen als je net zoals bij de One twee Era 100’s draadloos via de Sonos app aan elkaar koppelt. (De duurdere Sonos Era 300 heeft wel een hoorbaar stereogeluid in één behuizing, maar kost bijna tweehonderd euro meer.)

Wel is het zo dat er nu geen geluid meer verloren gaat wanneer de stereomix sterk gescheiden audio bevat, wat kan gebeuren als je maar één Sonos One gebruikt.

Net zoals bij de Sonos One het geval was, kan je de Era 100 draadloos gebruiken als achterluidspreker(s) voor een surroundsysteem in combinatie met andere Sonos-speakers zoals de Ray, Beam, Arc of Amp.

Bij Sonos kan je ook een vloerstandaard (€ 159) en een muurbeugel (€ 79) voor de Era 100 bestellen. Die zijn wel fors duurder geworden dan indertijd voor de One beschikbaar waren. De speaker zelf is trouwens ook ruim vijftig euro duurder dan zijn voorganger.

De Sonos-app functioneert net zoals bij de andere Sonos-speakers. Je kan de speaker op die manier met tientallen muziekdiensten gebruiken, waarbij alle bekende namen aanwezig zijn.

Bij veel van deze diensten heb je uiteraard wel een betalend abonnement nodig om streaminghardware zoals de Sonos Era 100 te kunnen aansluiten.

Sonos Era 100 app

Sonos Era 100 app (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY-SA)

Sommige diensten kan je een tijd gratis uitproberen, meestal wel na het invullen van je kredietkaartgegevens. En bij de gratis diensten dien je sowieso meestal een account aan te maken.

Sonos heeft nu ook zijn eigen muziekstreamingdienst, Sonos Radio, met een gratis aanbod aan streamingmuziek en internetradio, en Sonos Radio HD, een betalende, uitgebreidere versie met een betere, 16-bit/44,1 kHz cd-geluidskwaliteit (€ 7,99 per maand, met een proefperiode van een maand).

Conclusie
De Sonos Era 100 is een gebruiksvriendelijke draadloze speaker met veel mogelijkheden en ondersteuning voor tientallen streamingdiensten, die je verder kan integreren in het uitgebreide Sonos geluidssysteem. Je betaalt er wel veel geld voor, zeker als je er een weliswaar mooi ogend en behoorlijk goed klinkend draadloos stereo- of surroundsysteem met vloerstandaarden en/of muurbeugels mee wil creëren.
Prijs
€ 279,-.
Foto van Sonos
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelFlexibele mobiele breedbandrouter met hoge snelheid
Volgend artikelRobotmaaier met AI en virtuele grensdraad
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.