Robotmaaier met AI en virtuele grensdraad

Segway Navimow H1500E & VisionFence Sensor review

0
1770

Segway Navimow H1500E & VisionFence Sensor

Vanaf € 1.499,-
9.1

Diskidee Rating

9.1/10

Pros

  • No boundary wires
  • Lots of options
  • AI mowing with VisionFence

Cons

  • 15 cm border needed
  • Access to power socket needed
  • External Antenna has visual impact
We testen de Segway Navimow, een GPS-maairobot zonder fysieke grensdraad met optionele VisionFence Sensor die automatisch obstakels ontwijkt met behulp van artificiële intelligentie. Maar hoe goed functioneert dat allemaal?

Segway kennen we van de opvallende “personal transporters” en e-bikes, maar het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is al bijna tien jaar lang eigendom van het Chinese roboticabedrijf Ninebot Inc.

In 2021 plakte Ninebot uit met Navimow by Segway-robotmaaiers die een combinatie van GPS, 4G, WiFi en Bluetooth gebruiken om virtueel de grens van een te maaien gazon af te bakenen. Je hoeft dus geen fysieke grensdraad in je gazon in te graven om een van de Navimow-maairobotten te kunnen gebruiken.

 
Modellen

Navimow heeft momenteel vier verschillende modellen die er uiterlijk en qua werking grotendeels identiek uitzien, maar bedoeld zijn voor verschillende gazongroottes, van vijfhonderd vierkante meter voor het kleinste tot drieduizend vierkante meter voor het grootste model.

Het verschil tussen de modellen zit hem vooral in de capaciteit van de vast geïnstalleerde lithium-ion accu: 5,2 Ah voor de Navimow H500E tot 10,4 Ah voor de H3000E.

De overige kenmerken zijn grotendeels dezelfde: maaihoogte van drie tot zes centimeter (aan te passen via de bijbehorende app), maaibreedte van 21 centimeter en maximale hellingshoek van 45 graden.

Alle Navimow-maairobots zijn waterdicht (IPX 6 voor de robot en IPX5 voor het laadstation en de voeding) en allemaal maken ze niet meer dan 54 dB(A) geluid, niet luider dan een pruttelend koffieapparaat.

Nog een belangrijk verschil is dat het kleinste model, de H500E, alleen via WiFi en niet via 4G verbinding heeft met de Navimow-app. Er moet dus voldoende WiFi-bereik rond het gazon zijn om deze robotmaaier effectief te kunnen gebruiken.

De drie andere modellen hebben behalve WiFi ook een interne 4G-dataverbinding die je één jaar lang gratis kan gebruiken. (We vonden nergens terug wat de 4G-kosten zijn na dat jaar.) Met deze modellen kan je de robot overal via het internet bereiken en gebruiken.

Wij testten de Navimow H1500E, het op één na grootste model, met een 7,8 Ah accu, bedoeld voor gazons tot vijftienhonderd vierkante meter.

Navimow maairobot met gemonteerde VisionFence Sensor

Navimow maairobot met gemonteerde VisionFence Sensor (© Navimow by Segway; licentie: Navimow by Segway)

 
Installatie

Uiteraard kan je de installatie aan een dealer overlaten, maar wij deden het zelf en dat viel in de praktijk goed mee. In minder dan een half uur hadden we alles uitgepakt en geïnstalleerd. De installatie-instructies in de verpakking en app zijn redelijk duidelijk.

Nadat de accu volledig opgeladen was bakenden we in minder dan twintig minuten de grens van het eerste testgazon virtueel af.

Enkele dagen later, nadat we wat ervaring hadden opgedaan met de Navimow, gebruikten we nog eens een twintigtal minuten om de robotmaaier via een virtueel grenspad naar een tweede gazon aan de voorkant van de woning te leiden om daar een tweede gazongrens af te bakenen (zie schermafdruk verderop voor details). In totaal moest de maaier zo ongeveer 225 vierkante meter maaien.

Plaats het laadstation op een vlakke ondergrond in de buurt van een stopcontact en sluit het aan op de stroom. Installeer de antenne en zet die goed vast met de meegeleverde pinnen. Verbind de kabel met het laadstation.

Zorg ervoor dat de kabels goed aansluiten op het laadstation. De aansluitingen zijn sluitvast en waterdicht, maar je kan de sluitingen natuurlijk altijd extra met waterdichte tape beschermen.

Zorg dat de stroomdraad van het laadstation naar de voeding en het stopcontact op een veilige plek bevestigd is. Pinnen worden meegeleverd om de kabel plat te bevestigen over bijvoorbeeld de grasrand of een pad.

 
Virtuele kaart genereren

Download de Segway-Ninebot Navimow-app op je smartphone en maak een account aan.

Zet de Navimow aan en houd de startknop op de bovenkant ingedrukt totdat je een pieptoon hoort. Scan de QR-code op de Navimow met je app om hem te koppelen.

Volg de instructies in de app om de Navimow te configureren. De eerste keer kan je de instructies niet wegvegen: volg de volledige video tot het einde. Pas dan kan je de prakijk toepassen.

Het komt er in essentie op neer dat je samen met je smartphone en de robotmaaier de grens van het gazon afbakent. Met een virtuele cursor stuur je de robot in de juiste richting.

Aan de rechtervoorkant van de robot is er een pijl waarop je de kartonnen meetlat van vijftien centimeter vastplakt (die vind je in een uitsparing in de meegeleverde doos, maar je kunt uiteraard elk stuk stevig karton of plastic als meter gebruiken). Zorg ervoor dat de maaier met rand van de lat tot tegen de rand van de grasrand aanrijdt.

Bij een foutje kan je terugkeren in de app en de rijrichting corrigeren om de virtuele kaart te verbeteren; bij een foutje hoef je dus niet het ganse traject opnieuw te doen.

Achteraf kan je de maaier de virtuele grens van het gazon laten afrijden, zodat je eventuele fouten in de kaart kan corrigeren. Op dezelfde manier definieer je achteraf eilanden in bijvoorbeeld perken of grote struiken in het gazon waar de robot rond moet maaien.

 
Accessoires

De messen van de robotmaaier zijn na ongeveer een jaar aan vervanging toe (in onze doos was een reservekit vervangmessen meegeleverd, maar het is me niet duidelijk of dit ook standaard het geval is). Een vervangkit kost ongeveer twintig euro.

De kit voor verlenging van de antenne (vijftig euro) is bruikbaar als het GPS-signaal niet ver genoeg rijkt. Je kan die ook gebruiken om de antenne tegen een muur of op het dak te bevestigen. Dan heb je wellicht ook de optionele verlengkabel voor antenne-installatie nodig (dertig euro).

De robotmaaier zelf heeft stootsensoren die ervoor zorgen dat het apparaat onverwachte objecten die op het gras liggen ontwijkt.

Dat werkt natuurlijk niet altijd perfect, vooral dan met dunne of lage objecten. De Ultrasonische sensor (honderdnegentig euro) ontwijkt dergelijke obstakels op een slimme manier. Voorts verhoogt de sensor de rijsnelheid van de robot van de standaard 24 meter per minuut tot 36 meter per minuut. Deze sensor zit overigens standaard op het grootste model, de H3000E.

 
VisionFence Sensor

Wij testten ook de optionele, pas gelanceerde VisionFence Sensor (driehonderd euro; IPX7 waterdichtheid). Die heeft een camera met een gezichtsveld van honderdveertig graden die objecten en randen detecteert door middel van artificiële intelligentie. Zelfs bij een slechtere satellietdekking kan de Navimow dan nog maaien.

De sensor werkt alleen overdag, maar ’s nachts maaien kan je nog altijd in de app instellen, met dien verstande dat de sensor dan uitgeschakeld wordt en alleen de bumpersensoren op de zijkanten van de robot eventuele obstakels zullen vermijden. (Navimow raadt ’s nachts maaien trouwens af, het is niet goed voor het gras en het kan ook kleine insecten en dieren verwonden of doden.)

De sensor slaagt er effectief in om onverwachte objecten in het gedefinieerde kaartgebied te ontwijken. Zo plaatsten we een tent op een van de geteste grasperken: de VisionFence Sensor ontweek de tent en tekende zelf een “verboden gebied” op onze virtuele kaart zoals je op onderstaande schermafdruk ziet (de lichtgrijze vlek linksonder op de virtuele kaart van het onderste gazon is de locatie met de tent die de robot ontwijkt).

Navimow app

Virtuele kaart van de testlocatie in de Navimow app (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

 
Praktijk

De Navimow maait in rechte stroken, niet in een willekeurig patroon. Tijdens één maaibeurt wordt ook nooit hetzelfde stuk gras herhaaldelijk gemaaid, wat tot beschadiging kan leiden. De robot wisselt de richting van de stroken af tijdens de verschillende vervolledigde maaibeurten, zodat een egaal grastapijt ontstaat.

Op de maaier zelf zitten een aantal bedieningsknoppen, met als meest opvallende een grote oranje “stop”-knop die de maaier direct uitschakelt. Ook zijn er knoppen om het apparaat in en uit te schakelen, om het maaien te starten en om de robot terug naar zijn thuisbasis te sturen.

Afhankelijk van de grootte en vochtigheid van het gras kon de Navimow H1500E het volledige testgebied van 225 vierkante meter op één acculading maaien. Daarna keert de robotmaaier automatisch terug naar het laadstation (alleen de duurste variant H3000E , die bedoeld is voor zeer grote gazons, maait permanent tussen acculaadbeurten door).

Af en toe bleek de accu na ongeveer 97% bijna leeg en keerde de robot zelf terug naar het laadstation. Zodra de accu opnieuw vol is, gaat de robot daarna opnieuw aan de slag om de resterende zone te maaien, op voorwaarde dat het maaischema (zie hieronder bij de uitleg over de app) dit toelaat.

 
Navimow-app

De meeste functies bedien je met behulp van de gelukkig ook Nederlands sprekende Navimow-app. Hier zie je in “real time” de locatie en bezigheid van de robotmaaier op de virtuele kaart die je creëerde. Dit werkt ook via het internet: je kan dus de maai-activiteit overal volgen en overal opdrachten aan het apparaat geven.

Via de knoppen kan je ook een viercijferige pincode configureren (standaard “0000”) om ervoor te zorgen dat alleen bevoegden het apparaat kunnen bedienen.

Via het Instellingen-menu regel je hier de 4G- en wifi-instellingen, het maaischema (uren en dagen), de maaihoogte (van 30 tot 60 mm), de diefstalbeveiliging (alleen beschikbaar op de 4G-modellen), beheer je de kaart, schakelt de regensensor al dan niet in, reset je de pincode, en schakel je de verlichting, geluidseffecten, BladeHalt- en VisonFence-sensoren in of uit.

Eventuele firmware-updates worden automatisch toegepast. Tijdens de testperiode van ongeveer anderhalve maand kregen we zo verschillende firmware-updates binnen die telkens kleine verbeteringen aan de werking van de robotmaaier aanbrengen.

Eén van de interessantste verbeteringen is dat het nu ook mogelijk is om de robotmaaier via de app een nieuwe poging te laten ondernemen om verder te rijden wanneer het apparaat zichzelf om de een of andere reden heeft uitgeschakeld (bijvoorbeeld omdat het tegen iets aanstoot). Meestal lukte het bij een tweede poging om de robot opnieuw op afstand aan de praat te krijgen.

Conclusie
De Navimow robotmaaier functioneert verrassend goed. Installatie, kaartcreatie, app en maaifunctie functioneren goed. Tijdens de testperiode van ongeveer anderhalve maand ondervonden we nauwelijks problemen. De VisionFence Sensor is een interessante optie om de werking nog te verbeteren wanneer onverwachte objecten in de virtuele kaart opduikenk, zoals speelgoed van kinderen, tijdelijk tuinmeubilair etc.: je hoeft de virtuele kaart dan niet zelf te wijzigen, want de sensor ontwijkt ze automatisch en doet dat weliswaar traag, maar verrassend effectief.
Prijs
€ Vanaf 1.499,-.
Vorig artikelCompacte streaming boekenplank-speaker
Volgend artikelSnelle kleine draagbare ssd’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.