CO2, °C en vochtigheid controleren en automatiseren

Ajax LifeQuality Jeweller smart air quality monitor review

0
1047

Ajax LifeQuality Jeweller Smart air quality monitor

€ 399,-
8.6

Diskidee Rating

8.6/10

Pros

  • Reliable detection
  • Automation
  • CMS support

Cons

  • Expensive
We testen Ajax LifeQuality Jeweller, een draadloze luchtkwaliteitsdetector die de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie meet, rapporteert en samenwerkt met het eerder geteste Ajax-thuisautomatiseringssysteem.

LifeQuality werkt als onderdeel van het eerder geteste Ajax-systeem. Een Ajax-hub is daarom noodzakelijk om deze luchtkwaliteitsmonitor te gebruiken.

Ajax Systems is in 2011 opgericht in Oekraïne door Oleksandr Konotopskyi met de bedoeling om een gebruiksvriendelijk, veilig draadloos beveiligingssysteem te ontwikkelen.

Vandaag is het uitgegroeid tot een volledig automatiseringssysteem met tientallen sensoren, detectoren en regelsystemen die allemaal draadloos functioneren via sterk beveiligde draadloze protocollen. Ajax wordt verkocht in honderdtwintig landen, ook België en Nederland.

De nieuwe LifeQuality monitor communiceert met een Ajax-hub (er zijn meerdere modellen beschikbaar) via twee beveiligde radioprotocollen: Jeweller en Wings. De detector gebruikt Jeweller om metingen te verzenden, terwijl Wings gegevensback-ups verzendt. Het communicatiebereik van de hub is tot 1.700 meter zonder obstakels.

Ajax LifeQuality monitor

Ajax LifeQuality monitor (© Ajax ; licentie: Ajax )

 
Kenmerken

De LifeQuality monitor past in een flinke handpalm (de precieze afmetingen zijn 77 x 77 x 34,5 mm) en weegt 127 gram. Je kan het apparaat met behulp van meegeleverde schroeven vast monteren op een meegeleverd “smartbracket”, maar het is ook mogelijk om de monitor los te gebruiken.

De batterij gaat twee jaar mee en kan worden vervangen door twee overal verkrijgbare CR123A-alkalinebatterijen.

De monitor meet elke minuut de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-concentratie. In de Ajax app zie je de huidige en historische metingen (uur, dag, week, maand en tot twee jaar terug).

Ajax LifeQuality app

Ajax LifeQuality app (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY-SA)

De gegevens worden doorgestuurd via het beveiligde Jeweller-protocol en bewaard in de Ajax Cloud.

Het apparaat bewaart de gegevens ook in zijn eigen geheugen als de draadloze verbinding om de een of andere reden uitvalt en dit tot 72 uur lang. Wanneer de verbinding is hersteld, worden de geback-upte gegevens via het beveiligde Wings-protocol naar de Ajax-cloud gepusht.

De meetgegevens kunnen via de API van de Ajax PRO-desktop ook doorgestuurd worden naar een Central Monitoring System (CMS) met behulp van een uitgebreide lijst van externe protocollen.

 
Kalibratie

De Senseair Sunrise NDIR (niet-dispersieve infrarood) CO2-sensor kalibreert zichzelf continu automatisch om de vijftien dagen, op voorwaarde dat de ruimte minstens eenmaal geventileerd wordt tot minder dan 400 ppm. Deze sensor heeft een accuraatheid van ± (30 + 3%) ppm.

Wordt de sensor in een niet geventileerde ruimte gebruikt, dan is handmatige kalibratie via de app ook mogelijk. Dit dient minstens eenmaal per jaar te worden uitgevoerd.

De gecombineerde Sensirion SHT40-sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid is al in de fabriek gekalibreerd en vereist geen verdere kalibratie. Die sensor is gemonteerd in een geïsoleerd deel van het moederbord en heeft een accuraatheid van ±0.2°C voor temperatuur en ±1.8% voor relatieve luchtvochtigheid.

 
Instellingen

In de app configureer je de boven- en ondergrenzen voor de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid en het maximale CO2-niveau. Bij afwijkingen kan de app voor elk soort meting een waarschuwing uitsturen en reageren op een “scenario” ofwel een automatische regeling.

Ajax LifeQuality app: instellingen

Ajax LifeQuality app: instellingen (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Bijvoorbeeld als de temperatuur onder een bepaalde waarde zakt kan je een verwarming inschakelen (met behulp van een Ajax Socket — externe slimme stekker — of de WallSwitch — relay voor bestaande stopcontacten).

In de app is er een instelling voor “Gevoeligheid” waarmee je acceptabele fluctuaties voor de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2-niveau configureert. Zo verminder je het aantal waarschuwingen en automatisch reacties tot een werkbaar niveau.

Op de voorkant van de monitor is er een LED met het Ajax-logo. Die geeft de gemiddelde luchtkwaliteit weer als je erop tikt. Je kan die LED ook specifiek laten reageren op een van de drie sensoren.

Naarmate de CO2-concentratie toeneemt, verandert de LED-kleur van groen (normaal) tot geel, rood en paars. In de app kan je ook configureren dat de LED automatisch knippert wanneer abnormale waarden worden gemeten voor de geselecteerde parameter.

Ajax LifeQuality app: weekmeting

Ajax LifeQuality app: weekmeting (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Conclusie
De Ajax LifeQuality Jeweller Smart air quality monitor werkt stabiel en betrouwbaar, is eenvoudig te installeren en te gebruiken en is overal inzetbaar. Het is een interessante toevoeging aan het steeds uitgebreidere Ajax-beveiligings- en thuisautomatiseringssysteem.
Vorig artikelEcht draadloze oordoppen met stevige bas
Volgend artikelBetaalbare laptop met lange batterijduur
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.