De Xiaomi Redmi Buds 5 vind je online soms voor minder dan veertig euro.
Toch bieden ze veel functies: automatische ruisonderdrukking (ANC) tot 46 dB met drie selecteerbare transparantieniveaus om het omgevingsgeluid binnen te laten (normaal, stem of omgeving); onderdrukking van windgeruis tijdens telefoongesprekken tot 6m/s; gelijktijdige Bluetooth 5.3-koppeling aan twee apparaten, bijvoorbeeld een smartphone en een laptop; automatisch audio en video pauzeren wanneer je de doppen uit het oor neemt; en een relatief lange batterijduur, tot tien uur met volgeladen doppen en tot veertig uur met behulp van het meegeleverde harde laadetui.
Nadelen zijn er ook. Hoewel de 12,4mm driver uit titanium bestaat, zijn de oortjes en het laadetui voor de rest van weliswaar stevig aanvoelende kunststof gemaakt. Een betere codec dan de standaard Bluetooth-versie wordt niet ondersteund (daarvoor heb je de duurdere Buds 5 Pro nodig).
De Redmi Buds 5 zijn maar beperkt stof- en vochtbestendig, tot IP54. Je kan er dus bijvoorbeeld niet mee douchen of zwemmen. Het laaddoosje zelf is overigens helemaal niet tegen vocht bestand. Draadloos laden is niet mogelijk. Een (korte) USB-C laadkabel wordt meegeleverd, maar voor een USB-lader dien je zelf te zorgen.
Deze oortjes wegen elk 5,3 gram en zitten dus comfortabel in de gehoorgang. Extra siliconen pluggen zijn standaard meegeleverd, zodat je zelf de beste pasvorm kan kiezen.
Ingebruikname
Het plastic beschermingsmateriaal dien je eerst uit het laaddoosje te verwijderen. Pas daarna kan je de oortjes en het etui opladen. De oortjes zijn in de fabriek wel al gedeeltelijk opgeladen, maar toch is het beter om ze de eerste keer volledig op te laden.
Android-gebruikers kunnen de oortjes snel koppelen dankzij Google Fast Pair. iOS-gebruikers moeten dit handmatig doen via de Bluetooth-instellingen en de ‘pair’-knop op de zijkant van het laadetui.
Wil je een laptop of computer koppelen dan dien je eerst de Xiaomi Earbuds app te installeren, want de multipointconnectie is standaard uitgeschakeld. Je schakelt die in via de app. Dat geldt trouwens ook voor de in-het-oordetectie.
Earbuds-app
Het gebruik van de Xiaomi Earbuds app vereist de registratie van een account bij Xiaomi. Pas daarna kan je sommige functies gebruiken.
Multipoint en in-eardetectie vermeldden we al, maar ook de bediening van de aanraakgevoelige zijkanten kan je alleen in de app regelen. Hetzelfde geldt voor dingen zoals configureren van ruisonderdrukking en transparatiemodus, binnenhalen van firmwareupdates en het instellen van de equalizer.
Praktijk
De automatisch ruisonderdrukking is niet super krachtig. Het verschil met (veel) duurdere oordoppen zoals de onlangs door ons geteste Poly Voyager Free 60+ is duidelijk merkbaar. Maar voor gebruik in een luidruchtige omgevingen onderdrukken deze doppen het lawaai toch een beetje.
Het geluid zelf valt in de categorie “goed genoeg”. Verwacht geen sterke bassen of hifigeluid, een betere codec dan de beperkte standaard Bluetooth-codec wordt trouwens niet ondersteund. Maar binnen zijn categorie vinden we de audiokwaliteit meer dan aanvaardbaar.
De Xiaomi Redmi Buds 5 bieden heel wat waar voor hun geld. Als je niet te veel wil uitgeven aan oordoppen kun je deze zeker overwegen.
Minder dan 40 euro