Bose Wave III is multifunctioneel muzieksysteem

4
2294
Bose heeft de bekende Wave radio en het Wave music system geupdatet. De Wave radio werd voor het eerst geïntroduceerd in 1993 door Dr. Amar Bose. In 2004 voegde Bose daar het Wave music system aan toe. Regelmatig werden beide apparaten vernieuwd. Vandaag is Bose toe aan versie III. We hebben het Bose Wave music system III grondig getest.

Het Bose Wave music system III beschikt nu over een geïntegreerde DAB-ontvanger en een verbeterde FM/AM-radiotuner met RDS. Voorts werd net boven het display een aanraakgevoelig vlak ingebouwd waarmee je het systeem kan in- en uitschakelen en de snoozefunctie bedienen. Tot slot is ook een dubbele alarmfunctie toegevoegd waarmee je verschillende wektijden kan programmeren met verschillende volumes en bronnen.

 
In de doos

Naast het Bose Wave music system III zelf vinden we in de doos ook nog een compacte afstandsbediening (inclusief batterij), een voedingskabel, een 3,5 mm jack-kabel, een DAB-dipoolantenne en een adapterstukje naar een IEC-antenneaansluiting. Tot slot levert Bose ook nog een uitgebreide handleiding en een demo-cd mee. De handleiding is uitgevoerd in meerdere talen waaronder ook het Nederlands.

Bose Wave music system III

Bose Wave music system III (© ; licentie: )

 
Design

Het design van het Bose Wave music system III is tijdloos en gaat ook al een hele tijd mee. Ondanks het compacte design biedt het toestel erg veel functionaliteit. Het systeem is verkrijgbaar in titaniumzilver, grafietgrijs en platinawit. Wij ontvingen van Bose de titaniumzilver uitvoering. De afwerkingsgraad van het Bose music system III ligt duidelijk erg hoog. De voorzijde is uitgevoerd in een luidsprekergrill die in het midden wordt onderbroken door het display en de slotloader cd-speler. Tussen het display en de cd-speler werd het logo van Bose aangebracht. Net boven het scherm integreerde de fabrikant een aanraakgevoelig vlak waarmee je de snoozefunctie kan bedienen en het systeem kan in- en uitschakelen. Achteraan zijn voldoende verluchtingsopeningen voorzien om warmte af te voeren. Op de achterzijde vinden we ook de voedingsaansluiting, de aansluitingen voor DAB- en FM-antennes, de Bose Link-aansluiting, de AUX-ingang en een hoofdtelefoonuitgang. Vooral de Bose Link-aansluiting is interessant, omdat je dankzij deze poort het systeem kan uitbreiden met enkele optionele accessoires. Meer daarover verderop in deze review.

De Bose Wave Connect Kit is een van de optionele accessoires

De Bose Wave Connect Kit (© ; licentie: )

 
Installatie

Voordat je de installatie aanvat, raadt Bose aan om een geschikte plaats te kiezen voor het Wave music system III. In het ideale geval plaats je het systeem aan de andere kant van de kamer, tegenover de plaats waar je luistert. Vervolgens sluiten we het netsnoer aan op het Wave music system III en pluggen het in een vrij stopcontact. Wikkel het netsnoer volledig af, want het doet dienst als antenne voor FM en digitale radio. Indien nodig kan je later ook nog steeds de meegeleverde DAB-dipoolantenne aansluiten. Vervolgens moeten we de tijd instellen met behulp van de afstandsbediening. Daartoe drukken we één van de twee tijd-knoppen in en houden deze ongeveer een seconde ingedrukt. Achtereenvolgens verschijnt op het display –HOLD_TO_SET- en –CLOCK SET-. We laten de tijd-knop los en selecteren met de tijd-knoppen de juiste tijd. Vijf seconden nadat je de knoppen losliet, sluit het systeem de klokinstelmodus automatisch af. Het Wave music system III geeft de klok nu weer in een 12-uursnotatie. Dit kan je gelukkig eenvoudig wijzigen naar een 24-uursnotatie.

De afstandsbediening

De afstandsbediening (© ; licentie: )

 
Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening is uitgevoerd in grafiet en beschikt over alle noodzakelijke knoppen. Bijna de gehele bediening van het Wave music system III berust dan ook op deze infrarode afstandsbediening. Ondanks het compacte creditcardformaat ligt de afstandsbediening goed in de hand en is de lay-out ervan zeer doordacht. Een losse afstandsbediening is verkrijgbaar in grafietgrijs en platinawit en kost 24,95 euro. Bose biedt tevens verschillende, alternatieve afstandsbedieningen aan voor het Wave music system III. Optioneel kan je opteren voor een afstandsbediening met achtergrondverlichting, een Wave-bedieningsunit en zelfs een Braille-afstandsbediening voor gebruikers met een visuele beperking.

 
Muziekervaring

Bose staat bekend voor de volle en warme klanken van zijn muzieksystemen en het Wave music system III bevestigt dit alleen maar. Niet alleen de laagste regionen van het audiospectrum, maar ook de hoge- en middentonen worden levensecht weergegeven. We hebben zeer uiteenlopende muziekstijlen beluisterd op het Wave music system III en zijn erg tevreden van de geluidskwaliteit. Bovendien speelt het systeem zeer luid zonder daarbij de klank te vervormen.

Een inkijk in het Bose Wave Music Ssystem III met de exclusieve waveguideluidspreker-technologie

Een inkijk in het Bose Wave Music Ssystem III (© ; licentie: )

 
DAB-ontvanger

Digital Audio Broadcasting, kortweg DAB staat voor digitale radio-uitzendingen via de ether. Het is een alternatief voor de analoge FM-band. Om digitale radiostations te kunnen beluisteren, heb je een speciale DAB/DAB+/T-DMB-ontvanger nodig. Het Bose Wave music system III heeft standaard deze ontvangers aan boord. We pluggen de meegeleverde DAB-dipoolantenne in op het Wave music system III. Vervolgens moet je de digitale radio activeren door (meermaals) op het knopje ‘Radio’ te drukken op de afstandsbediening. De eerste keer dat je ‘Digital radio’ selecteert, wordt gedurende enkele minuten “PLEASE WAIT SCANNING” weergegeven op het display. Het systeem zoekt op dat moment naar beschikbare, digitale radiozenders. Opgelet, de VRT heeft in heel Vlaanderen zenders geplaatst, zodat je bijna overal DAB kan ontvangen. Bijna overal, want in ons bureel hadden we geen ontvangst, terwijl dit in onze woonkamer geen probleem vormde. We konden volgende zenders digitaal ontvangen: MNM, MNM-hits, Nieuws+, Radio 1, Radio 2, Sporza, Studio Brussel, Klara Continuo en Klara. Deze kanalen geven een zeer helder en loepzuiver geluid waarbij de kwaliteit van de FM-band bijna in het niets vervalt. Vooralsnog is het FM-aanbod echter veel uitgebreider dankzij de vele (lokale) radio’s die erop uitzenden.

Het Wave music system III is prima geschikt als wekker

Het Wave music system III is prima geschikt als wekker (© ; licentie: )

 
Wekker

Het Wave music system III is prima geschikt als wekker. Misschien valt het toestel een beetje groot uit op je nachtkastje, maar stijlvol is het alvast. Bovendien is de geluidskwaliteit subliem. Opstaan kan dus een plezier worden, althans aan de wekker zal het niet liggen. Het systeem beschikt over een dubbel, onafhankelijk alarm. Je kan zelf kiezen of je gewekt wil worden door een buzzer, een radiozender of een bepaalde track van een cd. Beide alarmen zijn in een oogwenk ingesteld. Het nummer van de wekker en de tijd worden weergegeven in de rechterbovenhoek als je deze activeert. Als de wekker afgaat, maar je nog geen zin hebt om op te staan, druk je gewoon op het aanraakgevoelig vlak om de snoozefunctie te activeren. Vanuit de fabriek is de snoozetijd ingesteld op 10 minuten. Gelukkig kan je de snoozetijd wijzigen in 20, 30, 40, 50 of 60 minuten. Of je omgeving dat op prijs stelt is natuurlijk een andere zaak.

 
Aansluiten op Lifestyle-systeem

Je kan het Wave music system III gebruiken als een luidsprekersysteem voor uitbreiding naar meerdere kamers. Dat werkt enkel in combinatie met een voor een Bose-link geschikt Lifestyle-home-entertainmentsysteem. Neem voor meer informatie hierover contact op met de klantenservice van Bose.

De Bose Wave music system III cd-wisselaar is wel niet goedkoop

De Bse Wave music system III cd-wisselaar is wel niet goedkoop (© ; licentie: )

 
Accessoires

Het Bose Wave music system III beschikt over een aux-ingang waarmee een smartphone, mp3-speler computer of zelfs tv kan worden aangesloten. Dat is gelukkig niet de enige uitbreidingsmogelijkheid. Het systeem heeft immers ook nog een Bose Link-ingang waarop je optionele accessoires kan aansluiten. Dankzij de Wave Bluetooth-adapter kan je draadloos muziek streamen vanaf een computer of een ander Bluetooth-apparaat. De adapter is los verkrijgbaar en kost 149,95 euro. Als je een iPod of iPhone bezit, is de Wave Connect Kit wellicht de ideale uitbreiding voor jou. Deze kit is compatibel met de meeste iPod-/iPhone-modellen en kost 149,95 euro. Voor de liefhebbers van de oude, getrouwe cd voorzag Bose de Wave music system III cd-wisselaar. Dankzij deze uitbreiding kan je tot vier cd’s afspelen, maar je moet er wel diep voor in je buidel tasten. De cd-wisselaar kost maar liefst 349,95 euro. Voor de overige accessoires verwijzen we je graag naar de website van Bose.

Het Bose Wave music system III is verkrijgbaar in titaniumzilver, grafietgrijs en platinawit

Het Bose Wave music system III is verkrijgbaar in titaniumzilver, grafietgrijs en platinawit (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

Het Wave music system III is verkrijgbaar in titaniumzilver, grafietgrijs en platinawit voor 699,95 euro, inclusief BTW. Let op, het systeem is niet verkrijgbaar via je vertrouwde Bose dealer, maar alleen direct via Bose. Verzendkosten zijn niet inbegrepen. Een standaardlevering kost 9,50 euro en een Express levering komt op 19 euro. Het Wave music system is ook verkrijgbaar in bundels met optionele accessoires die goedkoper zijn. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Bose Belgium.

Conclusie
Het vernieuwde Bose Wave Music system III is een krachtig en compleet muzieksysteem verpakt in een extreem goed afgewerkte behuizing. Het compacte systeem produceert een echte golf van geluid en dit zonder vervorming. Dankzij de optioneel verkrijgbare accessoires kan je het systeem bovendien nog sterk uitbreiden. Als je op zoek bent naar een kwalitatieve en klassevolle wekker is het Wave music system III waarschijnlijk iets voor jou. Spelbreker is misschien de zeer hoge prijs die Bose ervoor vraagt.

(80/100)

Adviesprijs
€ 699,95
Foto van Bose
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNieuwe generatie aanraakschermen krijgt reliëftoetsen
Volgend artikelWestern Digital netwerkproductlijn voor snelle HD mediatoegang

4 REACTIES

 1. Zou graag een nieuwe afstandsbediening kopen voor mijn Bose wave music system lll.Ben mijn huidige kwijt en dat is erg vervelend.
  Graag uw reactie waarvoor alvast mijn vriendelijke dank!

 2. Geachte Mevr Mhr
  Zou graag van u willen weten hoe ik de tijd van mijn bose radio
  op wintertijd moet zetten.

  Graag uw reactie

  Hoogachtend,Fredrik de Bruijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.