Echt draadloze oordoppen met game-modus

Razer Hammerhead True Wireless Pro review

0
144

Razer Hammerhead True Wireless Pro

€ 190,-
7.1

Diskidee Performance Rating

7.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.5/10

Pros

  • Good audio quality
  • Acceptable ANC
  • Gaming mode

Cons

  • No Dutch
  • Only one connection at a time
  • Expensive
We testen de Razer Hammerhead True Wireless Pro volledig draadloze oordoppen met automatische ruisonderdrukking en een speciale modus die audiovertragingen tijdens het gamen voorkomt. Maar hoe goed klinken ze?

De Razer Hammerhead True Wireless Pro lijken sterk op de eerder geteste ‘gewone’ Razer Hammerhead True Wireless oordoppen, met als belangrijkste nieuwigheid de toevoeging van ANC of automatische ruisonderdrukking.

Het omgekeerde L-vormige ontwerp, met ronde doppen die je in de gehoorhang plugt en microfoons die in de staafjes verwerkt zijn die uit de oorschelp naar beneden ‘hangen’, bleef behouden. De Pro-doppen zijn wel iets groter en logischerwijze geldt dat ook voor het laaddoosje, maar alles blijft met een gewicht van 5 g per dop (53 g totaal gewicht met het laaddoosje) heel draagbaar.

 
Keuze aan beschermstukjes

Deze doppen blijven stevig in de gehoorgang zitten dankzij de verwisselbare beschermstukjes. Die zijn niet langer optioneel, zoals bij de gewone versie nog wel het geval is.

De tips zorgen voor een zekere mate van passieve ruisonderdrukking; dit zijn dus geen echte ‘open fit’-doppen zoals bijvoorbeeld de Huawei FreeBuds 4 of Apple AirPods, al lijken ze er qua design wel op.

Razer levert zeven sets beschermstukjes mee in drie verschillende materialen; medium silicone tips zijn vooraf geïnstalleerd.

De meegeleverde schuimrubberen medium ’tips’ van Complyfoam.com sluiten het nauwst aan in de gehoorhang en bieden de beste passieve lawaaionderdrukking. Ze zijn iets moeilijker zuiver te houden dan silicone tips en je dient ze daarom elke drie à vier maanden te vervangen door nieuwe.

In de verpakking vind je verder extra gladde en ruwere silicone beschermstukjes in drie formaten (klein, medium, groot). De ruwe tips sluiten nauwer aan, terwijl de gladde beschermstukjes het comfort van ‘open fit’-doppen zoveel mogelijk benaderen.

In de Razer Audio-app voor Android en iOS is er een ‘fit’-test die je helpt bij het monteren van de best passende beschermstukjes.

 
Kenmerken

Deze doppen zijn spatwaterdicht volgens de IPX4-norm. De zijkanten zijn aanraakgevoelig, met diverse functies al naargelang het aantal keren dat je erop tikt. In de Razer Audio-app wijzig je de standaard toegekende functies naar wens.

Een vrouwenstem geeft statusupdates in het Engels bij bepaalde wijzigingen, zoals bijvoorbeeld schakelen tussen de ruisonderdrukking, de openluistermodus en de normale luistermodus (een keer tikken en twee seconden vasthouden) of het in- en uitschakelen van de gaming mode (drie keer tikken en twee seconden vasthouden).

Die gamingmodus vermindert de muziekkwaliteit, maar verlaagt wel de audiovertraging tot slechts 60 ms voor een betere audiosynchonisatie is games en video.

Als je de doppen in het laaddoosje steekt en dit dicht doet, schakelen ze automatisch uit. Omgekeerd maken ze direct opnieuw een verbinding wanneer je het doosje opent.

Laat je de doppen buiten het doosje zonder ze te dragen dan schakelen ze zichzelf na enkele minuten uit. Om ze opnieuw in te schakelen druk je dan één keer op de multifunctieknop van elke dop en houdt die twee seconden vast. Een audioprompt weerkinkt als ze opnieuw ingeschakeld zijn.

Alle informatie over de Hammerhead True Wireless Pro vind je op de website van Razer.

Razer Hammerhead True Wireless Pro

Razer Hammerhead True Wireless Pro (© Razer ; licentie: Razer )

 
Specificaties
Product Razer Hammerhead True Wireless Pro
Gewicht 5 g x 2 (53 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met ANC
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.1, 10 meter bereik
Aantal verbindingen Eén tegelijkertijd (geen multipoint, telkens opnieuw pairen bij nieuw apparaat)
Bluetooth-profielen A2DP, AVRCP, HFP
Codecs AAC, SBC
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 4
Maximale luisterautonomie indien draadloos 4 uren zonder en 2,5 uren met ANC
Maximale spraakautonomie indien draadloos geen informatie
Laadtijd 90 m (3 uur luistertijd zonder ANC na 15 m laden)
Extra autonomie via laaddoosje 16 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja, drie soorten in verschillende groottes meegeleverd
Waterbestendigheid Ja, IPX4
Eigen volumeregeling? Ja
Andere controles Ja, media- en telefooncontrole, spraakassistent, low latency gaming modus, anc, open luistermodus
Controle via slimme sensoren Ja, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodus Ja
Software Razer Audio app, iOS en Android
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, verwisselbare doppen
Andere mogelijkheden Low latency (vertragingsarme) gaming modus (60 ms latency)

 

 
Praktijk

In de handleiding is sprake van de Razer Hammerhead True Wireless app, maar die is intussen vervangen door de capabelere Razer Audio app. Die heeft een equalizer en een functie om de THX-geluidsregeling in- en uit te schakelen. Ze wordt ook gebruikt voor het updaten van de firmware en het wijzigen van de multifunctieknoppen. Via de app is het ook mogelijk om de anc- en open luister-modussen te activeren.

De THX-geluidsregeling is standaard actief, waardoor de Razer Hammerhead True Wireless Pro een nogal zware basweergave hebben.

Met de app schakel je dit desgewenst uit en dan is er een gewone equalizer beschikbaar met verschillende presets, maar ook een ‘flat’-instelling die wij persoonlijk het best vonden klinken.

Dan klinken deze oortjes verrassend goed, zeker met de nauw aansluitende, comfortabel dragende schuimrubberen Comply-oortippen. Lage tonen blijven vol en krachtig, maar niet te overdreven, terwijl midden- en hoge tonen goed worden weergegeven.

Vooral met de schuimrubberen tips is de passieve lawaaionderdrukking al goed en de automatische ruisonderdrukking voegt daar nog een stille dimensie aan toe, al worden motorgeluiden en lage bromtonen niet volledig weggedrukt zoals bij een over-het-oorkoptelefoon met ANC wel het geval is.

razer_audio_app (2)

De app helpt je bij het kiezen van de best passende beschermstukjes voor de Razer Hammerhead TWS Pro (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Al met al onderdrukken deze oortjes omgevingsgeluiden redelijk goed als je dat wil. Heb je liever een meer open gevoel dan monteer je een van de gladde silicone tips en laat je de ANC-functie voor wat ze is.

Conclusie
De Hammerhead True Wireless Pro klinken goed, zijn gebruiksvriendelijk en onderdrukken omgevingsgeluid behoorlijk goed voor oordoppen. Een minpunt is de beperkte autonomie, zeker als je de ANC-functie permanent gebruikt. De speciale gaming-stand met een kortere vertraging zodat je de actie goed kan volgen, vormt voor intensieve gamers een extra pluspunt.
Foto van Razer
Website: Razer EU
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelOpen fit volledig draadloze oordoppen met anc
Volgend artikelSlim polshorloge met veel functies
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.