Eindejaarsknaller bij Aldi Nederland

52
1006
Zou Aldi Nederland van plan zijn MediaMarkt & Co concurrentie aan te doen? Enkele dagen geleden nog maar (27 november 2013) kon je er de Medion Akoya MD 8873 (P5245 D) kopen: voor 599 euro, best een aantrekkelijke pc. Twee weken later, vanaf woensdag 11 december is de volgende desktop-pc al te koop, de Medion Akoya MD 8874 (P5370 D). Hij is wel een pak duurder: 799 euro, dat is niet niks. Toch hebben ze veel gemeen: Intel Core i5, SSD, extra grafische kaart – we zetten ze even naast elkaar.

Beide computers zien er identiek uit: dezelfde zwarte kast van 18 x 38 x 41,5 cm met bovenaan het Medion dockingstation 3 voor de HDDrive2go super speed externe harde schijf. Er is zelfs nergens een identificatieplaatje te bespeuren.

Aldi Medion Akoya MD 8874 (P5370 D)

Aldi Medion Akoya MD 8874 (P5370 D) (© ; licentie: )

Mocht je op 11 december een exemplaar kopen, let dan wel even op dat je het juiste model meeneemt, mogelijk zijn er her en der nog restanten van de vorige aanbieding te verkrijgen.

 
Processor

Hier vinden we een eerste verschil. Waar in het vorige model (MD 8873) een Intel Core i5-4440 stak, vind je in de Medion Akoya MD 8874 een Intel Core i5-4570. Het zijn beide Core i5 van de vierde (Haswell) generatie, allebei quad cores.

De Core i5-4440 werkt aan 3,1 GHz, Turbo Boost kan dat opdrijven tot 3,3 GHz. De Core i5-4570 is iets sneller, hij werkt aan 3,2 GHz en de Turbo Boost versnelt dat tot 3,6 GHz.

CPU: een Intel Core i5-5470

CPU: een Intel Core i5-5470 (© ; licentie: )

Om te weten te komen hoe zich dat vertaalt in prestaties, gaan we op de website van PassMark op zoek naar de Intel Core processors van de vierde generatie voor desktops. Het instapmodel van de ganse familie is de Core i3-4130, hij behaalt een Benchmark score van 4.936. De snelste in de rij is de Core i7-4771. Die scoort 10.079.

De Core i5-4440 en de Core i5-4570 zitten daar (uiteraard) tussenin met respectievelijk 6.484 en 7.039. Het antwoord is dus: ja, de Intel Core i5-4570 in de Akoya MD 8874 (P5370 D) is beter dan de processor in het vorige model, maar het verschil is niet echt spectaculair.

De technische fiche in PDF formaat van de Intel Core i5-4570 naast die van de Intel Core i5-4440 vind je door op deze link te klikken (bron: Intel).

Prestaties van een Core i5-4570 t.o.v. een Core i5-4440 uit een vorig model

Prestaties van een Core i5-4570 t.o.v. een Core i5-4440 uit een vorig model (© ; licentie: )

 
Geheugen en opslag

Op enkele uitzonderingen na monteert Medion sinds jaar en dag 4 GB DDR3 SDRAM in zijn Aldi-computers. In de tijd van Windows XP was dat mooi, maar intussen is dat toch echt wel een minimum minimorum en al zeker niet toekomstgericht. Zo ook in de vorige desktop MD 8873, daar steekt 4 GB DDR3 SDRAM in.

In het nieuwe model (MD 8874) monteerde Medion echter maar liefst 16 GB DDR3 SDRAM! Wanneer je zult merken dat deze Akoya MD 8874 (P5370 D) duidelijk sneller is dan zijn voorganger, zal dat niet zozeer aan de betere processor liggen (zie vorige paragraaf), maar wel aan het werkgeheugen.

De opslagcapaciteit is voor beide desktops identiek: een mooie maar niet uitzonderlijke harde schijf van 1 TB aangevuld met een SSD (Solid State Disk) van 128 GB. Data worden op een SSD veel sneller gelezen en weer weggeschreven dan op een gewone HD.

Voorbeeld van een NVidia GeForce GTX 760

Voorbeeld van een NVidia GeForce GTX 760 (© ; licentie: )

 
Grafisch

Hier vind je het belangrijkste verschil terug: in de Akoya MD 8874 (P5370 D) zit een NVidia GeForce GTX 760 DirectX 11 grafische kaart. Dat is pas een zware jongen! In het vorige model, de MD 8873, zat “maar” een GeForce GT 635.

We zetten die “maar” tussen aanhalingstekens, omdat dat ook al een High End videokaart is, met een G3D Benchmark van 959. De GTX 760 haalt een score van maar liefst 5.004. Hiermee staat deze kaart op de website van PassMark Videocard Benchmarks op plaats 13 van de 232 geteste kaarten.

Bovendien heeft deze GTX 760 ook nog eens een eigen video-geheugen van 1.536 MB GDDR5. We mogen dan ook gerust stellen dat deze kaart beantwoordt aan de verzuchtingen van de veeleisende gamer.

Toch geven we enkele bedenkingen die voor sommige lezers van belang kunnen zijn. Een GeForce GTX 760 is dubbel zo dik als een normale kaart, ze neemt twee sloten in beslag. Bovendien heeft ze een degelijke koeling nodig, je moet dan ook voldoende plaats overlaten voor de nodige luchtcirculatie.

Deze kaart heeft een dubbele breedte

Deze kaart heeft een dubbele breedte (© ; licentie: )

Nu staan Medion moederborden niet bepaald bekend voor hun uitbreidingsmogelijkheden. Als je dus van plan bent nog extra kaarten in je pc te stoppen, zou je in de problemen kunnen komen.

Nog een gevolg van de GTX 760: hoogstwaarschijnlijk zal een stevige ventilator voor de koeling zorgen, en die dingen zijn niet altijd fluisterstil. We schrijven het wel in de voorwaardelijke wijze, maar hou er toch rekening mee als de pc in de leefkamer komt te staan.

De technische fiche in PDF formaat van de NVidia GeForce GTX 760 vind je door op deze link te klikken (bron: NVidia).

 
Uitrusting

Hier blijft alles bij het oude. Je krijgt een multistandaard dvd-/cd-brander en een multikaartlezer voor sd-/ms-/mmc-/xD-geheugenkaarten. Voor een snelle toegang tot het internet met een kabeltje is een Netwerk Controller Gigabit LAN 10/100/1000 Mbit/s voorzien. Draadloos kan ook volgens de WiFi b/g/n standaard.

In de marge: mocht je ooit rechtstreeks bij Medion.nl of Medion.be een desktop-pc bestellen, let er dan op dat die daar altijd zonder WiFi geleverd worden.

Aansluitingen achteraan: waarschijnlijk een foutieve foto (DVI ontbreekt)

Aansluitingen achteraan: waarschijnlijk een foutieve foto (DVI ontbreekt) (© ; licentie: )

 
Aansluitingen

Hierover zijn we minder enthousiast. De Akoya MD 8874 (P5370 D) mag dan al voorzien zijn voor 6-kanaals High Definition audio, de aansluitingen hiervoor zijn van het combo type: 1 x Front Line Out – dat is nog een gewone aansluiting – maar ook 1 x Line In/ Rear Line Out en 1 x Mic In/Center/ Subwoofer Line Out. Dat is bepaald niet handig, zoveel kan het toch niet kosten om deze zes aansluitingen afzonderlijk te houden?

Al even bevreemdend zijn de USB-aansluitingen. Je krijgt 1 x USB 3.0-aansluiting vooraan, en ook de ligplaats bovenaan voor de HDDrive2go super speed externe harde schijf is van het USB 3.0-type.

Achteraan heb je evenwel 4 x USB 2.0-aansluitingen – maar geen enkele USB 3.0! Natuurlijk heb je voor muis en klavier geen USB 3.0 nodig, maar steeds meer printers, scanners en dergelijke hebben intussen een USB 3.0 interface.

Met de aansluitingen voor video zit het dan weer wel snor. Dat denken we toch, tenminste. De online reclame belooft 1 x HDMI-, 1 x DVI-D- en 1 x DVI-I-aansluiting. Geen VGA dus, maar ook geen DisplayPort hoewel dat bij een standaard GeForce GTX 760 voorzien is.

Probleem: op de foto die Aldi/Medion in de reclame afdrukt, is alleen een VGA- en een HDMI-aansluiting te zien, geen DVI’s. We gaan er maar van uit dat ze de verkeerde foto gebruikt hebben.

Meegeleverde software

Meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

Het besturingssysteem is Windows 8.1 – 64 bit versie. Verder de gebruikelijke, elkaar vaak overlappende software:
• een volledig pakket van Cyberlink (MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector en PowerDVD);
• nog een pakket van Ashampoo (Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap).
• Op het gebied van burotica krijg je een 30-dagen testversie van Microsoft Office 365.

De technische fiche in PDF formaat van de Medion Akoya MD 8874 (P5370 D) vind je door op deze link te klikken.

Conclusie
799 euro is heel wat geld, maar daarvoor krijg je met de Medion Akoya MD 8874 (P5370 D) wel een krachtige, snelle desktop-pc. Het ontbreken van USB 3.0 achteraan zullen we maar als een schoonheidsfoutje aanzien. Op grafisch gebied zal hij de gamers onder de lezers niet vlug teleurstellen. Maar als jouw pc-gebruik zich beperkt tot Facebook, YouTube, G-mail en af en toe een spelletje Solitaire, dan is dit geweld echt niets voor jou.
Adviesprijs
€ 799
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelActiecamera met ingebouwde WiFi en timelapse videofunctie
Volgend artikelUSB-geheugenstaafje verwijdert hardnekkige malware
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

52 REACTIES

 1. Nu is bij deze MD8874 ook de NVidia GeForce GTX 760 definitief kapot aan het gaan. De kaart heeft dus toch een flinke opdonder gehad en heeft het na vervanging van de koelpasta toch weer een tijdje volgehouden. Je ziet plaatselijk sneeuw in het beeld, dat dan weer plotseling verdwijnt en elders weer opduikt. Laatst bij een pc start was het hele beeld vol sneeuw.
  De pc is inmiddels flink verouderd. Ik heb een Geforce GT710 erin gestopt.
  Nu werkt alles weer goed. De pc is nog goed te gebruiken als extraatje.
  Mijn andere oudere MD8338 van Medion, die ook door Meneer Paulus op de korrel genomen is, werkt nog uitstekend. Ikzelf heb daarvan per abuis de grafische kaart kapot gemaakt. Ik wilde de koelpasta van de kaart vervangen. Maar het koellichaam zat danig vastgekoekt. En er zat een bijna onzichtbaar gaatje in het koellichaam, waardoorheen een op de kaart gesoldeerd onderdeel uitstak. Dat was moeilijk te zien. Toen het koellichaam losschoot, werd dat onderdeel van de kaart geveegd! Dat is een kwestie van solderen, met als probleem dat er vroeger lood in soldeer zat, en nu niet meer. Hoe weet ge dan wat voor soldeer er gebruikt is?
  Ik vul expres mijn ervaringen met deze pc hier aan, omdat de meeste reviews die online staan, slaan op nieuwe apparatuur. Ik vind het namelijk belangrijk dat je te weten kunt komen hoe een apparaat zich in de loop der tijd tijdens gebruik zich houdt, en of er eventueel iets aan een manco gedaan kan worden.

 2. Deze pc is bij ons gecrasht. Door dat dubbele slot van de grafische kaart stoot de stekker van de HDMI kabel tegen de behuizing van de pc, waardoor hij er niet helemaal in kan. Dat heeft iedere MD8874 pc, omdat door dat dubbele slot de HDMI aansluiting niet helemaal in het midden komt te zitten, wat wel bij een grafische kaart met een enkelvoudig slot het geval is. Mijn vrouw had de pc in gebruik. Als hij BIOS piepjes gaf, wist ze niet wat er was en ze kreeg weer beeld als de pc met de HDMI kabel tegen de muur stond. Ze stopte met deze pc en ik kreeg hem terug. Ik kreeg niks meer aan de gang toen ikzelf hem aangezet had. Dat bleek het fatale moment te zijn, ik kreeg wel een grijs beeld en na een herstart deed niks het meer, op 4 biospiepjes na. Toch heb ik hem op een voor mij onbegrijpelijke manier weer aan de praat gekregen. Want aan de piepjes te oordelen was het de processor (5 biospiepjes), de grafische kaart ( 3 biospiepjes), en het ramgeheugen. Ik begon met de koelpasta op de processor te vervangen en er een eenvoudige passende GT710 geforce kaart in ter zetten, niks werkte. Daarna heb ik een ramstrookje verwijderd en de pc werkte. De andere 8gb ramstrook bleek niet te werken en die was een boosdoener. Ik heb daarna de originele grafische kaart er weer ingezet, en niks werkte. Na een week of 2 ging ik zonder geloof in een oplossing die grafische kaart van nieuwe koelpasta voor zien, en tot mijn stomme verbazing werkt de pc weer als vanouds, natuurlijk wel op 8 gb ramgeheugen ipv op 16 gb ramgeheugen. Ik heb nu de DVI aansluiting in gebruik, daar de HDMI aansluiting uit gelubberd is en de HDMI kabel zo maar los kan schieten. Ik ben echt blij dat dit oudje nu nog goed werkt. Bovendien kan je zien dat hier nog een 350 Watt voeding in zit. Tegenwoordig zet Medion er slechts 250 Watt als voeding in. En geen brander en grafische kaart, dat is ook verleden tijd.

 3. Ik wilde doorgeven, dat deze pc bij de Medion site normaal bij de drivers, ook de bios update zou hebben moeten staan, wat niet het geval is. Dat zal zo zijn omdat het BIOS veranderd is in UEFI BIOS en voor dit moederbord pc’s bestaan met Windows 7 erop, wat een gewone BIOS heeft. Diezelfde moederborden met pc’s met Windows 8 of Windows 8.1 erop hebben die nieuwere UEFI BIOS! Microsoft verplicht fabrikanten van computers tot het leveren van een UEFI-BIOS sinds Windows 8 verschenen is. Daar kan je dus goed de fout mee ingaan. Ik heb een Medion pagina on line ontdekt met beide BIOS versies. Het is een MS-7848 H81 moederbord. Ik deed gisteren in alle rust deze update via een SSD met Windows 8.1 erop door alles dat automatisch opstart, uit te zetten. Er staat bij Medion on line dat de goede UEFI-BIOS voor deze pc uit 2014 is, maar na installatie ervan bleek de datum van de nieuwe UEFI BIOS overeen te komen met de vorige die er vanuit de fabriek al op gezet was in 2013. De site met BIOS updates (Windows 7) en UEFI BIOS updates (Windows 8) vind je hier:
  http://www.medion.com/de/service/_lightbox/treiber.php?stxt=bios
  Je weet maar nooit of dit nog eens van pas kan komen, ook voor mensen met een ander exemplaar van Medion.

 4. Ik heb de MD8874 nu helemaal naar mijn zin gemaakt. Het is nu 19-11-2014, en tot de dag van vandaag ben ik tevreden over deze pc. Ik heb de interne harde schijf van 1 Terabite gekloond en voor die Terabite HDD een Crucial M500 240 gigabite SSD geplaatst, wat goed gelukt is. Ik had er al een PCI e-kaart ingezet, met 2 USB 3.0 aansluitingen. Maar er was nog een PCI plekje vrij, en daar heb ik een eSATA- pci kaartje geplaatst. Aan de binnenkant van de pc aan dit kaartje zit een rode platte SATA-kabel van een halve meter lang, met aan het uiteinde van die kabel een SATA-aansluitstekkertje, dat in het extra vierde SATA-aansluitpunt dat op het moederbord, naast de nVidiakaart, te vinden is, is vastgezet. Normaal kan je op die plek een extra interne harde schijf aansluiten, met stroom vanuit de voeding van de pc. Maar de voeding van de externe harde schijf met de eSATA-aansluiting komt nu van de bij de externe harde schijf meegeleverde externe voeding. Het is een Medion HDD met eSATA-aansluiting, met daarnaast een USB 2.0 aansluiting.
  Ik laat de pc nu, zoals ie NU is. Al heeft Medion nu minder mogelijkheden om de pc uit te kunnen breiden, ondanks dat heb ik nu alles wat ik nodig heb. Vroeger was de eSATA-aansluiting er standaard ingebouwd, nu heb ik hem er zelf ingezet.

  • Ik ga na ruim een jaar even iets toevoegen aan bovenstaande reactie:
   Ik heb bovenop de MD8874 een vreemd Medionaansluitpunt voor een externe Medion harde schijf zitten. Op dat punt kan je enkel USB 3.0 externe Medion Harde schijven aansluiten, maar ik heb een schijf van een ander merk, dat dan niet past. Mijn oplossing: bij allekabels.nl
   http://www.allekabels.nl/searchresult.php?status=0&keyword=65181 kocht ik een opzetstukje, waardoor dat aansluitpunt in een normale USB 3 aansluiting veranderd is! Het stroomgedeelte van dat medion aansluitpunt voor externe harde schijven gebruik ik dan niet, wel de bij de andere externe harde schijf meegeleverde adapter voor stroom. Nu ik heb nu een extra USB3.0 aansluiting die universeel inzetbaar is op een normaal waardeloos USB 3.0 aansluitpunt. misschien is dit een goed idee voor ander bezitters van Medioncomputers met een dergelijke onbruikbare voorziening?

  • Op de MD 8874 is Windows 10 64 bit erg simpel te installeren. Alles werkt meteen perfect. Eerst is het handig de upgrade naar Windows 10 64 bits te doen, en daarna gebruik je Nirsoft’s produkey om de product key te achterhalen. Met de Windows 10 Media creation tool kan je een installatieschijf branden en daarna kan je Windows 10 schoon installeren. Je kan bij de installatie alle partities weggooien, maar dat doe ik niet omdat Medion een recoverpartitie van Windows 8 eropgezet heeft. Tezamen met de Product Recovery DVD vormt deze partitie a.h.w. een installatieschijf en als Microsoft over ruim een jaar moeilijk gaat doen omdat wat bij hen geregistreerd staat ook fout kan gaan, ben ik Windows 8 en Windows 10 helemaal kwijt en kan ik betalen.
   Ooit, toen Windows 8 Pro voor mijn vorige pc gekocht had en er een nieuwe installatie na een jaar Windows 8 Pro gebruikt te hebben, nodig was, activeerde ik eerst Windows 8 Pro en daarna het gratis Mediacenter. Windows 8 werd totaal geblokkeerd, toen Mediacenter geactiveerd werd, en ik kon Windows 8 Pro niet heractiveren! Later hoorde ik bij Paradigit, dat Microsoft de fout gemaakt had, dat via de product key van het Mediacenter ook Windows 8 Pro gratis meegeactiveerd werd bij een hele serie product keys, die bij het cadeau gegeven Mediacenter behoorden. Daarom heeft Microsoft die product keys van het Mediacenter vernietigd en de klanten met dat probleem niet ingelicht. Dag gratis Mediacenter! En als er ook in de toekomst een fout komt van de kant van Microsoft bij Windows 10, als enkel zij alles op hun server hebben staan, kan ik niks meer bewijzen als er iets fout gaat en kan ik niet meer terug naar Windows 8

 5. Gouda, 13.05.2014

  Een vraag aan René Paulus, maar anderen mogen ook reageren:
  Vanwege omstandigheden
  Het programma Speccy gaf een temperatuur aan van 121 gr. Celcius voor het moederbord…. Een kennis van mij heeft vandaag ook Speccy geïnstalleerd en bij haar, ook op de MD 8864, gaf dit een temperatuur van 122 gr. Celcius voor het moederbord aan! Dus dan wordt ook hetzelfde gemeten,
  Is deze hoge temperatuur voor een moederbord normaal?

  Toch is de temperatuur van de 4 cores niet hoger dan 28-31 gr. Celcius, dit terwijl het moederbord 121 gr. celcius is…..

  n.b.: Bij mijn Medion MS-7728 met i7 processor
  is de temperatuur van het moederbord volgens Speccy slechts 34 gr. Celcius.

  • Een moederbord is een printplaat en zal nooit zo heet worden. Sommige onderdelen (CPU, GPU) kunnen wel behoorlijk warm worden, zeker wanneer je gaat overklokken. Daarom staat er ook een ventilator op. Maar 122° Celcius lijkt me absurd hoog. Zeker dat het geen graden Fahrenheit zijn? 122° F = 50° C en dat lijkt me al wat logischer.

   • Er bestaan nog ander programma’s, die je kunt gebruiken. Want ik denk dat in Speccy een softwarematige fout kan zitten voor het meten van de temperatuur.
    Andere freewareprogramma’s zijn: PC wizard 2014, of CPU-Z. Daarmee kan je ook alle hardware van de pc bekijken.Dus: probeer eens een ander freewareprogramma.

 6. Deze PC onlangs aangeschaft. Super snel en stil, maar de WIFI dongel ( volgens de Servicedesk van Medion zit er geen kaart in) is super traag. De gemiste kans om een top-pc te zijn. inmiddels een repeater er tussen gezet om enigszins een stabiele verbinding te hebben.

  • Klopt heb dit ook al gemeld op deze site. Heb inmiddels ( ook bij de Aldi) een Homeset plug aangeschaft en heb nu een prima internet verbinding

 7. Pc. is weer niet te krijgen bij aldi .

  leverings problemen wordt er in de winkel geroepen.
  en op de site bij medion ook niet te bestellen.

 8. Ik ben beletteraar van beroep en werk dus veel met grafische foto en tekenprogramma’s waar heel wat rekenwerk voor komt kijken. Is deze medion pc bij uitstek hiervoor geschikt of ben ik met een andere medion beter uit want games heb ik deze pc niet voor nodig. Enkel om met grote zware bestanden (hoge resolutie foto’s) te kunnen werken.

 9. Valkenswaard en Woensel ook niet.
  Kreeg als uitleg,alleen nog in de filialen waar hij vorige keer niet uitverkocht was.(bijna nergens nog dus)

 10. Hallo René,

  In juni 2012 heb ik de Medion PC MD8371 aangeschaft met Intel CoreTM i7 3770 processor. Jouw commentaar destijds “En wat voor een desktop, kort samengevat: “wauw”!”. De ‘eindejaarsknaller’ bij ALDI met een Intel Core i5-4570 processor kon me daarom niet echt bekoren. Maar aangezien ik wel op zoek ben naar een nieuwe pc voor op een andere werkplek zou ik je het volgende willen vragen. Zijn beide pc’s qua prestaties vergelijkbaar? Compenseert het werkgeheugen van 16 GB SDRAM dit misschien?

  • Dat hangt er van af wat je er precies mee van plan bent. Op eenzelfde platform gemeten haalt een i7-3770 een benchmark van 9.419, een i5-4570 7.092. Qua rekenkracht is jouw “oude” pc dus merkelijk krachtiger. Maar grafisch is de nieuwe PC dan weer koploper. Het verschil in werkgeheugen (8 GB versus 16 GB) gaat m.i. geen reuzegroot verschil meer maken, temeer daar de grafische kaarten hun eigen geheugen hebben. Maar de nieuwe PC gaat beduidend sneller zijn als je vaak met veel kleine bestanden werkt, daar hij een SSD van 128 GB aan boord heeft.

  • Hallo Tjeerd

   Dit kan via een connector. Deze adapter zet het signaal om.

   ( bv. hdmi naar DVI of VGA, of DVI naar VGA )

   Deze zijn normaal gesproken bij een goede PC winkel of via internet te koop en niet echt duur.

   Gewoon even bij een PC winkel informeren.

   succes.

  • Er zit volgens mij een connector bij. Achterop de pc zit nl tweede DVI aansluiting die afwijkt en volgens mij kan je de bijgeleverde witte adaptor daarop schroeven, en die is meegeleverd. Daarop zet je dan weer je VGA-kabel. De andere DVI-aansluiting is volgens mij voor een DVI-kabel. Die heb ik weer in gebruik genomen. Verder nog iets: ik heb on line het bij deze PC behorende handboek als pdf-bestand ontdekt:
   http://download5.medion.com/downloads/anleitungen/bda_20055932.pdf
   Veel plezier hiermee.

  • Ik wou net schrijven dat Medion zo’n adapter meestal meelevert, toen ik merkte dat Frits dat al bevestigt (reactie 11.2). Mocht dat niet het geval zijn: inderdaad zeer goedkoop in elke computerzaak te vinden.

 11. Ik denk er serieus over om deze pc aan te schaffen. Wat mij echter opviel was de videokaart. Uit de omschrijving blijkt dat in de pc een NVIDIA GEFORCE GTX 760 met 1536 MB aanwezig is. Deze videokaart wordt elders aangemerkt als de NVIDIA GEFORCE GTX 760 2GB. Een verschil dus van pakweg 500 MB. Op internet kan ik niets over de videokaart met 1536 MB vinden. Kan iemand mij vertellen waarin dit verschil zit?

  Alvast bedankt.

  • Ga eens naar de website van Nvidia Geforce (link). Je zult daar links op de pagina merken dat de GTX 760 in feite 3 versies kent:
   – de GTX 760 die je in de winkel gaat vinden, die o.a. 2 GB geheugen heeft;
   – de GTX 760 192 bit (OEM) waarbij de OEM erop wijst dat deze versie alleen door fabrikanten à la Medion kan gekocht worden (OEM = Original Equipment Manufacturer) en dat is een versie met “slechts” 1,5 GB geheugen; waarschijnlijk is het deze versie die Medion gebruikt.
   – Tenslotte is er nog een andere OEM versie, de 760 Ti, die ook 2 GB aan boord heeft.
   Ik zou bijna durven zeggen: “uiteraard” kiest Medion voor de goedkoopste variant, maar dat wil zeker niet zeggen dat het een minderwaardige videokaart is.

   • Bedankt René! De GTX 760 192 bit (OEM) die in de pc aanwezig is, is dus wel gwn een goede videokaart en niet veel minder als de GTX 760 2GB?

    • De GTX 760 behoort tot de top-reeks van NVidia GeForce. Zij gaan de faam van hun GTX 760 niet riskeren door een minderwaardige variant onder dezelfde naam op de markt te brengen. Het is dus zeker een schitterende kaart.

 12. Ik heb in mijn zojuist geplaatste reactie een fout gemaakt. De pc is niet op 11, maar op 18-01-2014 opnieuw bij de Aldi te koop.

 13. Ik heb deze pc meteen op 11-12-2013 aangeschaft. En komende zaterdag, op 11-01-2014, is deze PC opnieuw te koop in de Nederlandse Aldi-filialen!Ik heb er een USB 3.1 PCI-e-kaart ingezet, en dat was de enige optie om een kaart te plaatsen. Daarna heb ik op 2 externe harddisks, die uit een oude pc komen, met kloon-freeware de SSD EN de HDD gekloond. Dit, omdat ook op de gewone harddisk een verborgen partitie staat, die bij de recover-DVD hoort. Zo heb ik van beide ingebouwde schijven kopieën, want als 1 van de schijven kapot gaat in die verborgen partities, moet ik een nieuwe installatieschijf kopen. Dat zie ik natuurlijk niet zitten. Verder kan ik de 2 externe schijven ook nog voor data-opslag gebruiken en hebben de externe schijven een dubbele functie gekregen.
  De PC werkt erg goed en is inderdaad snel tgv die RAM-grootte. Ik ga ivm die UEFI-bios bekijken hoe ik de verborgen partitie van die HDD op die SSD kan zetten, want dan heb je alles op 1 SSD staan. Ik hoop dat dat foutloos kan. Dan kan je de HDD in een USB 3.0 behuizing zetten. Die zet ik dan aan als ie nodig is en zo spaar ik de HDD. Maar voorlopig werkt alles zo goed. Tof computertje, ondanks alle kritiek van reviews op Medion m.b.t. de gebrekkige mogelijkheden tot het uitbreiden van de pc met PCI-e-kaarten. Maar het is natuurlijk wel zo, dat Medion in een recent verleden heel wat meer opties op de moederborden van hun computers hadden om uit te breiden.

   • Ik heb aan de pc een los luidsprekerboxje hangen, waarin je een USBstick of een SDcard tot 2 gigabite in kunt stoppen. Ooit bij klussen tijdens de verhuizing gebruikt. Dat ding heeft een aux-aansluiting en een oplaadmogelijkheid. Bij mij gaat dat boxje resoneren. Maar niet bij alles wat ik afspeel. Ik vind het geluid van de pc goed, maar dat is natuurlijk afhankelijk van dat boxje. En dat resoneert bij bepaalde you tube filmpjes en bijv. bij “Uitzending gemist”Brandpunt, Arts Sam Parnia, die kortgeleden overledenen reanimeert volgens nieuwe inzichten. Als ik via een andere site dat bekijk, klinkt het weer goed. Maar volgens mij is die pc en dus ook het geluid okee.
    Ik zag bij de verkoop van de voorwaarden van de Aldi dat je binnen een maand eenmalige aanbiedingen kon retourneren zonder opgaaf van reden. Maar ik weet niet of dit geldt voor computers. Kijk hier: http://www.aldi.nl/aldi_garantie.html
    Verder heb ik SSD-life free geïnstalleerd. De gegevens van de SSD kunnen niet via die freeware uitgelezen worden, en ik vermoed dat dat komt door de recover-mogelijkheden met de verborgen partities. Want als ik andere freeware, Crystal disk info insatalleer, die voor gewone harddisks werkt, zie je beide schijven en kan je de kwaliteit ervan weer wel inschatten.
    Door de UEFI-bios kan je de CD met de freeware Minitool Partitionwizard niet opstarten. Die freeware kan je op hun site downloaden als ISO image en op een CD branden en een pc zonder EUFI-bios mee opstarten. Dat vind ik de beste freeware voor partitioneren, ook, omdat je dan op de CD op kunt starten en het besturingssysteem niet opgestart wordt. Ik sta met een vraag erover in computeridee en volgens FAQman John van der Aart moet je de UEFI-bios dan in de legacy-instelling zetten, zodat ie als een oude bios reageert. Ikzelf wacht nog even met verder rommelen met die pc, want ik wil meer inzicht krijgen voordat ik iets verziek.

 14. Heb deze pc ook gekocht twee maal zelfs de eerste heb ik terug gebracht omdat deze pc een slechte Wi-Fi ontvangst had ten opzichte van mijn oude ( ook MEDION ) pc de tweede was wel iets beter maar haalt nog lang niet de snelheid van mijn oude pc ( staan in de zelfde kamer )Het verschil is soms meer als 60%. Waar zou dit verschil in kunnen zitten en is het een oplossing een andere Wi-Fi ontvanger in te kopen.

  • Hallo Jaap

   Binnen de netwerk internetopties(aansluiting router)?) vind je 2 mogelijkheden Ethernet en WiFi. Mocht dit bij jouw ook zo zijn, dan is het te overwegen om voor Ethernet te kiezen. Waarschijnlijk staat het bij jouw PC op Wi-Fi.
   Ik weet niet waar het daadwerkelijk verschil zit in aansturing maar bij mij werkt Ethernet via de ingebouwde extra kaart beter
   dan Wi-fi.
   Ik sluit ook de mogelijkheden niet uit dat, omdat je oude PC op waarschijnlijk op 32 bit werkte en de nieuwe op 64 bit dit misschien ook met de firmware van je router te maken kan hebben.

 15. Twee mini-opmerkingen:
  A) Als de processor effectief i5-5470 is, zoals in het subscript van de foto staat, is deze pc wel héél goedkoop voor een exclusief prototype 😉
  B) Als de SSD effectief maar 128MB is, dan is-ie wel héél klein.

  Ik vermoed in beide gevallen een klein typfoutje 🙂

  • Niks geen typfoutje, gewoon een controle om te zien of je mijn artikels wel aandachtig leest 😉
   Bedankt, Robin, ik heb de foutjes gecorrigeerd.

 16. Vanmorgen in alle vroegte naar de Aldi en… ja.. ik had “prijs” en ging naar huis met de beschreven PC.
  Alles werkt prima, geen resonerende geluiden ( wat voor mij belangrijk was ) en inderdaad een gigantische videokaart GTX760 die bijna de hele interne breedte besloeg. De kaart neemt eigenlijk 2 sloten in beslag. 1 slot PCIe is bestemd voor de videokaart. Echter…. door de breedte van de kaart wordt een ander PCIe slot ook bedekt en daardoor onbruikbaar. Uiteindelijk is er nog 1 slot vrij.
  De gemonteerde SSD-schijf is een Toshiba zoals ook in de eerder aangeboden SSD PC.
  Als test heb ik deze PC ook gebruikt zonder de NVIDIA GTX760 en gebruik gemaakt van de ingebouwde grafic 4600.
  Werkte ook prima. Ik bemerkte dat dit,voor het hetgeen ik de PC gebruik, meer dan voldoende was. Ook prettig dat er 16 Gb geheugen aanwezig is. Kortom: vooralsnog een goede PC.

  • Ook in alle vroegte naar de Aldi geweest verleden week. Computer is snel, zeker grafisch, dat is goed te merken.
   Dinsdagavond was helaas de computer niet meer aan te krijgen, het opstarten lukte maar niet (na 2 seconden sloeg ie af). Medion benaderd en gaf aan dat of de voeding of iets met het moederbord niet goed was. Gisteren (19/12) naar de Aldi in Druten (NL), waar deze ook gekocht was. En zowaar, hadden dit type nog in de winkel op ‘voorraad’ om om te ruilen. Mocht iemand nog op zoek zijn naar een MD8874, er is een redelijke kans dat deze Aldi winkel ze nog heeft (maar ik geef geen garantie!).

 17. “Het ontbreken van USB 3.0 achteraan zullen we maar als een schoonheidsfoutje aanzien”.
  Prima, maar is hier achteraf een oplossing voor te bedenken?

  • Eén van de meest simpele oplossingen is natuurlijk hiermee leren leven. Realistisch gezien komt de superieure snelheid van USB 3.0 vooral tot zijn recht bij het uitwisselen van grote hoeveelheden data, lees dus: externe HD, USB stick. Die ga je in de praktijk meestal vooraan aansluiten. Achteraan hangen je printer, scanner,… en zelfs als die USB 3.0 aan boord hebben, zal het afdrukken van een A4 op 30 sec dan wel 31 sec niet “het” verschil maken. Een andere oplossing is natuurlijk op het moederbord kijken of je geen USB 3.0 aansluitingen extra kunt aanmaken, maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Versta me niet verkeerd: ik wil dat gemis zeker niet wegwimpelen en ik sta niet te juichen, voor mij is en blijft het een negatief punt. Maar het gewicht van dat negatief punt is wel relatief.

 18. Bedankt voor deze preview. IK koop al jaren bij de Aldi een PC en heb daar nog nooit enig probleem mee gehad.
  maar zoals ik in een eerdere reactie al had aangegeven heb ik Helaas heb ik nu wel m’n vorige week gekochte PC SSD Medion P5245D teruggebracht. Er was een voor mij storende resonantie hoorbaar.
  Ik probeer nu woensdag toch om de huidige aanbieding van Aldi te kopen.
  Natuurlijk is de slotopmerking van Rene Paukus in de preview ( dan is dit geweld echt niets voor jou ) een zeer terechte opmerking. Dat geldt zeker voor mij.
  Ik ben arrangeur en absoluut geen gamer en ik heb daar ook totaal niets mee.
  De zware GTX760 is voor mij dus helemaal niet nodig. De rest van de configuratie staat me echter wel aan.
  Ik overweeg nu om de videokaart eruit te halen en te vervangen door een voor mijn doel ook geschikte videokaart.
  De in de PC aanwezige GTX760 videokaart kan ik bv. via marktplaats, proberen te verkopen zodat een Gamer voor een zacht prijsje een goede en nieuwe Game-kaart heeft.
  ( Nu maar hopen dat de PC een voor mij geen hinderlijke resonantie heeft. Ook ben ik benieuwd hoeveel PC’s er worden uitgeleverd. In de vorige sessie waren het er gemiddeld 4 per winkel.)

  • Een andere videokaart zou niet eens nodig zijn, Bert. In de processor Core i5-4570 zit immers ook een grafische component, de HD Graphics 4600 en die is op zich zeker niet slecht. De vraag blijft natuurlijk: waar kwam die resonantie die jij als storend ervaart vandaan? Zeker niet van de GTX 760 (want die zit niet in een P5245D). Mogelijk komt die van de ventilator op de CPU, en de kans is reëel dat die identiek is in deze PC. Natuurlijk kan je het altijd uitproberen. Ze zullen het niet graag horen bij Aldi, maar hun slogan is nog altijd “niet tevreden, geld terug”…

   • Bedankt voor je reactie. Ik had zelf de indruk dat de resonantie ergens in de buurt van de voeding zat.

    Hoewel 799,– natuurlijk veel geld is (zeker als je de gamekaart er uit zou halen ) ga ik morgen toch proberen een PC te bemachtigen. Als ik de gamekaart dan kan verkopen is het uiteindelijke bedrag toch wat minder.
    Een alternatief zou de HP pavillon 500 130ed kunnen zijn. Die wordt nu bij Paradigit (nederland ) aangeboden voor 599.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.