Gebruiksvriendelijke WiFi gebaseerde slimme verlichting

Signify WiZ Connected WiFi slimme verlichting review

0
1181

Signify WiZ Connected WiFi smart lighting

Vanaf € 12,99
8

Diskidee Rating

8.0/10

Pros

  • User friendly
  • Affordable
  • Lots of product options

Cons

  • WiFi B-G only
  • Batteries remote & sensor not included
Signify, het bedrijf achter het Zigbee-gebaseerde Philips Hue-slimme verlichtingssysteem, lanceert een betaalbaar WiFi-alternatief, WiZ Connected WiFi Lighting. Hoe goed werkt dit? Wij zochten het uit.

Het beursgenoteerde Signify, een afsplitsing van Philips, is wereldleider in slimme, geconnecteerde verlichtingssystemen. In de consumentenmarkt is het vooral bekend van de eerder door ons geteste Zigbee mesh-gebaseerde Philips Hue verlichting.

In 2019 nam het WiZ Connected over, een in Hong Kong gevestigd, door Franse ingenieurs in 2015 opgericht bedrijf gespecialiseerd in slimme verlichting op basis van WiFi. In de zomer van 2020 lanceerde Signify de WiZ-producten ook bij ons.

 
Portfolio

Het WiZ-portfolio bevat een uitgebreide verzameling betaalbare slimme lampen (E14/E27), spots (GU10), LED-strips, armaturen, bewegingssensoren (rand- of centraalaarding), schakelaars en IR-afstandsbediening.

De lampen, uitsluitend bedoeld voor binnengebruik, hebben een A+-energie-efficiëntielabel, gaan tussen de vijftienduizend en vijfentwintigduizend uur mee en dit met twintigduizend tot vijftigduizend schakelcycli naargelang het type.

Elke lamp heeft 2 MB flashgeheugen, voldoende om alle instellingen lokaal op te slaan. De firmware zit in twee geheugenbanken, dus zelfs bij een update-storing blijven ze goed werken omdat er altijd een reservekopie aanwezig is.

De WIZremote-afstandsbediening en bewegingssensor werken respectievelijk op gewone AAA- en AA-batterijen en zijn net zoals de armaturen en strips IP20-geclassificeerd (dus stofdicht). De batterijen zijn overigens niet meegeleverd! Ze in de sensor installeren kan bovendien alleen met behulp van een kruisschroevendraaier.

Prijzen variëren van € 12,99 voor een WiFi-verbonden E14 kaarslamp tot € 49,99 voor een tafellamp. WiZ is dus vooral meer betaalbaar dan Hue, maar is het er ook een alternatief voor? Dat zoeken we uit.

 
Kenmerken

WiZ werkt volledig in de cloud (draaiend op Amazon Web Services). De apparatuur gebruikt Wi-Fi B- of G in de 2,4 GHz-frequentie. Je hebt dus geen extra hub nodig zoals bij Hue. Daar staat tegenover dat dit geen mesh-systeem is: elk verbonden apparaat dient zelf een directe verbinding met het WiFi-netwerk te hebben.

Het maximale bereik van WiZ hangt dus af van het bereik van je bestaande WiFi-netwerk. De cloudverbinding is TLS 1.2-beveiligd.

De maximale hoeveelheid verbonden WiZ-apparaten is beperkt tot het maximum dat je router ondersteunt, meestal honderd, maar in de praktijk minder omdat er natuurlijk ook nog andere apparatuur in het WiFi-netwerk hangt. De Hue Bridge ondersteunt overigens maximaal vijftig lampen, al kan je dit verdubbelen door een tweede bridge toe te voegen.

De WiZ-app kan overigens tienduizend lampen op één locatie bedienen.

Een OAuth 2.0-beveiligde WiZ-account is optioneel. Het grootste deel van het systeem is bruikbaar zonder dat je een account creëert. Een eventuele account account biedt wel meer mogelijkheden. Dergelijk account is anomiem. Je inlog via een provider zoals Google wordt gekoppeld aan een unieke identificatienummer van de app en de telefoon en dat is alle informatie die naar WiZ gestuurd wordt (zie verder).

Verbindt de WiZ-producten met je router en regel alles met de mobiele WiZ-app voor Android of iOS. Bediening is ook mogelijk als je niet thuis bent, zolang je maar een mobiele verbinding hebt en zolang je WiFi-netwerk thuis actief is.

Daarnaast kan je het systeem ook lokaal bedienen met de WiZremote infrarode afstandsbediening of beperkt zelfs met de traditionele stroomschakelaar dankzij de WiZclick-functie.

Signify WIZ WiFi Connected slimme verlichting

Signify WIZ WiFi Connected slimme verlichting in actie (© Signify; licentie: Signify)

Het systeem werkt met slimme assistenten van Amazon, Apple, Google en Samsung SmartThings. Stembediening is mogelijk via Apple Siri, Google Home en Amazon Alexa. Verder kan je het systeem programmeren en met andere apparatuur verbinden met behulp van IFTTT-scripts. Dat is allemaal zoals het ook bij Hue mogelijk is.

Integratie is verder mogelijk met de minder bekende en/of bij ons niet gebruikte automatiserinssystemen van Conrad (Connect), Enki, ImperiHome, AliGenie en DuerOS.

Er bestaan twee soorten WiZ-lampen, in verschillende maten en uitzichten: Colors (met 16 miljoen programmeerbare kleuren) en Whites (met 64.000 programmeerbare wittinten). Het licht van de witte lampen kan men regelen tussen warm en koel wit. Beide types kan men in dezelfde ruimte gebruiken, maar niet in een gemengde groep.

WiZ heeft drie soorten slimme schakelaars waarmee je bestaande lampen aan het systeem toevoegt: aan/uit zonder dimbaarheid, drieweg aan/uit zonder dimbaarheid (twee schakelaars die hetzelfde besturen) en aan/uit met fase-dimmen.

De WiZmote afstandsbediening communcieeert niet via WiFi maar via infrarood. Je bedient er lampen mee tot op een afstand van vijftien meter, ook als het internet of de WiFi uitgevallen is.

Een afstandsbediening is altijd gekoppeld aan één ruimte en bedient enkel de lampen en schakelaars in die ruimte. Je kan lichten in- en uitschakelen, hun helderheid regelen en vier favoriete lichtmodussen spelen.

Schakelaars, afstandsbedieningen en bewegingssensoren kan men pas aan een kamer toevoegen als er minstens één WiZ-lamp in de kamer aan de app gekoppeld is en ingeschakeld is.

Elke WiZ-lamp reageert via WiZclick op hoe je de bestaande stroomschakelaar gebruikt. Eén keer inschakelen stemt overeen met knop 1 op de WiZremote indrukken: je favoriete lichtmodus wordt geactiveerd. Binnen de vijf seconden opnieuw inschakelen start lichtmodus 2 (zoals knop 2 op de afstandsbediening). Deze functie kan men voor elke lamp in de app in- of uitschakelen. In dat geval neemt de lamp de laatst gekozen modus aan wanneer je ze inschakelt of bij herstel na stroomuitval.

 
Werking

Lampen kan men los bedienen of gegroepeerd in een huis, in kamers en in groepen binnen kamers. Je kan zoveel huizen aanmaken als je wil. Dat is grotendeels vergelijkbaar met Hue.

WiZ werkt met unieke ID’s en is dus bruikbaar zonder account. Je kan je wel aanmelden met bijvoorbeeld Apple, Facebook of Google om geavanceerde mogelijkheden toegankelijk te maken, zoals het systeem in één huis gebruiken met meerdere gebruikers. Anderen uitnodigen een WiZ-installatie te bedienen via de app is alleen op die manier mogelijk. Zelfs dan krijgt WiZ geen persoonlijke gegevens: de koppeling gebeurt volledig via het unieke ID. Als je je opnieuw aanmeldt haalt WiZ die ID op en koppelt de opgeslagen account eraan.

Je voegt een lamp toe in de app door ze eerst uit- en in te schakelen en dan bij “Nieuwe lampen toevoegen” op “Start” te drukken. Het zoeken van de lamp duurt ongeveer een minuut. Druk op “Afronden”, kies een pictogram en druk op “Voltooid”. Een eerder gekoppelde lamp reset men door drie keer snel na elkaar op de traditionele schakelaar te drukken; de lamp zal dan pulseren en kan opnieuw worden toegevoegd.

Een gastenprofiel aanmaken is mogelijk; gasten krijgen een unieke code die ze gebruiken om tijdelijk in te loggen op de installatie via de WiZ-app. Gasten kunnen lampen alleen lokaal op hetzelfde wifinetwerk bedienen (dus niet via een mobiele verbinding). Ze kunnen de instellingen niet bewerken, noch schema’s maken of andere gasten uitnodigen. Hue heeft geen gastaccounts (en in feite ook geen echt accountbeheer) dus op dat vlak heeft WiZ een voorsprong op het duurdere product.

Heb je twee WiZ-installaties, bijvoorbeeld een extra installatie in een vakantiehuis, dan kan je die met één app bedienen op voorwaarde dat je voor beide dezelfde inlog gebruikt. WiZ zal de twee accounts dan automatisch samenvoegen.

Let op: als je de WiZ-app wist en opnieuw installeert of van telefoon verandert zonder eerst in te loggen, verlies je de toegang tot je WiZ-installate. Dan dien je een nieuwe thuis te maken en je lampen opnieuw te koppelen.

 
Praktijk

De app laat net zoals bij Hue toe om het gedrag van de lampen te plannen en op die manier bijvoorbeeld te simuleren dat er iemand thuis is.

Na herstel van stroomuitval gaan de lampen opnieuw naar hun bestaande toestand. Soms wil je dat niet (bijvoorbeeld in een slaapkamer). Je kan dit automatisme via de app uitschakelen. Wil je de lampen weer aanzetten dien je daarna wel twee keer snel na elkaar op de traditionele schakelaar te drukken.

Het soort licht van individuele of groepen lampen kies en plan je met behulp van de gebruiksvriendelijke Wiz app.

Het soort licht van individuele of groepen lampen kies en plan je met behulp van de gebruiksvriendelijke Wiz app. (© DTL BV; licentie: CC)

Huizen en kamers creëer je via menu’s, maar groepen werkt anders: die creëer je door lampen in dezelfde kamer vast te houden en op elkaar te slepen. De lampen worden nu als enkele cirkel weergegeven en dat is een “groep” die je daarna bijvoorbeeld in één keer kan in- en uitschakelen of programmeren binnen de kamer, los van de kamerprogrammatie.

Kleurenlampen en witte lampen kan je alleen op dezelfde soort slepen, niet mengen. (Om een lamp uit een groep te halen houd je ze in het hoofdscherm vast tot deze uitklapt. Daarna sleep je een lamp uit de groep om ze te verwijderen.)

De WiZ PIR Motion Sensor wordt geleverd met een verwijderbaar voetje waarmee je hem ergens neerzet, of aan een muur of plafond bevestigd met behulp van de meegeleverde schroef. Je kan de sensor beperkt richten om het detectiegebied af te bakenen. Binnenin is er een schuifschakelaar waarmee je de gevoeligheid kan verminderen, zodat de batterijen langer meegaan (keuze tussen afwezigheidsdetectie na vijf of na twaalf minuten).

Conclusie
Het slimme verlichtingssysteem WiZ is een betaalbaar alternatief voor Hue. Je hebt geen aparte hub nodig en er is een optioneel, niet verplicht accountbeheer, waarbij je profielen met verschillende rechten aan huisgenoten en gasten toewijst. Het productgamma van Hue is uitgebreider (met ook buitenverlichting), maar WiZ heeft nu al een uitgebreider productaanbod dan de meeste andere wifi-gebaseerde slimme verlichtingssystemen en dit zal in de toekomst nog groeien.
Vorig artikelSnelle stijlvolle laptop
Volgend artikelBetaalbare gigabit-switch met power-over-ethernet
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.