Quad-core NAS met 2.5G netwerkpoorten

QNAP TS-253D-4G 2-Bay NAS review

0
1391

QNAP TS-253D-4G 2-Bay NAS

€ 469,-
8.1

Diskidee Performance Rating

7.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.7/10

Pros

  • Lots of options
  • Quiet
  • 2.5G Ethernet

Cons

  • Plastic casing
We testen de QNAP TS-253D-4G 2-Bay NAS met een quad-core processor en twee 2.5G netwerkpoorten voor nog betere prestaties.

De QNAP TS-253D-4G is een kleine, stille NAS met ruimte voor twee schijven, naar keuze harde schijven of SSD’s. Ze wordt in principe leeg verkocht. Standaard is één latje van 4 GB RAM geïnstalleerd, maar dit kan je zelf uitbreiden tot 8 GB door in de tweede sleuf een 4 GB SO-DIMM geheugenstaafje te monteren.

 
Kenmerken

De kern van de TS-253D-4G bestaat uit staal, maar de behuizing en de schijfsledes, die verborgen zitten achter een doorzichtig plastic afdekplaatje, zijn van stevige matzwarte kunststof gemaakt.

Er zit geen scherm op, wel vijf status-LEDs (stroom, netwerk, snel kopiëren en een ledje voor elke schijfsleuf).

Vooraan is er een Type A USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0)-poort met daaronder een via het beheer zelf te definiëren knop, waarmee je snel gegevens naar de NAS kopieert vanaf externe geheugens (exFAT wordt ondersteund, maar pas na de betaling van een kleine licentiebijdrage).

De infraroodontvanger vooraan is bruikbaar in combinatie met een optioneel verkrijgbare QNAP-afstandsbediening.

Alle andere aansluitingen vind je achteraan: vier Type A USB-poorten, waarvan één USB 3.0 en drie USB 2.0, de stroomaansluiting voor de externe voeding, een HDMI 2.0-poort (4K aan 60 Hz) en twee 2.5G netwerkaansluitingen.

Die kan je koppelen om bruto-netwerksnelheden tot 5 Gbps te halen, maar dan moeten uiteraard ook de switch en de cliëntapparaten die hogere ethernetsnelheden aankunnen. Bij de meeste gebruikers zal dat nog niet het geval zijn, maar het is in elk geval wel toekomstbestendig.

Verder is er bovenaan in de behuizing nog ruimte voor een PCIe-uitbreidingskaart, bijvoorbeeld om 10G ethernet, een M.2 SSD of snellere USB-poorten toe te voegen.

In ideale omstandigheden en met voldoende snelle schijven haalt deze NAS Windows-downloadsnelheden tot bijna 600 MB/s, ofwel tot drie keer sneller dan met gigabit ethernet zoals wij hebben getest.

Zou je een 10 GbE PCI-kaart toevoegen en de rest van je netwerk dit ook aankunnen dan zijn in theorie Windows-downloadsnelheden tot 1 GB/s haalbaar. Uploadsnelheden blijven rond de 500 MB/s hangen, net zoals bij een 2 x 2.5 GbE-verbinding; dit heeft te maken met beperkingen van de NAS zelf.

De TS-253D-4G gebruikt een 2 GHz quad-core Intel Celeron J4125 processor, met Intel AES-NI hardware-encryptie.

Alle informatie over deze NAS vind je op de QNAP-website.

QNAP TS-253D NAS

QNAP TS-253D NAS (© QNAP ; licentie: QNAP )

 
Ingebruikname

Deze NAS configureer je op drie mogelijke manieren: met behulp van een webbrowser en de QNAP installatiecloud, met behulp van het Qfinder Windows-hulpprogramma of met behulp van een lokale console (scherm, toetsenbord, muis) die je koppelt aan de HDMI- en USB-poorten.

Wij deden het via de webbrowser en de myQNAPcloud-installatiehulp. Nadat de NAS volledig is gestart, te horen aan een luide bliep, klik je op ‘Opnieuw scannen’ en verschijnt als het goed is de nog niet geïnitialiseerde TS-253D.

QNAP installatie via de cloud: wel zo gemakkelijk

QNAP installatie via de cloud: wel zo gemakkelijk (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Klik vervolgens op ‘Initialiseren’. Creëer een account of log-in bij de myQNAPcloud, geef het apparaat een naam (dat wordt dan gelijk het internetadres, bijvoorbeeld dtltestnas.myqnapcloud.com), en klik op ‘Next’.

Vervolgens doorloop je het slimme installatiesysteem van QTS, het Linux-gebaseerde besturingssysteem voor alle QNAP-nas-apparaten. Tijdens deze procedure configureer je onder andere een sterk wachtwoord voor het admin-account, kiest de tijdszone en optionele tijdsynchronisatieserver, stelt het het ip-netwerk in (standaard via DHCP), en schakelt de OS-functies in voor respectievelijk Windows, MacOS en/of Linux.

Daarna worden de instellingen toegepast en de schijven voorbereid. Deze procedure duurt verschillende minuten, afhankelijk van de capaciteit van de schijven. Terwijl je wacht, verschijnt op het scherm allerlei informatie over de werking en mogelijkheden van het apparaat.

Na een tiental minuten werd bij ons de procedure voltooid en konden we met de NAS aan de slag, weliswaar nog niet op volle snelheid, want in de achtergrond wordt het standaard gecreëerde RAID1-volume dat de volledige schijfcapaciteit gebruikt verder geformatteerd.

Een eventuele firmware-update wordt direct na het eerste keer starten gemeld en kan je toepassen. Dit vereist een herstart.

Een of meer opslagpools en/of volumes dien je dan nog zelf te creëren.

Gebruik je SSD’s dan kan je daarbij zelf de overprovisionering ofwel reserveruimte bepalen. Standaard is dit tien procent. Reserveruimte verbetert de prestaties en verlengt de levensduur van SSD’s, maar je verliest daarbij wel capaciteit.

Eventueel kan je het de app ‘Hulpmiddel voor SSD-profilering’ op de SSD’s loslaten om advies te krijgen over de ideale hoeveel reserveruimte. Tien procent zal echter meestal volstaan. Die standaardinstelling lieten we dus staan.

Er is keuze tussen ’thick’, ’thin’ en ‘statische’ volumes. Een statisch volume is tot twintig procent sneller, maar biedt minder geavanceerde mogelijkheden zoals snapshots, die je in een thuisomgeving wellicht toch niet nodig hebt. De geavanceerde thick en thin volumes kan je alleen in een opslagpool maken; eens statisch volume creëer je onmiddellijk, zonder de tussenstap van een opslagpool.

Dit is de eenvoudigste oplossing en ook de snelste voor thuisgebruik. Wij maakten dus dit type volume aan, met RAID1-bescherming (spiegeling van gegevens). Optioneel kan je nog de hardwareversleuteling van de gegevens op volumniveau activeren, maar dit sloegen we over.

Tijdens het maken van het volume worden direct verschillende standaardmappen aangemaakt (Download, home, Multimedia, Public en Web). Ook worden verschillende standaard apps geïnstalleerd. Achteraf kan je dit uiteraard naar eigen wens wijzigen.

 
Software

QTS is een volwaardig besturingssysteem, met een grafische interface met duidelijke pictogrammen en menu’s, met verschillende bureaubladen en met multitaskingmogelijkheden.

Met een HDMI-scherm, een USB-toetsenbord en een USB-muis (al dan niet draadloos) tover je deze NAS om in een Linux-desktopcomputer met ondersteuning voor diverse Ubuntu-versies (QvPC). Hiervoor is minimaal 4 GB RAM nodig.

Met HD Player wordt het apparaat een lokaal op een HDMI-scherm aangesloten HDTV-entertainmentstation, met directe toegang tot Facebook, Chrome, Spotify, Firefox, TuneinRadio, Skype etc. Een infrarode afstandsbediening is optioneel bij QNAP verkrijgbaar.

De uitgebreide mogelijkheden kunnen bij beginners initieel overweldigend overkomen.

Gelukkig voorziet QNAP in een uitgebreid HelpCenter, met een gedetailleerde handleiding voor QTS, toegang tot online (video-)tutorials en een directe link naar de QNAP Helpdesk, die met toestemming op afstand de NAS kan onderzoeken bij ernstige problemen.

De mogelijkheden breid je bijna eindeloos uit met behulp van honderden apps uit het QNAP AppCenter.

QNAP QTS AppCenter

QNAP QTS AppCenter (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Standaard worden bijna geen apps voor je geactiveerd, je kiest helemaal zelf wat je nodig hebt. Er zijn wel lijsten met QTS Essentials en Aanbevolen Apps, die toch een zekere houvast bieden. De vele apps zijn verder onderverdeeld in elf categorieën, van Backup/Sync tot Beveiliging en uiteraard is er ook een zoekfunctie. Bètaversies vind je in het Beta Lab en installeer je op eigen risico.

Wil je bijvoorbeeld een collectie van lokale video’s creëren dan kan dat met behulp van Video Station. Wil je die ook streamen dan dien je additioneel de QNAP Media Streaming add-on te installeren en configureren. Streamen kan met deze en andere apps overigens ook naar Apple TV en Google Chromecast. Daarbij worden ook de mobiele QNAP-apps Qfile, Qmusic, Qphoto en Qvideo ondersteund.

Direct converteren van videoformaten voor verschillende clients ofwel transcodering vereist de installatie van de CAYIN MediaSign Player. De Plus-versie die transcodering biedt, kost je wel additioneel 12 dollar.

Maar je kan even goed gaan voor Plex, Twonky of nog andere videotoepassingen, die deze drie functies in één app aanbieden, maar weer op een andere manier functioneren en ook niet altijd volledig gratis zijn.

Het ordewoord is dus keuze, met in ruil wel een zekere ingewikkeldheid voor beginnende gebruikers. Niets is voorgekauwd, je richt alles naar eigen smaak in, maar het duurt wellicht even duren vooraleer je alles onder de knie hebt en helemaal geconfigureerd naar eigen wens.

 
Prestaties

Afhankelijk het soort toepassing varieert de doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT) tussen de 13 MB/s voor het kopiëren van mappen naar de NAS tot 125 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden naar de NAS gebeurt aan 209 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 111 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 350 punten, een bandbreedte van 54 MB/s en een toegangstijd van 462 µs.

Dat zijn goede prestaties voor een NAS van deze omvang.

Merk Synology Qnap Qnap Netgear WD
Product DiskStation DS220+ TS-251D-2G 2-Bay Turbo NAS TS-253D-4G 2-Bay NAS ReadyNAS RN212 My Cloud Pro PR2100
Straatprijs (leeg) € 334 € 329 € 434 € 340 € 379
Garantie 24 maanden (diskless); 36 (pre-configured) 24 maanden (uitbreidbaar tot 60) 24 maanden (uitbreidbaar tot 60) 36 maanden 36 maanden (uitbreidbaar tot 60)
Afmetingen (h x b x d) 165 x 108 x 233,2 mm 168,5 x 102 x 225 mm 168 x 105 x 226 mm 142 x 101 x 220 mm 147,8 x 108,6 x 216,1 mm
Gewicht (leeg) 1,3 kg 1,28 kg 1,48 kg 2,03 kg 0,8 kg (geteste 20 TB model: 2,2 kg)
Versie van het besturingsysteem waarmee we testten Synology DSM6.2.4-25556 (Embedded Linux) QTS 4.5.2.1360 Build 20210406 Official (Embedded Linux) QTS 4.5.2.1360 Build 20210406 Official (Embedded Linux) Netgear ReadyNAS 6.10.4 Hotfix 1 (Embedded Linux) WD My Cloud OS 5 (v5.12.108) (Embedded Linux)
Aantal sleuven 2 2 2 2 2
Processor Dual-core Intel Celeron J4025 Dual-core Intel Celeron J4005 Quad-core Intel Celeron J4125 Quad core ARM Cortex A15 Quad-core Intel Pentium N3710
Cpu-snelheid 2,0 GHz 2,0 GHz 2,0 GHz 1,3 GHz 1,6 GHz
Geheugen 2 GB 2 GB 4 GB 2 GB 4 GB
Geheugen uitbreidbaar (tot maximaal…) Y, 6GB (1x 2GB + 4GB, 1 sleuf is nog vrij) Y, 8GB (2 x 4GB, 1 latje is nog vrij, het andere heeft een 2 GB latje dat je dus door een 4 GB moet vervangen dan; er is ook een TS-251D-4G met 4 GB latje standaard) Y, 8GB (2 x 4GB, 1 sleuf is nog vrij) N N, maar 4 GB latje kan je wel zelf vervangen door een exemplaar met meer capaciteit
I/O-opties Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop); Achteraan: 1x USB 3.2 Gen 1, 2x Gigabit Ethernet Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop); IR Sensor (voor optionele afstandsbediening); Achteraan: 3x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1,  1x HDMI 2.0 (4096 x 2160 px @ 60Hz), 1x Gigabit Ethernet; Intern: 1x PCIe Gen 2 x4 sleuf max. 10 GbE snelheid Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop); IR Sensor (voor optionele afstandsbediening); Achteraan: 3x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1,  1x HDMI 2.0 (4096 x 2160 px @ 60Hz), 2x 2.5G Ethernet; Intern: 1x PCIe Gen 2 x4 sleuf max. 10 GbE snelheid Vooraan: 1x USB 3.0; Achteraan: 1x eSata, 2x USB 3.0, 2x Gigabit Ethernet Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop);  Achteraan: 1x USB 3.2 Gen 1 , 2x Gigabit Ethernet
PCIe-sleuf N Y Y N N
Intern bestandssysteem EXT4 of BTRFS (getest met btrfs) EXT4 EXT4 BTRFS EXT4
Externe bestandssystemen EXT3/4, NTFS, BTRFS, FAT/FAT32, HFS+, en exFAT (licentie nodig) EXT3/4, NTFS,  FAT32, HFS+, en exFAT (licentie nodig) EXT3/4, NTFS,  FAT32, HFS+, en exFAT (licentie nodig) EXT3/4, NTFS, FAT/FAT32, HFS+ FAT32, NTFS, EXT4, exFAT
Encryptie Y, AES-256 shared folder Y, AES-256 shared folder,  full volume & external disk Y, AES-256 shared folder,  full volume & external disk Y, AES-256 full volume Y, AES-256 full disk
Meegeleverd Externe voeding, stroomkabel, 2 ethernetkabels, snelstartgids Externe voeding, 1 ethernetkabel, ssd & hdd schroefjes, snelstartgids Externe voeding, stroomkabel,  2 ethernetkabels, ssd schroefjes, snelstartgids Externe voeding, stroomkabel,  1 ethernetkabel, 2,5-inch schroefjes, snelstartgids Externe voeding, 1 ethernetkabel, beknopte installatiegids
Gemeten lawaai tijdens gemiddelde werking (met ssd, 50cm afstand) 33,1 dB(A) 37,8 dB(A) 37 dB(A) 36,3 dB(A) 41,7 dB(A)
Gemeten gemiddelde verbruik 5,09 W 8,86 W 9,53 W 9,58 W 16,7 W
Gemiddelde gewogen algemene werksnelheid (alle naspt-resultaten) 133,1 MB/s 66,4 MB/s 78,4 MB/s 61,6 MB/s 70,5 MB/s
Gemiddelde gewogen multimedia snelheid (naspt-testen voor video afspelen en opnemen) 34,4 MB/s 22,7 MB/s 23,2 MB/s 21,1 MB/s 21,3 MB/s
UL Futuremark PCMark 10 bandbreedte (Windows 10 bestandsoperaties) 58,46 MB/s 59,84 MB/s 53,98 MB/s 46,32 MB/s 31,72 MB/s
Conclusie
De QNAP TS-253D-4G 2-Bay NAS bundelt veel opslagkracht in een kleine verpakking. De prestaties zijn goed en de mogelijkheden uitgebreid.
Foto van QNAP
Website: QNAP
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelGoed uitgeruste betaalbare 5G smartphone
Volgend artikelEcht draadloze oordoppen filteren lawaai
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.