Home Audio / Video

Hifi-installatie integreren in Sonos-muzieksysteem

Sonos Port review

0
1585

Sonos Port

€ 449,-
7.1

Diskidee Rating

7.1/10

Pros

  • Sleek design
  • Simple to use
  • Broad streaming-support

Cons

  • Expensive
  • No HDMI
  • No High-res audio
We testen Sonos Port, een stereomuziekstreamer waarmee je je bestaande stereo-installatie integreert in een Sonos-multikamermuzieksysteem.

Port is de opvolger van Sonos Connect. De geluidskwaliteit is verbeterd en je kan er je bestaande hifi-apparatuur zoals een versterker, cd-speler of platenspeler aan koppelen. Op die manier integreer je die met je bestaande Sonos-multikamermuzieksysteem.

In vergelijking met de Sonos Amp biedt de Port dezelfde streaming-mogelijkheden (HDMI uitgezonderd), maar het is zelf geen versterker en dient dus aangesloten te worden op een eindversterker of op actieve speakers met een ingebouwde versterker.

 
Kenmerken

De Sonos Port streamt via Wi-Fi (802.11b/g/n; let op een n-only configuratie wordt niet ondersteund) of Fast Ethernet.

Er zijn twee audio-uitgangen: stereo analoog via een RCA-tulpstekker en S/PDIF digitaal via een coax-stekker.

Eén hifi-apparaat sluit je aan op de analoge ingang van de Port. Dit kan bijvoorbeeld een cd-speler of een platenspeler met ingebouwde of externe phono-voorversterker zijn. Of je koppelt de Port aan de uitgang van je versterker om op die manier audio van op de versterker aangesloten apparatuur te streamen naar andere Sonos-apparatuur in huis.

De Sonos Port ondersteunt stembediening met Apple Siri, Google Assistent en/of Amazon Alexa op voorwaarde dat er een apparaat met stembediening in het thuiswerk aanwezig is. Dit kan een Sonos One, Sonos Move of Sonos Beam zijn, maar ook een Google Nest Mini, Google Nest Hub of een Amazon Echo Dot. (Achter de links vind je DiskIdee’s reviews van deze apparaten.)

Sonos Port

Sonos Port (© Sonos; licentie: Sonos)

Het zwarte apparaat heeft hetzelfde minimalistische design als de Sonos Amp, maar is wel iets kleiner en lichter (41 x 138 x 138 mm en 470 gram). Dit betekent dat op een standaard hifi-rack drie Ports naast elkaar passen. Ze nemen maar één rack-eenheid verticale ruimte in beslag.

De status-led, die bij normale werking constant wit brandt, kan je via de Sonos-app uitschakelen.

Sonos levert maar één audiokabel (RCA met tulpstekkers) mee. Eventuele andere kabels dien je zelf voor te zorgen.

De Port verbruikt gemiddeld 12 watt in werking en 0,06 watt in ruststand.

Sonos Port aansluitingen

Sonos Port aansluitingen (© Sonos; licentie: Sonos)

Alle informatie over de Port vind je op de website van Sonos.

 
Praktijk

Het Sonos-muzieksysteem hebben we in eerdere reviews al uitgebreide beschreven (hierboven gelinkt), we herhalen die informatie daarom hier niet. De Sonos Port neem je op dezelfde simpele manier in gebruik als de Sonos One, Move, Beam etc. en werkt met dezelfde Sonos-app.

De uitgebreide ondersteuning voor tientallen muziekdiensten en voor AirPlay-streaming is hetzelfde. De app wordt ook regelmatig vernieuwd. Recent voegde Sonos bijvoorbeeld meer dan zestigduizend radiostations uit de hele wereld toe aan de app. Dit is een aanvulling op de reeds bestaande ondersteuning voor TuneIn, die gewoon aanwezig blijft.

De Port speelt probleemloos mee in een Sonos-multikamergeluidssysteem, of je gebruikt het apparaat als alleenstaande muziekstreamer. Uiteraard kun je er een bestaande hifi-installatie ‘Sonos-aware’ mee maken, en/of omgekeerd een ouder hifi-apparaat toch koppelen aan een bestaand Sonos-multikamermuzieksysteem.

Die hifi-apparatuur moet je dan natuurlijk wel nog altijd op de traditionele manier bedienen. Een LP naar een andere kamer streamen is leuk, maar je moet de plaat wel nog altijd manueel omdraaien (tenzij je een automatische platenspeler op de Port zou aansluiten).

Er is één uitzondering. De Port heeft namelijk een 3,5 mm 12 V-triggeraansluiting. Sommige versterkers hebben dezelfde trigger-poort en ondersteunen hetzelfde triggersignaal. De Port kan die versterker dan autonoom inschakelen zodra het geluid begint te spelen. De benodigde 3,5 mm kabel (dat kan ook een 3,5 mm audiokabel zijn) moet je wel zelf voor zorgen.

De ingangssterkte van een klassieke hifi-bron kan je via de app in tien stappen bij regelen, zodat het geluidsniveau perfect af te stemmen is op de rest van de apparatuur. We sloten op die manier bijvoorbeeld probleemloos een dertig jaar oude Denon cd-speler op het Sonos-systeem aan, waarbij we de ingangssterkte wel een hogere dan de standaard voorziene waarde moesten instellen om een voldoende luid signaal te verkrijgen.

Sonos Port configuratie in de Sonos app

Sonos Port configuratie in de Sonos app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Via de app kan je het op zo een manier regelen dat de Sonos-apparatuur automatisch begint te spelen als de Port een signaal detecteert op de analoge geluidsingang: druk bijvoorbeeld op ‘Play’ bij een op de Port aangesloten cd-speler en het geluid begint automatisch te streamen naar het geconfigureerde Sonos-apparaat. Je kan daarbij ook een vast volume configureren.

Ook is het mogelijk de audiovertraging in vier stappen bij te regelen. Bij de Port, die geen video-ondersteuning heeft, is dit in de app standaard ingesteld zoals bij de Amp, namelijk op ‘Laag’ (75 ms). Om een stabielere streaming te garanderen zet je dit best op ‘Max’ (2.000 ms).

De Port kan geluid gecomprimeerd of ongecomprimeerd streamen en regelt dit normaal gezien zelf afhankelijk van het bronmateriaal. In de app is er wel een optie om een van deze instellingen vast te kiezen. De ongecomprimeerde streamingcapaciteit is wel beperkt tot 16-bit en 48 kHz, ofwel cd-kwaliteit. Hires-audio is dus niet van de partij.

De coax-uitgang van de Sonos Port werkte tijdens de test niet in combinatie met een Topping D50s DAC: er was geen signaal, welke instelling of kabel we ook probeerden.


Conclusie

De Sonos Port is een eenvoudige, maar dure manier om een bestaande stereo-installatie te integreren in of te opwaarderen tot een Sonos-muzieksysteem met ondersteuning voor tientallen streaming-diensten. Houd er wel rekening mee dat de Sonos Amp dezelfde mogelijkheden biedt en dat je dan voor tweehonderd euro meer er HDMI ARC-ondersteuning en een stereoversterker bijkrijgt.
Prijs
€ 449,-.
Foto van Sonos
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.