Slimme luidspreker met digitaal fotolijstje

0
1379

Google Nest Hub

€ 129,-
8.7

Diskidee Rating

8.7/10

Pros

  • Google Assistent Ambient
  • Excellent screen quality
  • Bluetooth-streaming

Cons

  • No camera for videochat
  • Sparse documentation
We testen de Google Nest Hub, in essentie een Nest Mini-luidspreker met geïntegreerd 7-inch (17,8-cm) LCD-aanraakscherm, dat vooral nuttig is als digitaal fotolijstje, al verschijnt er ook andere informatie zoals de weersverwachtingen op.

De slimme speakers en hubs van Google dragen voortaan de merknaam Nest. Nieuw zijn de Nest Mini, een goedkope, compacte ‘smart speaker’ met monogeluid, en de hier geteste Nest Hub, een combinatie van een monoluidspreker met slimme functies en een LCD-aanraakscherm. De monoluidspreker is geïntegreerd in de stevige voet aan de achterkant van het scherm.

 
Kenmerken

De Hub is geen volwaardige Android-tablet, maar draait intern wel op een gestripte versie van dat besturingssysteem.

De Hub werkt precies zoals de Nest Mini smart speaker, met toevoeging van de Assistent Ambient-modus die informatie toont op schermen en tot nu toe alleen beschikbaar was op een aantal recente Pixel-smartphones van Google zelf.

Mits je via de Google Home-app de nodige toestemmingen verleent, verschijnt op het scherm contextafhankelijke informatie, zoals weersvoorspellingen, agenda-items, herinneringen, afbeeldingen bij zoekopdrachten, etc.

De Google Nest Hub werkt ook als fotokader, als videospeler of als weergavescherm voor een muziekspeler. Die kan je niet alleen via Chromecast koppelen, maar ook via Bluetooth 5 (en een Android-, macOS-, Windows- of Chromebook-apparaat).

De beide ‘far field’ (omnidirectionele) microfoons op de voorkant schakel je desgewenst uit met behulp van de kleine schuifschakelaar achteraan.

De Hub kan maximaal zes verschillende stemmen onderscheiden, zodat je hem met meerdere personen in huis kan bedienen.

Aan de zijkant is er een tuimelschakelaar om het volume te regelen, maar dit kan uiteraard ook via een gesproken opdracht of met behulp van het aanraakgevoelige scherm.

Het scherm regelt zijn helderheid zelf door middel van een lichtsensor op de voorkant.

Alle informatie over de Nest Hub vind je op de website van Google.

Google Nest Hub

Google Nest Hub (© Google; licentie: Google)

 
Installatie

Installeer of open de Google Home app en voeg de Nest Hub toe. De Hub vertelt je dit ook wanneer je hem de eerste keer inschakelt. Antwoord ‘Ja’ op de vraag of je de gevonden Nest Hub wil instellen. Dit duurt ongeveer een minuut. Zodra het in orde is, bevestigt de Nest Hub dit met een kort geluidsignaal.

Kies de plaats waar je de hub wil gebruiken (bijvoorbeeld Beneden) en selecteer het WiFi-netwerk. De app haalt het wachtwoord automatisch op van jouw telefoon of tablet.

Deze installatieprocedure, die voor alle Google Home-apparatuur identiek is, verloopt erg gebruiksvriendelijk en duurt in totaal niet langer dan vijf minuten.

 
Praktijk

De Nest Mini heeft drie microfoons om stemopdrachten te herkennen, terwijl de Nest Hub er twee heeft.

Voor de rest kan je met beide apparaten hetzelfde, zoals Google Assistent bedienen, of twee speakers en/of hubs combineren in een stereoluidsprekerpaar om er bijvoorbeeld mee naar Spotify te luisteren.

Creëer je een steropaar, dan werkt Google Assistent alleen op de linkse luidspreker. Wanneer je het stereopaar ontkoppelt, functioneert de Assistent zoals vanouds op beide speakers en/of hubs.

De hub reageert vlot op stemopdrachten, ook in een lawaaierige omgeving of op meters afstand van het apparaat. De geluidskwaliteit is aanvaardbaar en zeker bruikbaar in kleinere kamers. Verwacht alleen geen hifikwaliteit.

De schermkwaliteit is goed, foto’s kleuren mooi en hebben een goed contrast. Het scherm detecteert automatisch het licht en de kleur in de kamer en past de weergave aan. Plaats je de Hub bijvoorbeeld in je slaapkamer dan dimt het scherm wanneer je het licht uitdoet als je gaat slapen. ’s Ochtends gaat de helderheid omhoog met het zonlicht. Google noemt dit systeem ‘Ambient-EQ’ en het werkt in de praktijk verrassend goed.

Veeg van links naar rechts om terug te gaan, omhoog voor volume- en helderheidsregelaars en andere technische info en naar beneden om het dashboard met het overzicht van smartapparaten te bekijken. Die kan je vervolgens desgewenst ook bedienen door te tikken op de overeenkomende pictogrammen (precies zoals je dit ook doet met de Google Home-app op je smartphone). Je kan zo bijvoorbeeld je verwarming en verlichting regelen (met stem of door te tikken), of tijdens het bereiden van het avondmaal een of meer kookwekkers configureren, terwijl je het recept volgt aan de hand van een YouTube-filmpje.

Conclusie
De Google Nest Hub is iets duurder dan de Nest Mini, maar voegt wel een goed functionerend fotolijstje toe, met behoud van de slimme Google Assistent-functies. Bovendien toont het scherm dankzij de Assistent Ambient-modus, die in de toekomst nog zal worden uitgebreid, ook andere nuttige informatie. Zo kan je het live beeld van een ip-camera bekijken, op voorwaarde dat die compatibel is met Google Assistent. Belangrijkste mankement is dat je de Nest Hub door het ontbreken van een camera niet voor videotelefonie kan gebruiken.
Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelUltradraagbare laptop met lange batterijduur
Volgend artikelKrachtige NAS met Gigabit Ethernet en Thunderbolt 3
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.