USB-C Hub met HDMI, ethernet, kaartlezer en stroomvoorziening

D-Link DUB-M810 8-in-1 USB-C hub review

1

D-Link DUB-M810 8-in-1 USB-C hub

€ 69,-
7.1

Diskidee Performance Rating

7.3/10

Diskidee Price Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Build quality
  • Lots of ports
  • 4K resolution

Cons

  • No USB-C to USB-C video output
We testen de DUB-M810 USB-C Hub van D-Link, waarmee je acht extra uitbreidingspoorten toevoegt aan een moderne laptop die maar over één of twee USB-poorten meer beschikt. Werkt alles zoals het de bedoeling is?

Laptops worden steeds dunner mede dankzij USB-C dat de vele invoer- en uitvoerpoorten uit het verleden vervangt door één kleine multifunctionele poort. Ultradraagbare laptops hebben vaak maar een beperkt aantal uitbreidingspoorten. Met een adapter of hub zoals deze D-Link ‘8-in-1 USB-C Hub met HDMI/Ethernet/Kaartlezer/Stroomvoorziening DUB-M810’ koppel je aan een moderne laptop toch eenvoudig aan een externe schijf, een netwerk, een scherm en/of andere randapparatuur.

 
Kenmerken

De DUB-M810 heeft een stevig aanvoelende zilverkleurige aluminium behuizing die maar 82 gram weegt. Deze USB-hub is dus zeer draagbaar. De 15 cm korte USB-C kabel zit vast aan één zijkant. Alle poorten bevinden zich op de andere zijden van deze hub.

De adapter zelf heeft een bandbreedte van 5 Gbit/s en is dus USB 3.2 Gen.1-compatibel ( = SuperSpeed USB 3.0).

Er zitten vier USB 3.0-poorten op deze hub: drie Type-A, waarvan één met snellaadfunctie en één Type-C met USB Power Delivery tot 100 watt (20 V aan 5 A). Dit betekent dat je bij een laptop met slechts één USB-C poort (die ook door de voeding wordt gebruikt) de voedingsadapter op de hub kan aansluiten en op die manier de laptop toch aan het stroomnet kan hangen bij gebruik van de hub.

D-Link DUB-M810 USB-C hub

D-Link DUB-M810 USB-C hub (© D-Link; licentie: D-Link)

 
DP Alt modus of niet?

De USB-C poort lust data en stroom door en daarnaast HDMI- en DisplayPort-videosignalen met behulp van de DisplayPort Alternate-modus. Tenminste, dat is wat de website en het datasheet vermelden.

In de praktijk zagen we op de enige monitor met USB-C die we in huis hebben (een Philips Brilliance 272B) géén video via USB-C, wat we ook probeerden. Rechtstreeks via de laptop lukte het wel om het videosignaal over een USB-C kabel naar deze monitor te sturen.

Ook hier spreekt het datasheet zichzelf tegen: enerzijds wordt de DP Alt-modus over USB-C vermeld, anderzijds staat er duidelijk dat de USB-C-poort alleen stroom en gegevens doorlust. In de Quick Installation-handleiding op de website (ook Nederlandstalig) wordt ook duidelijk gezegd dat de USB-C poort alleen data en stroom doorlust en dat je voor video de HDMI-poort moet gebruiken. Het lijkt er dus op dat de D-Link-website foute informatie bevat.

Deze hub heeft gelukkig ook een HDMI-uitgang en die werkte wel zoals verwacht. De maximale resolutie die je hierlangs haalt, is trouwens 4K aan 30 Hertz (Ultra HD).

Verder heeft deze hub nog een gigabitethernet-poort (met status-leds), een microSD-geheugenkaartsleuf en een SD Card-sleuf.

Alle informatie over de DUB-M810 USB-C hub vind je op de D-Link-website.

 
Thunderbolt of niet?

Weliswaar vermeldt D-Link op zijn website dat deze hub compatibel is met Thunderbolt 3,  maar dat betekent uitsluitend dat je ze aan een dergelijk type poort kan koppelen, niet dat je in dat geval op magische wijze een hogere doorvoersnelheid verkrijgt (tot 40 Gbit/s voor Thunderbolt 3).

Op zijn website laat D-Link dit in het midden, maar als je het datasheet downloadt staat daarin duidelijk vermeld dat deze hub alleen ‘Thunderbolt 3 compliant’ is en dat de doorvoersnelheid wel degelijk beperkt is tot Superspeed USB 3.0.

Wij haalden ook geen hogere doorvoersnelheid dan 5 Gbit/s als we deze hub op een Thunderbolt 3-poort aansloten. In tegendeel, op één testlaptop van Dell werkte de hub niet betrouwbaar indien gekoppeld aan diens Thunderbolt 3 poort! D-Link zou deze verwarring beter vermijden en de vermelding op zijn website vermijden. Dit is géén Thunderbolt 3 hub!

 
Praktijk

We testen USB-C hubs met twee laptops (een Dell-laptop met Thunderbolt 3- en een Acer Travelmate-laptop met gewone USB-C-poort). We beoordelen het design, de gebruiksvriendelijkheid, de draagbaarheid en de mogelijkheden. Met het benchmarkprogramma Parkdale controleren we of de adapter de toegang tot een externe USB 3.0-schijf (WD My Passport Ultra 4 GB) niet vertraagt. Met de Google Internet-test controleren we de snelheid van de gigabit ethernet (GbE)-aansluiting. We voeren verder veertien compatibiliteitstesten uit met diverse randapparatuur (monitor, toetsenbord, externe schijf, laptop, computer, lader). We geven ook punten op meer dan vijftig technische criteria. De performantiescore en de prijsperformantiescore zijn hierop gebaseerd.

Behalve de eigenaardigheden in verband met de DP Alt-modus en de problemen met de Thunderbolt 3-poort op de Dell-laptop, werkte de D-Link DUB-M810 USB-C hub probleemloos en zonder merkbare invloed op de USB-prestaties van de gebruikte laptops en randapparatuur.


Conclusie

De D-Link DUB-M810 8-in-1 USB-C hub is een erg draagbare, stevig gebouwde 5 Gbit/s USB-C hub met veel poorten in een compacte verpakking. Sommige vermeldingen over deze hub op de D-Link website kloppen niet, maar dat doet verder niets af aan de prestaties: die zijn wat je mag verwachten van een kwaliteitsvolle SuperSpeed USB 3.0-hub.
Gemiddelde prijs
€ 69,-

1 REACTIE

  1. Verwarrende aanduidingen geven geen vertrouwen in het product.
    De prijs lijkt OK, maar ik had van D-link beter verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.