Gebruiksvriendelijke dual-band mesh met WiFi-6

Linksys Atlas Pro MX5400 review

0
1040

Linksys Atlas Pro AX5400

€ 349,-
7.2

Diskidee Performance Rating

7.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.2/10

Pros

  • Easy to use
  • Good performance
  • Four ethernet ports

Cons

  • No USB
We testen het Linksys Atlas Pro AX5400 Whole-Home Mesh WiFi 6 systeem. Daarmee creëer je eenvoudig een dekkend en performant draadloos netwerk tot maximaal 750 m2.

De ivoorwitte, kubusvormige modules van de Linksys Atlas Pro AX5400 zijn verkrijgbaar per drie, twee of individueel. Wij testten het pakket met drie modules, dat officieel rond de 400 euro kost, maar op veel plaatsen te vinden is voor ongeveer 350 euro.

Drie modules volstaan om een woning met vier à vijf slaapkamers te voorzien van een draadloos netwerk met voldoende capaciteit voor maximaal negentig draadloze apparaten.

De productnaam “Velop” die Linksys tot nu toe gebruikte, vinden we nog wel op de verpakking met de vermelding “powered by Velop Intelligent Mesh”, maar de Linksys mesh-producten worden voortaan verkocht met de productnaam Atlas (traditionele Linksys-routers hebben nu de productnaam Hydra).

De Velop-app voor iOS en Android heet voortaan gewoon Linksys app, al is ze voor de rest hetzelfde als voorheen. De app helpt je bij de initiële installatie en het daaropvolgende beheer.

 
Kenmerken

De modules zijn wat kleiner dan in het verleden bij de Velop-systemen zoals de in het verleden geteste Linksys Velop MX5300, maar kan je met hun omtrek van 8,6 cm en hoogte van 18,5 cm niet echt discreet noemen. De externe voeding is iets compacter dan voorheen, maar ook weer niet piepklein zoals bij sommige andere merken.

De dual-band zender in elke module ondersteunt maximaal 574 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 4.804 Mbit/s in de 5 GHz-frequentiebanden.

Elke module heeft vijf interne antennes. Elke module is verder uitgerust met vier gigabit-ethernetpoorten, waarvan er één als WAN-poort bruikbaar is. De Atlas Pro heeft geen USB-aansluiting.

De stroom-, wps- en reset-knoppen vind je onderaan de modules.

Alle informatie over de Atlas Pro AX5400 vind je op de Linksys-website.

Linksys Atlas 6 Pro AX5400

Linksys Atlas 6 Pro AX5400 (© Linksys; licentie: Linksys)

 
Installatie

Installeer de eerste module met een router- of switchverbinding. Het lampje op de bovenkant brandt eerst blauw, begint dan blauw te knipperen en knippert vervolgens paars.

Zodra de Linksys-app de internetverbinding geconfigureerd heeft, log je in bij de clouddienst van Linksys, of creëer je een account als je nog geen inlog hebt. Na een minuutje is de nieuwe node gekoppeld aan je account.

Geef het wifinetwerk vervolgens een naam en een wachtwoord. Na een verdere minuut is het netwerk geconfigureerd en gebruiksklaar. Geef de node nog een plaatsnaam, bv. “kantoor”.

Vervolgens plaats je extra modules op andere locaties, of je doet dit pas achteraf.

Modules kan je direct op de voorziene locatie plaatsen zolang je smartphone in de buurt is, want de initiële configuratie van elke module verloopt via Bluetooth.

Dit proces duurt ongeveer zes minuten en gebeurt volautomatisch: normaal hoef je niets te wijzigen aan je smartphoneconfiguratie.

Eventuele firmware-updates gebeuren ’s nachts en op de achtergrond, maar als er direct na de installatie al een update klaar staat (zoals bij ons het geval was) kan je die in het Dashboard nu al downloaden en installeren. Dit duurt ongeveer vijftien minuten. WiFi blijft tijdens de upload van de firmware beschikbaar.

De installatie is zeer gebruiksvriendelijk en door iedereen eenvoudig uit te voeren.

 
Beheer

De Linksys-app werkt ook in het Nederlands.

Het aantal configuratieopties is beperkt tot het instellen van gasttoegang, regels voor ouderlijk toezicht configureren (onderbrekingen plannen en bepaalde website blokkeren) en verbonden apparaten prioriteit geven.

Daarnaast is het mogelijk om geavanceerde instellingen te wijzigen: wifi- en ip-configuratie, mac-filters en poorten doorschakelen.

Ook kan je een snelheidscontrole uitvoeren (via de servers van Speedtest).

Met de Linksys-app test je eenvoudig de internetsnelheid met behulp van Speedtest.

Met de Linksys-app test je eenvoudig de internetsnelheid met behulp van Speedtest. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

De Linksys Atlas Pro 6 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 515 Mbit/s, met een piek van 729 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de module, 418 Mbit/s op een iets verder verwijderde gelijkvloerse testlocatie en 399 Mbit/s op de testlocatie op de eerste etage. Dat zijn goede prestaties, zeker in verhouding tot de prijs van een pakket met drie modules.

Conclusie
De Linksys Atlas Pro AX5400 wifi-mesh-oplossing is gebruiksvriendelijk, performant, betaalbaar en compatibel met bestaande wifi-5- en wifi-4-apparaten. De modules zijn wel vrij omvangrijk.
Foto van Linksys
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare handzame smartphone met pc-functie
Volgend artikelStille 2.5G plug-and-play netwerkswitch
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.