Universele WiFi 6 mesh repeater

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 review

0
1204

Devolo WiFi 6 Repeater 5400

€ 150,-
7.1

Diskidee Performance Rating

6.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Easy to install
  • Excellent management features
  • Two ethernetports

Cons

  • Pricey
We testen de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 met wifi-6 en wifi-mesh capaciteit. De repeater is ook bruikbaar als wifi-toegangspunt.

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is een compact wit kastje waarmee je snel een draadloos netwerk met de nieuwste wifi-technologie creëert.

Dit apparaat breidt het bereik uit van elk wifi 4/5/6-netwerk en werkt met alle routers. De mesh-functie functioneert alleen in combinatie met Devolo mesh-apparatuur zoals de onlangs geteste devolo Magic 2 WiFi 6.

Met routers van andere merken functioneert deze adapter als gewone wifi-repeater of als wifi-toegangspunt (Access Point of AP).

 
Kenmerken

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 heeft vier interne antennes, met twee wifi-zenders in de 2,4 GHz-frequentieband (met maximaal 574 Mbit/s) en vier wifi-zenders in de 5 GHz-frequentieband (met maximaal 4.800 Mbit/s).

WPA3-beveiliging, 160 MHz brede zend- en ontvangstkanalen, “beamforming”, “airtime fairness”, “bandsteering” en “fast roaming” (IEEE 802.11r) zijn allemaal aanwezig.

In de AP-modus ondersteunt de repeater zelfstandig functies zoals kinderbeveiliging, gasten-netwerk, tijdsbesturing en “Config-sync” (overnemen van de bestaande wifi-instellingen).

De repeater meet 140 x 115 x 37 mm en weegt 657 gram, exclusief de compacte externe voeding. Onderaan zijn er twee uitschuifbare voetjes waarmee je de repeater stabiel rechtop zet.

Achteraan zijn er behalve de stroompoort twee gigabit-ethernetpoorten (voor smart-tv’s of game consoles, of gebruik als AP), een verzonken resetknop en een grote WPS “Add”-knop.

Die gebruik je op twee manieren: om de repeater met de router te verbinden (drie tot negen seconden drukken) of om een wifi-apparaat met de repeater te verbinden (één tot drie seconden drukken). (Als je WPA3-beveiliging inschakelt, werkt de WPS-functie overigens niet.)

LEDs vooraan tonen de werking van het apparaat en de signaalsterkte.

Devolo geeft drie jaar garantie op het apparaat. Alle verdere details vind je samen met een uitgebreide pdf-handleiding op hun website.

Devolo WiFi 6 Repeater 5400

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 (© Devolo; licentie: Devolo)

 
Installatie

Installeer en open de (ook Nederlandstalige) Devolo Home Network app en kies “Nieuw apparaat installeren, Repeaters, WiFi 6 Repeater 5400”. Bevestig dat je het apparaat aangesloten hebt op het stopcontact.

Pas wanneer de LED op de voorkant ononderbroken groen brandt, ga je verder met de app. Het kan twee minuten duren tot de repeater startklaar is en de LED groen brandt.

Je installeert nu de repeater via de Add (WPS)-knop of door manueel via de app de wifi-configuratie in te voeren. Wij kozen de WPS-methode. Houd de ADD-knop achter op de repeater minstens drie seconden ingedrukt. De LED op de voorkant begint groen te knipperen.

Bevestig dit in de app en activeer binnen de twee minuten de WPS-functie van je router. Bevestig opnieuw in de app. De configuratie wordt nu uitgevoerd, een proces dat maximaal vier minuten duurt.

Je kan nu informatie openen over de beste plaatsing van de repeater of het netwerkoverzicht openen.

Voor optimale prestaties plaats je de repeater halverwege tussen de router en het bereik wanneer je geen draadloze ontvangst hebt. De vier groene LEDs op de voorkant van de repeater geven een indicatie van de verbinding met de router.

De werking van de verbindings- en status-LEDS vind je terug in de app, waar je eventueel ook de LEDs kan uitschakelen.

Eventuele firmware-updates gebeuren automatisch ’s nacht, maar je mag dit ook manueel doorvoeren via de app. Een update duurt ongeveer vijf minuten. Bij ons pasten we zo firmware 5.10.3 toe van de standaard aanwezige versie 5.10.1.

 
Beheer

Devolo heeft mobiele en Windows/Mac OS/Ubuntu-apps (Devolo Cockpit-software) voor het beheer, maar de meest uitgebreide beheeropties vind je via het webbeheer van de repeater.

De meeste gebruikers hebben dit niet nodig en kunnen de repeater perfect binnen enkele minuten gebruiksklaar maken via de hierboven beschreven WPS-methode.

Maar als het draadloze netwerk iets ingewikkelder is (bijvoorbeeld wanneer er meerdere routers en/of AP’s in gebruik zijn), of wanneer je de repeater liever als toegangspunt inricht, vind je alle denkbare opties via het uitgebreide, maar overzichtelijke (ook Nederlandstalige) webbeheer.

Devolo Repeater 5400 overzicht webbeheer

Devolo Repeater 5400 overzicht webbeheer (© DTL BV; licentie: CC BY_SA)

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

De AVM Fritz!Repeater 1200 AX haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi 4/5/6-signalen uitvoeren, tussen 133 en 304 Mbit/s, afhankelijk van de meetlocatie.

De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 247 Mbit/s.

De prestaties zijn dus iets sneller dan die van de eerder geteste, weliswaar compactere AVM Fritz!Repeater 1200 AX. De Devolo repeater heeft overigens een uitgebreidere beheerinterface dan het AVM-apparaat.

Conclusie
De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is eenvoudig te installeren, maar heeft een uitgebreid beheer als je dat wenst. De prestaties zijn goed, maar de prijs is aan de hoge kant.

Gemiddelde prijs
€ 150,-
Foto van devolo
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStille 2.5G plug-and-play netwerkswitch
Volgend artikelSnelle Android-smartphone met 200MP camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.