Home Hardware

Discreet zelfregelend draadloos netwerk

D-Link COVR-1102/1103 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System review

0
2045

D-Link COVR-1102/1103 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System

€ 122
8

Diskidee Price/Performance Rating

8.0/10

Pros

  • Easy to install and use
  • Good performance
  • Small modules

Cons

  • Web interface is English only
We testen het betaalbare dual-band D-Link COVR-1102/1103 AC1200 mesh wifi-systeem, met een naadloze draadloze netwerkdekking tussen 325 en 607 vierkante meter afhankelijk van het aantal modules. Dit is een van de eerste systemen met een Wi-Fi Alliance EasyMesh-certificaat.

Het D-Link COVR-1102 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System levert een naadloze draadloze netwerkdekking van 325 vierkante meter met slechts twee erg kleine, discrete witte modules (€ 122,-).

Voeg een tweede COVR-1102 toe (voor een totale kostprijs van € 244,-) en het draadloze netwerk strekt zich uit tot 607 vierkante meter.

Of investeer in de COVR-1103 variant met drie modules (€ 183,-) voor een draadloze netwerk dat reikt tot 464 vierkante meter.

Hoeveel modules of nodes je maximaal kan toevoegen, vermeldt D-Link nergens, maar gezien de AC1200-basissnelheid (300 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentie en 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie) zal dit dual-band mesh-systeem wellicht maar goed presteren tot maximaal vier à vijf modules (twee COVR-1102 of een combinatie van COVR-1102 en COVR-1103; de nodes zijn overigens niet apart te koop).

 
Design

De kubusvormige ivoorwitte nodes zijn klein en licht; ze zien er erg discreet uit. Deze modules passen zowat overal. De twee omnidirectionele wifi-antennes zitten binnenin verborgen.

Op de achterkant vind je de stroomknop, de stroomaansluiting voor de (zwarte!) externe voeding en twee gigabit-ethernetpoorten, één met het opschrift “Internet” (de wan-poort waarop je een router kan aansluiten) en de andere met het opschrift “Ethernet” (de lan-poort waaraan je een bekabeld netwerkapparaat koppelt). Je kan twee modules ook met elkaar verbinden via een ethernetkabel die dan als fysieke “backhaul” functioneert.

D-Link Covrr 1100 / 1102 / 1103 module

D-Link Covrr 1100 / 1102 / 1103 module (© D-Link ; licentie: D-Link )

 
Kenmerken

Dit is een van de eerste wifi-meshsystemen met een Wi-Fi Alliance EasyMesh-certificaat. De modules zijn al in de fabriek aan elkaar gekoppeld en direct gebruiksklaar.

Modules toevoegen kan met minimale gebruikersinterventie. Bovendien kunnen modules van andere fabrikanten worden opgenomen in de mesh, op voorwaarde dat ook die gecertificeerd zijn.

Verder ondersteunt dit systeem de sterkere beveiligingsstandaard WPA3, die gelukkig achterwaarts compatibel is met WPA2 omdat de meeste client-apparatuur nog niet met WPA3 overweg kan.

De COVR-1102/1103 ondersteunt systemen zoals ‘smart steering’, waarbij clientapparaten automatisch aan de meest geschikte wifi-frequentie worden toegewezen en ‘smart roaming’, dat ervoor zorgt dat clients overal automatisch en zonder onderbreking de sterkste mesh-node gebruiken.

Ook voldoet deze mesh aan de principes van Wireless AirTime Fairness (ATF), zodat elke client gelijke toegang heeft tot het draadloze netwerk, welk ook zijn technische capaciteit is. Met andere woorden drukken sterkere draadloze clientapparaten eventueel aanwezige zwakkere apparaten niet weg zodat die moeilijk of geen verbinding krijgen.

D-Link  COVR-1102/1103 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System
Gemiddelde internetprijs € 122,- (COVR-1102 Duo Pack); € 183,- (COVR-1102 Triple Pack)
Garantieperiode twee jaar
Afmetingen (B x H x D) 90 x 90 x 90 cm
Gewicht 197 g
Opgegeven draadloze dekking Van 325 (2 modules) tot 609 vierkante meter (vier modules)
Maximum aantal modules vier à vijf
Geteste firmwareversies v.1.02
Platform Onbekend
Wifi-details 300 (2,4 GHz) + 866 (5 GHz) Mbit/s
Aantal mimo streams ac (zenden x ontvangen:spatial streams) 2 x 2: 2
Gecombineerde draadloze snelheid AC1200
Aantal poorten 2 x gigabit (wan, lan of backhaul)
Verbruik 8,55 watt maximaal
Software D-Link WiFi app
Meegeleverde onderdelen Ethernet kabel (plat); externe voedingen

Alle informatie over de COVR-1102/1103 vind je op de website van D-Link.

 
Ingebruikname

De Covr Points zijn gekoppeld en gebruiksklaar. De configuratiedetails vind je op een Quick Installation Card en kan je bij sommige smartphones en tablets automatisch toepassen door de aanwezige QR-code te scannen.

Koppel één node aan de internetmodem, wacht twee minuten tot de kleine led op de bovenkant rood begint te knipperen, surf vervolgens naar de webinterface op http://covr.local/ en volg de instructies.

Alternatief installeer je de D-Link Wi-Fi app (voor Android 4.3 en iOs 9.0 en hoger), verbind de smartphone met het draadloze netwerk van de Covr-node en volgt de instructies die de app je geeft. De app is in tegenstelling tot de webinterface wél Nederlandstalig en dus wellicht de gebruikvriendelijkste manier om de Covr-1102/1103 in gebruik te nemen.

Tijdens de initiële configuratie dien je verplicht een systeemwachtwoord te configureren. Deze stap kan je terecht niet overslaan.

Zodra de internetverbinding actief is, brandt de kleine LED op de bovenkant stabiel geel.

Vervolgens voeg je één of meerdere nodes toe. Dat is een kwestie van ze van stroom te voorzien en op een goede locatie te plaatsen. De kleur van de LED vertelt je of de node een goede verbinding heeft met het mesh-netwerk. Brandt ze stabiel wit dan is alles in orde.

Alles wordt stap voor stap uitgelegd. Overigens kan je de led op de module desgewenst uitschakelen via het beheer.

Eventuele nieuwe firmwares past de app automatisch toe op een zelfgekozen tijdstip, al kan je dit automatisme uitschakelen. Tijdens onze test werd de firmware vernieuwt van v1.00 naar v1.02; dit duurt ongeveer vijf minuten.

We beoordelen de installatie als zeer gebruiksvriendelijk.

 
Smart-functies

Optioneel verbind je de COVR-1102/3 met de D-Link Cloud Service. Op die manier werken sommige functies via stemassistenten van Amazon Alexa of Google Assistent.

Heb je nog geen D-Link account dan dien je dat eerst te creëren; of je gebruikt je bestaande account.

Het nut van de assistent-verbinding is eerder beperkt. Je kan de COVR met je stem opnieuw starten of vragen om de firmware te updaten, voor zover dit niet op automatisch is ingesteld. Het interessantst is nog dat je de gasttoegang tot het wifi-netwerk met je stem kan in- en uitschakelen. Ook kan je de inloggegevens voor het gastnetwerk laten voorlezen door de gebruikte stemassistent.

 
Extra opties

Via de optie “Ouder controle” regel je de toegang tot het internet van specifieke apparaten. Dit kan voor maximaal tien verschillende apparaten. Meer dan de internettoegang voor bepaalde dagen en periodes in- of uitschakelen is het niet; je kan dus niet bijvoorbeeld bepaalde websites blokkeren: het is alles of niets.

D-Link Covr-1102 in Wifi app

D-Link Covr-1102 in Wifi app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De wifi kan helemaal in- of uitgeschakeld worden volgens planning. Verder kan men gasttoegang die afgescheiden is van het thuisnetwerk voorzien.

 
Prestaties

Het draadloze bereik is zeer goed. De prestaties zijn, zeker in verhouding tot de kostprijs, uitstekend. In de iperf3-benchmark haalt de D-Link COVR 2202 met firmware 1.02 tussen de 517 Mbit/s en de 156 Mbit/s snelheid, afhankelijk van de meetlocatie. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 322,5 Mbit/s.

 
Prijs

€ 122,- (Duo Pack); € 189,- (Triple Pack)

Conclusie
D-Link COVR-1102/1103 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System is een betaalbare manier om thuis snel en probleemloos een goed presterend wifi-netwerk te installeren waarnaar je achteraf nog weinig omkijken hebt. De modules zijn erg klein en zet je overal discreet neer.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.