Home Hardware

Betaalbaar mesh wifi-systeem

0
3149

TP-Link Deco M4 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System

€ 139,-
8.4

Diskidee Performance Rating

7.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

9.7/10

Pros

  • Good performance
  • User friendly
  • Built-in security

Cons

  • Satellites quite bulky
  • Promised built-in antimalware not yet delivered
In het uitgebreide productgamma van mesh wifi-systemen bij TP-Link is de Deco M4 een van de goedkopere aanbiedingen. Moet je veel compromissen sluiten tegenover de duurdere varianten?

Het TP-Link Deco M4 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System garandeert een naadloze wifi-dekking tot 370 vierkante meter voor maximaal honderd netwerkapparaten.

De satellieten vormen een zichzelf automatisch configurerend, dekkend netwerk met één SSID en één wachtwoord. Onderling zijn de satellieten draadloos verbonden, maar het is mogelijk om bekabelde netwerkapparatuur aan te sluiten op de ingebouwde netwerkpoorten.

Draadloze cliëntapparatuur verbindt zichzelf dankzij de ondersteuning voor naadloos roamen automatisch met de dichtstbijzijnde satelliet. Op die manier creëer een dekkend draadloos netwerk met een omvang van maximaal 370 vierkante meter. De effectieve dekking hangt immers af van de plaatsing van de modules én van de gebruikte bouwmaterialen.

Dit mesh-systeem voorziet in maximale doorvoersnelheden tot 300 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentieband (IEEE 802.11 b/g/n) en tot 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie (IEEE 802.11 ac/n/a).

 
Kenmerken

Het door ons geteste Deco M4 startpakket bevat drie cilindervormige satellieten met zwarte onder- en bovenkanten.

Aan de zijkant is er een stijlvolle zwarte streep eindigend in een brede uitsparing in het ivoorkleurige kastje. In de uitsparing bevinden zich twee Gigabit Ethernetpoorten. Die zijn naar keuze te configureren in WAN- (routeraansluiting) of LAN (netwerkaansluiting)-modus.

Elke satelliet is functioneel hetzelfde, maar slechts één dient als centraal punt verbonden te worden met een router. De overblijvende satellieten configureren zich automatisch als draadloze satelliet in het mesh-netwerk.

TP-Link Deco M4 starterspakket

Bij satellieten die niet met de router verbonden zijn, blijft er dus plaats om tot twee bekabelde netwerkapparaten aan te sluiten, bijvoorbeeld een printer die zelf geen wifi aan boord heeft. Bij de satelliet die met de router verbonden is, kan je desgewenst één bekabeld LAN-apparaat aansluiten.

Het startpakket is uitbreidbaar met bijkomende modules die apart of per twee verkocht worden. TP-Link vermeldt nergens hoeveel modules je maximaal mag toevoegen, maar gezien de specificaties lijkt zes satellieten in één maasvormige wifi-netwerk ons het absolute maximum.

De Deco M4 is opgebouwd rond een quad-core Qualcomm Atheros-chipset met twee gelijktijdige draadloze zend- en ontvangstkanalen. Elke module heeft intern twee dual-band wifi-antennes. Onderaan is er een kleine resetknop en een stroomaansluiting voor de compacte externe voeding. De kabel werk je netjes weg via een uitsparing achteraan.

Een vergelijkbare mesh wifi-set is ook verkrijgbaar als de enkele euro’s goedkopere T-Link Deco E4 met als belangrijkste verschil de vervanging van Gigabit door het tragere Fast Ethernet.

Alle Deco’s zijn compatibel met andere Deco-modellen. Je kan dus modellen met verschillende specificaties onderling mengen om de mesh wifi-dekking uit te breiden. Via de Deco app kies zelf welke de hoofdeenheid is in het Deco-netwerk. Bijvoorbeeld als je achteraf een krachtigere TP-Link Deco M9 Plus toevoegt aan de Deco M4 kan je die met behulp van de app tot hoofdmodule bevorderen. Dat leidt tot betere prestaties dan wanneer je de M4 als hoofdmodule zou behouden bij toevoeging van een M9 Plus.

TP Link Deco M4 is compatibel met andere deco's

TP Link Deco M4 is compatibel met andere deco’s (© TP Link; licentie: TP Link)

Alle informatie over de Deco M4 en E4 vind je op de website van TP-Link.

 
Ingebruikname

De ingebruikname gebeurt met de overzichtelijke, Nederlandstalige TP-Link Deco app voor Android en iOS. Registratie of inloggen op een bestaande account is verplicht, anders kan je de app niet gebruiken. Je kan achteraf extra systeembeheerders toevoegen.

Identificeer je Deco en tik op ‘Volgende’. De app neemt je nu stap voor stap mee doorheen de installatie, te beginnen met het koppelen van één module aan je router of modem. De led op de bovenzijde van de module brandt stabiel geel tijdens het opstarten.

Zodra de led blauw pulseert, is de module satelliet klaar voor verdere installatie. Bevestig dit in de app, geef de app locatietoestemming en wacht tot ze de Deco in het netwerk vindt. Bevestig waar je de satelliet hebt geplaatst, bijvoorbeeld ‘Woonkamer’. Bevestig het type van de internetverbinding.

Nu wordt het mesh-netwerk gecreëerd. Kies een SSID (naam) en wifi-wachtwoord. Na enkele minuten is het netwerk gebruiksklaar. De led op de bovenkant van de module brandt nu stabiel wit.

Vervolgens voeg je de andere modules toe. De app helpt je bij het vinden van een geschikte locatie en bij het inrichten van elke satelliet. De procedure is telkens hetzelfde: wachten tot de led blauw pulseert en dan de instructies in de app volgen.

De led kan je in het nachtmodus zetten of volledig uitschakelen via de Deco app.

De Deco-installatieprocedure is bij alle Deco’s dezelfde en beoordelen we als gebruiksvriendelijk.

 
Software

De Deco app dient ook voor het beheer, bijvoorbeeld het configureren van WPS (dit kan alleen in de app, niet via een knop op de satelliet), DDNS, het instellen van een gastnetwerk voor bezoekers of het regelen van geavanceerde wifi-opties zoals het uitschakelen van ‘beamforming’ of het inschakelen van naadloos roamen. ‘Snelle roaming’ zoals de Deco app naadloos of ‘seamless’ roaming (IEEE 802.11r) noemt, is bij Deco standaard uitgeschakeld omdat sommige oudere apparaten er niet overweg mee kunnen.

Bijzonder is Homecare. Hier regel je het ouderlijk toezicht, de quality of services (QoS) en de antivirus en antimalware, geleverd door Trend Micro. Die laatste optie was tijdens onze test voor de Deco M4 overigens nog niet beschikbaar, maar zou wel ‘vanaf 2020’ beschikbaar komen aldus de website van TP-Link. Toen wij de test uitvoerden was 2020 echter al een maand bezig; het is niet bekend of en wanneer de antivirus, die bijvoorbeeld bij de duurdere Deco M9 Plus wél al aanwezig is, wordt toegevoegd aan de M4.

TP-Link Deco M4 app

TP-Link Deco M4 app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Via de app verleen je via het QoS-pictogram voorrang aan bepaalde apparaten in het netwerk en/of specifieke netwerksoorten verkeer (bijvoorbeeld ‘streaming’ of ‘gaming’).

Het ouderlijk toezicht werkt via profielen die je individueel configureert en op apparaatbasis in- of uitschakelt. Er zijn vier filterniveaus: jonge kinderen, kinderen, tieners en volwassenen. Die blokkeren verschillende categorieën en apps/websites, maar per categorie verfijnt en configureer je dit zelf.

Een eventuele nieuwe firmware wordt pas toegepast wanneer je daar in het instellingenmenu voor kiest. Die firmware wordt gedownload op de Deco zelf, niet via de smartphone. Zodra de download klaar is, waarschuwt de app je kan je de firmware toepassen. Dit duurt een minuut of vier. De Deco’s moeten uiteraard ingeschakeld blijven. Tijdens het uitvoeren van de update branden de leds bovenop de satellieten stabiel geel.

Er is een eenvoudige webinterface, waarmee je informatie kan opvragen zoals een overzicht van het netwerk en firmware-updates kan uitvoeren, maar voor het echte beheer heb je de Deco-app nodig.

 
Prestaties

Het TP-Link Deco M4 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System presteert goed, zeker in verhouding tot zijn prijs. Wij haalden draadloze doorvoersnelheden tussen 557,5 en 176,5 Mbit/s, afhankelijk van de testlocatie en de afstand tot de router. Deze doorvoersnelheden verschillen weinig van de iets duurdere TP-Link Deco M5, al biedt die wel een iets groter bruikbaar bereik dan de Deco M4. Maar in een niet al te grote locatie (tot driehonderd vierkante meter of daaromtrent) kan je dus net zo goed voor de Deco M4 kiezen.

Conclusie
Met de TP-Link Deco M4 creëer je voor weinig geld een goed presterend, zichzelf automatisch configurerend draadloos netwerk met een dekking van ruim driehonderd vierkante meter. Het is een gebruiksvriendelijk product, dat bovendien probleemloos samen gebruikt kan worden met andere TP-Link Deco’s. De ingebouwde beveiliging is een extra pluspunt, al hopen we wel dat de beloofde geïntegreerde antimalware effectief zoals beloofd ook snel aan de Deco M4 wordt toegevoegd via een toekomstige firmware-update.
Gemiddelde prijs
€ 139,- (startkit met drie modules); prijs van losse module ca. € 60,-.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.