Echt draadloze oordoppen met ultra-low latency gaming modus

0

Razer Hammerhead True Wireless

€ 120,-
6.7

Diskidee Performance Rating

6.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.3/10

Pros

  • Good audio quality
  • Low latency gaming mode

Cons

  • No Dutch
  • Only one connection at a time
  • Very basic app
De Razer Hammerhead True Wireless zijn echt draadloze oordoppen met een speciale instelling om zonder audiovertraging te kunnen gamen. Maar zitten en klinken ze ook goed?

De zweetbestendige Razer Hammerhead True Wireless hebben een Apple AirPods- en Huawei FreeBuds 3-gelijkend design, met ‘open-fit’ oordoppen met microfoons die zich in staafjes bevinden die naar onderen gericht uit je oorschelpen “hangen”. De laadcontacten waarmee je ze op- of bijlaadt in het meegeleverde kleine laadetui, bevinden zich aan de binnenzijde van die microfoonstaafjes.

Maar de Hammerhead True Wireless blijven beter in de oorschelp vastzitten dan zowel de AirPods als de Huawei FreeBuds 3, toch als je de meegeleverde siliconen beschermhoesjes op de doppen monteert. Dit is een secuur werkje: je dient er zorg voor te dragen dat de uitsparingen in de siliconen beschermstukjes de drivers niet bedekken. Ook wordt maar één stel beschermstukjes meegeleverd; de vraag is hoe lang ze meegaan en of je dan nog gemakkelijk vervangexemplaren kan vinden.

Nu ook zonder die beschermstukjes blijven deze oordoppen voor een ‘open-fit’ design wat ons betreft beter zitten dan die van Apple en Huawei.

Razer Hammerhead True Wireless

Razer Hammerhead True Wireless (© Razer ; licentie: Razer )

 
Kenmerken
ProductRazer Hammerhead True Wireless
Gewicht5,5 g x 2
SoortStereo volledig draadloze oordoppen
DraagvormDynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniekBluetooth 5.0, 10 meter bereik
Aantal verbindingenEén tegelijkertijd (geen multipoint, telkens opnieuw pairen bij nieuw apparaat)
Bluetooth-profielenA2DP, AVRCP, HFP
CodecsAAC, SBC
Frequentiebereik20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons2
Maximale luisterautonomie indien draadloos zonder anc4 uren
Maximale spraakautonomie indien draadloosgeen informatie
Laadtijd90 m
Extra autonomie via laaddoosje12 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips?Nee, open-fit ontwerp
WaterbestendigheidJa, IPX4
Eigen volumeregeling?Nee
Andere controlesJa, media- en telefooncontrole, spraakassistent, low latency gaming modus
Controle via slimme sensorenJa, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodusNee (geen passieve lawaai-onderdrukking)
SoftwareRazer Hammerhead True Wireless app, iOS en Android
Meegeleverdhard etui (oplaaddoosje), draagkoordje, USB-kabel Type-C, 1 x siliconen beschermhoesjes voor de doppen
Andere mogelijkhedenLow latency (vertragingsarme) gaming modus (60 ms latency)

 

Alle technische informatie over de Hammerhead True Wireless vind je op de website van Razer.

 
Ingebruikname

In de meertalige handleiding ontbreekt zoals zo vaak het Nederlands. De ingebruikname is op zich niet zo moeilijk. Je start met de oordoppen in het laadetui te steken: ze klikken er magnetisch in vast. Gebruik de meegeleverde of een eigen USB-C kabel om het etui en de doppen volledig op te laden.

Zodra het kleine ledje op de voorkant van het etui groen brandt, mag je verder gaan met de installatie. De eerste keer zijn de doppen niet ingeschakeld: je dient de aanraakgevoelige functieknop op de zijkant van elke dop twee seconden aan te raken om ze te starten. Daarna zullen de doppen vanzelf opstarten als je ze uit het etui neemt en vanzelf weer uitschakelen als je ze er terug insteekt en het deksel sluit.

Zodra de doppen voor de eerste keer ingeschakeld worden, kan je ze koppelen aan Bluetooth. (Het “paren” kan je achteraf opnieuw starten door zes seconden te drukken op de zijkant van elke oordop.)

De Hammerhead True Wireless kunnen maar met één Bluetooth-apparaat tegelijk verbonden zijn, dus multipoint wordt niet ondersteund. Evenmin onthouden de doppen meerdere Bluetooth-apparaten: wil je veranderen van apparaat, dan dien je ze telkens opnieuw te koppelen door zes seconden op de knop van elke oordop te drukken.

 
Praktijk

De knoppen op de zijkant van de doppen zijn aanraakgevoelig, maar drukken niet in: je krijgt dus geen enkele tactiele terugkoppeling als je een actie uitvoert. Evenmin zitten er leds op de doppen zelf, zodat het niet altijd duidelijk is of ze nu wel of niet ingeschakeld zijn en/of in welke modus (wel of niet koppelen) ze staan. Dat is best onhandig als je deze oordoppen met meerdere apparaten door elkaar wil gebruiken. Maar als je de Hammerhead True Wireless vooral met één en dezelfde smartphone gekoppeld laat is het minder een probleem.

De doppen hebben geen eigen volumeregeling; het volume regel je met het verbonden apparaat.

Razer Hammerhead app

Razer Hammerhead app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

In de snelstartgids wordt geen app vermeldt, maar die is er wel degelijk. De Razer Hammerhead True Wireless-app voor Android 6.0 en iOS 11.0 en hoger werkt alleen als je de app eerst de toestemming geeft om de locatievoorziening van je smartphone te gebruiken. Waarom is ons een raadsel, want de app heeft maar twee belangrijke functies: firmware updaten en een simpele equalizer activeren (met twee opties: versterken van de bastonen of van de hoge tonen). Daarnaast kan je de voice prompts wijzigen (maar Nederlands is niet van de partij) en de batterijtoestand van de doppen (maar niet van het laadetui) met de app uitlezen.

Tijdens het starten meldt de (Engelstalige) app bovendien dat de oordoppen nog niet verbonden mogen zijn met de smartphone vóór je de app gebruikt. Dat is nonsens: de app vond de door ons reeds gekoppelde oordoppen probleemloos.

Als er een firmware-update beschikbaar is, stelt de app voor om die te installeren. De oordoppen dienen tijdens de update in het laadetui bewaard te worden, maar het deksel moet je daarbij wel open laten (want anders worden de doppen uitgeschakeld en kan de update niet doorgaan).

Het updateproces duurt een vijftal minuten.

De app heeft vaak moeite om de doppen te vinden, zelfs als zijn die wel degelijk verbonden. Pauzeren van de muziek of de doppen in het geopende laadetui stoppen is meestal nodig om de koppeling met de app te volbrengen. Omdat de app nauwelijks extra functionaliteit biedt behalve het updaten (wat je niet zo vaak doet) is dat op zich geen groot probleem.

De Hammerhead True Wireless klinken verrassend goed, zeker voor open-fit oordoppen die vaak wat moeite hebben met bastonen. Maar dat is hier geen probleem: de lage tonen zijn vol en krachtig, zonder overdreven te zijn. Ook de midden- en hoge tonen worden goed weergegeven.

Conclusie
De Hammerhead True Wireless bieden een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Nadelen zijn een eerder beperkte autonomie en een wat krakkemikkige ergonomie en software-ondersteuning. De speciale gaming-stand met een kortere vertraging zodat je de actie goed kan volgen, zal voor sommige gebruikers een extra pluspunt vormen.
Foto van Razer
Website: Razer EU
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelZweetbestendige echt draadloze oordoppen
Volgend artikelBetaalbaar mesh wifi-systeem
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.