Voorwerpen en locaties automatisch ontsmetten met UVC-licht

UVsoaps UVC Surface Sanitizer NS-100 review

0
De UVsoaps UVC Surface Sanitizer NS-100 is een klein apparaatje dat voorwerpen zoals smartphones, tablets en betaalkastjes of locaties zoals wasbakken automatisch ontsmet met behulp van UVC-licht. Werkt dit echt en is het veilig? En helpt het ook tegen COVID-19 (‘coronavirus’)? Wij zochten het uit.

De UVC Surface Sanitizer NS-100 is een compact apparaatje, aangedreven door drie meegeleverde AAA-batterijen, met twee UVC LEDs en een infrarood sensor die zorgt voor een automatische en veilige werking.

UVC of Ultaviolet C-licht met een golflengte van 100 tot 280 nm is een bewezen bactericide en wordt veel gebruikt voor het ontsmetten van kleine voorwerpen tot volledige kamers. Sommige, maar niet alle golflengtes van UVC zijn echter zeer schadelijk voor menselijke huid en ogen. Hoe de NS-100 zorgt voor een veilige werking leggen we verderop uit.

UVSoaps presenteert zich als een Amerikaans bedrijf, met vestiging in Santa Clara, Californië, maar de NS-100 UVC-ontsmetter die wij ontvingen is in China gemaakt. Op de Engelstalige verpakking staat wel vermeld dat het in Amerika ontworpen is. Er wordt zelfs een Amerikaans octrooi vermeld (#63008627), maar wij vonden er geen spoor van terug in de databases van het USPTO.

 
Specificaties

De UVC Surface Sanitizer is een kleine cilinder van 3,6 x 3,6 x 9 cm die 110 g weegt, met aan het ene uiteinde twee naar beneden gerichte UVC LEDs en aan het andere uiteinde een zuignap waarmee je het apparaatje bijvoorbeeld op een tegel, spiegel of gladde muur kan bevestigen. Tussen beide UVC LEDs is een blauwe LED gemonteerd die oplicht wanneer de UVC LEDs ingeschakeld zijn. UVC licht is immers niet door mensen waarneembaar.

Op de voorkant is er een infraroodsensor voor het detecteren van personen.

De zuignap kan desgewenst vervangen worden door een meegeleverde zelfklevende plastic basis voor een vaste montage op gelijk welk oppervlak. Drie zelf te monteren, meegeleverde AAA-batterijen zorgen voor stroom.

UVsoaps UVC Surface Sanitizer NS-100

UVsoaps UVC Surface Sanitizer NS-100 (© UVsoaps ; licentie: UVsoaps )

De beide UVC LEDs hebben een vermogen van 10 mW. Blijkens een meegeleverd rapport branden deze LEDs in een golflengte van 275 à 276 nm (verschillende metingen met een Everfine HAAS-2000 spectrometer). Het zijn dus LEDs met hoge-intensiteit UVC-stralen, waardoor contact met ogen en huid altijd vermeden moet worden. UVSoaps levert trouwens stickers mee met een waarschuwing om het apparaatje niet met de handen aan te raken, maar die zijn wel Engelstalig.

De LEDs bestrijken een cirkelvormig gebied van 120 graden. Dit is, afhankelijk van de hoogte waarop je de NS-100 monteert (tien cm boven het te ontsmetten voorwerp is ideaal), voldoende om een deurhendel, een kraan, smartphone, een lichtknop, een muis of een usb-stick te ontsmetten.

De NS-100 kan volgens UVSoaps een oppervlak van 10 cm hoog en 20 cm breed ontsmetten met 99% (aan de rand van het bestreken gebied) tot 99,9% (in het centrum van het UVC-licht) effectiviteit.

De batterijen zijn goed voor ongeveer 220 cycli.

De gebruikte UVC LEDs zijn afkomstig van het Taiwanese bedrijf Advanced Ultraviolet Optoelectronics, specifiek hun model UVC-3535.

 
Werking

De UVC Surface Sanitizer werkt volledig automatisch zodra je de batterijen insteekt.

De infraroodsensor op de voorkant heeft een detectiegebied van vijftien graden over een afstand van twee meter.

Wanneer de IR-sensor de aanwezigheid van een persoon detecteert, maakt de NS-100 zich op om de UVC LEDs in te schakelen. Dit gebeurt automatisch veertig seconden nadat de infraroodsensor niemand op een afstand van twee meter detecteert. De UVC LEDs branden daarna zestig seconden, samen met de blauwe LED om te laten zien dat de UVC’s ingeschakeld zijn.

Komt er tijdens het ontsmetten iemand dichter dan twee meter in de buurt dan worden de UVC LEDs en het blauwe licht direct uitgeschakeld. Verwijdert die persoon zich uit het detectiegebied dan schakelt de NS-100 zich na een tiental seconden opnieuw in.

 
Veiligheid

Wij testten het apparaatje een week lang uit, gemonteerd op een spiegel boven de wasbak in het toilet. De detectiecylus werkte zoals geadverteerd, zonder problemen of haperingen.

Het apparaatje lijkt ons bij correct gebruikt veilig, want het schakelt zichzelf tijdens een ontsmettingscyclus effectief direct uit wanneer er een persoon in de buurt komt.

Maar doodt het ook bacteriën en virussen? UVC licht is bewezen 99,9 procent dodelijk voor allerlei pathogenen, gaande van gevaarlijke bacteriën tot virussen zoals MRSA, HIV en ook COVID. Maar dit hangt ook af van de golflengte, duur en kracht van de UVC-lamp.

Of de LEDs in de NS-100 voldoende krachtig zijn en voldoende lang branden om alle pathogenen te doden kunnen we niet beoordelen. Van de golflengte van 275 à 276 nm is bewezen dat ze COVID-19 doodt.

Sommige rapporten beweren dat zelfs een blootstelling van dertig seconden voldoende is om 99,9% van alle COVID-19 virussen te doden. Dus de zestig seconden van de NS-100 zouden dan inderdaad volstaan, op voorwaarde dat het te ontsmetten voorwerp of oppervlak niet te ver van de LED-bron verwijderd is. Het bestreken gebied van 10 x 20 cm is ook relatief klein.

Indien op de juiste manier gebruikt, lijkt ons de UVsoaps UVC Surface Sanitizer NS-100 veilig voor huis-, tuin-, keuken- en kantoorgebruik. Je kan er kleine (elektronische) voorwerpen en oppervlakten mee ontsmetten in een gebied van 10 x 20 centimeter.

UVSoaps UVC Surface Sanitizer NS-100 wordt binnenkort gelanceerd via een Kickstarter-campagne voor een richtprijs van 30 dollar. Meer informatie op de UVSoaps-website en Facebook-pagina.

Conclusie
Hoe effectief de ontsmetting is, kunnen we moeilijk beoordelen. Indien dicht genoeg gebruikt bij het te ontsmetten voorwerp (UVSoaps raadt zelf tien centimeter aan) zouden de 275 nm UVC LEDS 99,9% effectief moeten zijn, ook tegen COVID-19. Ons is echter geen onafhankelijk onderzoek bekend over de effectiviteit van dit specifieke apparaat. Ook vonden we het in de documentatie vermelde Amerikaanse octrooi voor dit apparaatje niet terug in de USPTO-database.
Vorig artikelSchrijven, schetsen en tekenen op een dunne Android-tablet
Volgend artikelZeer platte kleine externe ssd-schijf
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.