Zweetbestendige echt draadloze oordoppen

0

Jabra Elite 75t

€ 179,99
6.9

Diskidee Performance Rating

7.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.7/10

Pros

  • Excellent fit
  • Good autonomy
  • Multipoint (2 simultaneous connections)

Cons

  • English only app and voice prompts
  • Buttons not user-definable
We testen Jabra Elite 75t, echt draadloze oordoppen met een ergonomische pasvorm. Hoe klinken ze en blijven ze veilig zitten?

De Jabra Elite 75t zijn bestand tegen stof en water (zweet) volgens de IP55-classificatie. Je kan de doppen tegelijk verbinden met twee Bluetooth-apparaten en ze onthouden de acht laatste gekoppelde apparaten.

De kleine, 5,5 g lichte zwarte doppen passen comfortabel in de gehoorgang. Ze blijven goed zitten als je ze correct (met een draaibeweging) inbrengt. Deze doppen zijn ook verkrijgbaar in de kleuren ‘Titanium’ (grijs) en ‘Gold’ (beige).

Uiteraard dien je ook de correcte maat siliconen beschermstukjes aan te brengen op het uiteinde van elke oordop.

Medium beschermstukjes zijn al in de fabriek gemonteerd; kleine en grote worden meegeleverd, samen met een usb-c laadkabel en een piepklein laadetui (35 g) waarin je de doppen bewaart als je ze niet draagt. De doppen zijn er magnetisch in bevestigd, zodat ze mooi op hun plaats blijven. Ook het deksel van de laadhouder sluit magnetisch en is vloeiend te openen met één hand.

Jabra Elite 75t Titanium Black oordoppen

Jabra Elite 75t Titanium Black oordoppen (© Jabra; licentie: Jabra)

De siliconen ‘EarGel’-doppen zorgen voor een passieve lawaaionderdrukking en reductie van windruis. Actieve lawaaionderdrukking is niet voorzien, maar de doppen schermen het omgevingsgeluid redelijk goed af.

ProductJabra Elite 75t
Gewicht5,5 g x 2
SoortStereo volledig draadloze oordoppen
DraagvormDynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniekBluetooth 5.0, 10 meter bereik
Aantal verbindingenacht apparaten onthouden, twee tegelijkertijd (multipoint)
Bluetooth-profielenHSP v1.2 , HFP v1.7, A2DP v1.3, AVRCP v1.6, SPP v1.2
CodecsAAC, SBC
Frequentiebereik20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons4
Maximale luisterautonomie indien draadloos zonder anc7,5 uren
Maximale spraakautonomie indien draadloosgeen info
Laadtijd180 m
Extra autonomie via laaddoosje20,5 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips?Ja
WaterbestendigheidJa, IP55
Eigen volumeregeling?Ja
Andere controlesJa, media- en telefooncontrole, spraakassistent, etc.
Controle via slimme sensorenJa, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodusJa
SoftwareJabra Sound+ app
Meegeleverdhard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, extra verwisselbare doppen in verschillende maten
Andere mogelijkhedenApp werkt ook op Apple Watch; “Zoek mijn oortjes” met Sound+ app

 

Alle informatie over de Elite 75t vind je op de website van Jabra.

 
Functies

De drukknoppen zijn vooraf gedefinieerd; de functies zoals gesprek opnemen of verwerpen, volume wijzigen of spoelen doorheen muziek zijn vast gedefinieerd. In de app is er een visuele handleiding met een overzicht van de beschikbare knopfuncties.

De app heeft een equalizer-instelling, zowel vooraf gedefinieerd (bijvoorbeeld ‘bass boost’, ‘energize’ etc.), of door de gebruiker zelf te definiëren (dit vergt wel een update naar de recentste firmware).

Via de ‘HearTrough’-functie laat je het geluid van de buitenwereld binnen zonder dat je (een van de) doppen moet uitnemen. Het geluid komt dan binnen via de twee microfoons in elke dop.

Die functie activeer je met de fysieke toetsen op de zijkant van de linkeroordop of in de app. Via de knop op de rechteroordop activeer je de actieve spraakassistent (naar keuze Alexa, Siri of Google Assistent).

In de app kan je de ‘Find My Jabra’-functie activeren. De app zal dan de locatie van de doppen op je smartphone bewaren telkens wanneer je ze uitschakelt.

Jabra Elite 75t 'find my headset' (locatiebepaling)

Jabra Elite 75t ‘find my headset’ (locatiebepaling) (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Als je een oordop uitneemt, pauzeert de muziek automatisch. Als je de dop binnen de zestig seconden weer inbrengt, herneemt de muziek. Deze automatisch pauze/herneem-modus kan je in de app uitschakelen.

 
Ingebruikname

Een sticker in de doos drukt je (in het Engels) op het hart om eerst de Jabra Sound+ app voor iOS (iOS 11.2 en watchOS 5.0 of hoger) of Android 7.0 of hoger te installeren en te openen. Die vernieuwt niet alleen de firmware indien nodig, maar geeft ook alle instructies voor een correct ingebruikname.

Als de oordoppen nog niet gekoppeld zijn met een Bluetooth-apparaat, gaan ze automatisch in koppelingsmodus wanneer je ze de eerste keer uit het laaddoosje haalt. (Het reeds in de fabriek opgeladen laadetui en de eveneens reeds opgeladen oortjes zitten apart in de verpakking. Je moet de oortjes dus eerst in het etui steken, het deksel dicht doen en ze er weer uit halen om ze in te schakelen.)

Je kan het paren ook manueel inschakelen door de knoppen op zijkanten van de linker- en rechteroordop tegelijk drie seconden in te drukken tot de leds blauw knipperen.

Ga naar de Bluetooth-instelling van je apparaat en kies de Jabra Elite 75t uit de lijst. Tik op ‘Koppelen’. Oproepaudio, media-audio en contacten delen (indien aangevinkt) zijn vervolgens automatisch gekoppeld aan de oordoppen.

Als er een update klaarstaat, vraagt de app je vervolgens direct om die toe te passen. Tik op ‘Update Now’. (Nederlands is niet beschikbaar.) Je kan de headset tijdens de download blijven gebruiken, maar dan verloopt de update wel trager. Ook kunnen er af en toe storingen in de streaming optreden.

Eens de download voltooit, plaats je de oortjes in het laadetui om de nieuwe firmware effectief toe te passen.

Tijdens de update zal de led op de achterkant van het doosje (naast de usb-c laadpoort) snel paars knipperen. Je mag de oortjes niet verwijderen zolang dit duurt (een zevental minuten).

 
Prestaties

De Jabra Elite 75t dragen comfortabel en zitten vast, op voorwaarde dat je ze met een correcte draaibeweging en met passende siliconen beschermdoppen in de gehoorgang inbrengt. De passieve lawaai-onderdrukking werkt goed, op voorwaarde dat er niet té veel omgevingslawaai is. De audiokwaliteit is goed.

Conclusie
De Jabra Elite 75t hebben een comfortabele en stabiele pasvorm, bieden een goede autonomie en hebben een goede geluidskwaliteit met behoorlijk functionerende passieve lawaai-onderdrukking. Ze ondersteunen twee gelijktijdige draadloze verbindingen (‘multipoint’), iets wat bij de meeste andere draadloze oordoppen niet het geval is. Hou er rekening mee dat je binnenkort voor twintig euro méér de Jabra Elite 75t Active oordoppen koopt. Die zijn identiek, maar hebben nieuw ontworpen siliconen ‘EarGels’, die nog beter zouden passen, en een iets hogere IP57-classificatie.
Foto van Jabra
Website: Jabra NL
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.