Home Hardware

Vederlichte Windows-laptop met gerecycled oceaanplastic

HP Elite Dragonfly convertibele laptop review

0

HP Elite Dragonfly

€ 2.105,-
5.5

Diskidee Performance Rating

5.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.5/10

Pros

  • Compact and light
  • Nice design
  • Good performance

Cons

  • Expensive
We testen de HP Elite Dragonfly, een x360 laptop met aanraakscherm die minder dan 1 kg weegt, maar toch voorzien is van de nieuwste technologie. Deze convertibele notebook is gedeeltelijk gemaakt van gerecycled plastic afval uit de oceaan.

De HP Elite Dragonfly is een zeer lichte convertibele zakelijke laptop met een mooi ogend ‘Dragonfly Blue’ (blauw) chassis met ruitvormige accenten, vervaardigd uit één stuk aluminium. Ook de externe voeding met USB-C aansluiting is opvallend licht en compact.

De mechanische onderdelen zoals chassis, speakerbox, keycap-mechanisme, accuframe en andere kleine onderdelen zijn voor meer dan tachtig procent gemaakt van gerecycleerd materiaal. Een klein percentage daarvan is oceaangebonden plastic.

De basisuitvoering (zonder de optionele LTE/4G-modem) weegt maar 0,99 kg. Prijzen starten aan € 1.675,- voor de Intel Core i5- en € 1.843,- voor de Intel Core i7-uitvoering.
Deze laptop gebruikt Intel Core-processoren en -chipsets van de achtste ‘Whiskey Lake’-generatie.

De HP Elite Dragonfly meet 30,43 x 19,75 x 1,61 cm.

HP Elite Dragonfly laptop

HP Elite Dragonfly laptop (© HP; licentie: HP)

 
Kenmerken

De randen rond het 13,3-inch FHD IPS WLED ontspiegeld aanraakscherm (met Wacom AES digitizer) zijn nauwelijks zichtbaar. Er is ook een duurdere versie met een 4K UHD-aanraakscherm.

Je plooit het scherm in vier standen: laptop, tent, tablet en presentatie. De smalle randen dragen extra bij tot het slanke uiterlijk van deze laptop, die je gemakkelijk met één hand kan beetpakken en manipuleren.

Het scherm draait 360° rond twee stevige aluminium scharnieren en wiebelt nauwelijks als je het bij de randen beetpakt.

Interessant vanuit bedrijfsoogpunt, maar ook voor iedereen die zijn privacy belangrijk vindt, is het geïntegreerde HP Sure View privacyscherm. Met een druk op de knop verklein je de kijkhoek van het scherm, zodat omstaanders scherminformatie niet of moeilijker kunnen bekijken.

Wij testten het goedkoopste model 8MK76EA, voorzien van een Intel Core i5-8265U CPU met Intel UHD Graphics 620 (1,6 GHz basissnelheid, tot 3,9 GHz met Intel Turbo Boost-technologie, 6 MB cache, 4 cores, 8 threads).

Dit model heeft 16 GB LPDDR3-2133 SDRAM werkgeheugen en een 512 GB Intel PCIe NVME M.2 SSD met 32 GB Optane-geheugencache.

Er is vlak na de ingebruikname nog 429 GB vrij van de 475 GB beschikbare opslagruimte (de rest van de schijfruimte bevat een herstelimage).

Het verlichte ‘chicklet’-toetsenbord is bestand tegen morsen. De typekwaliteit is goed, maar houd er rekening mee dat sommige navigatietoetsen (PgDn/PgUp etc.) alleen bruikbaar zijn in combinatie met de Fn-toets. Ook de erg kleine functietoetsen helemaal bovenaan vergen het gebruik van de Fn-toets.

De rij met functietoetsen bevat extra bedieningstoetsen voor het geven van presentaties of om te telefoneren (wanneer de WWAN-module geïnstalleerd is).

Deze laptop is voorzien van twee Thunderbolt 3-poorten en een HDMI 1.4-uitgang. De optionele WWAN-module gebruikt een extern bereikbaar Nano SIM-slot.

Er zijn vier Bang & Olufsen stereospeakers en een multi-array microfoon met far-field pickup van stemmen voor een betere werking met Microsoft Cortana.

 
Wi-Fi 6

Een Gigabit Ethernet-poort ontbreekt (al kan je die natuurlijk optioneel toevoegen via USB-C), maar Gbit-snelheden zijn haalbaar via de aanwezige Wi-Fi 6 (802.11ax)-module. Voorwaarde is wel dat beide apparaten bij de overdracht van bestanden verbonden zijn met dezelfde router. En die router dient voorzien te zijn van Wi-Fi 6 met ondersteuning voor 160 MHz-kanalen.

Wi-Fi 6 is achterwaarts compatibel met eerdere 802.11-specificaties. De specificaties zijn voorlopig helaas nog niet definitief. HP meldt op zijn website dat indien de definitieve specificaties verschillen van de voorlopige specificaties, dit gevolgen kan hebben voor de communicatie van de laptop met andere 802.11ax-apparaten. In de praktijk verwachten we weinig problemen, omdat de Elite Dragonfly een Intel AX200-module gebruikt. Het zou al bijzonder fout moeten lopen indien die uiteindelijk niet voldoet aan de definitieve 802.11ax-specificatie.

Gedetailleerde informatie over de HP Elite Dragonfly vind je op de HP-website.

 
Pen

Tijdens de Windows-installatie krijg je de optie om de meegeleverde Bluetooth-pen te koppelen.

Deze actieve pen past helaas niet in het chassis en dien je dus apart mee te nemen. (De inzake omvang vergelijkbare, eerder geteste Lenovo Yoga C940 convertibele laptop heeft bijvoorbeeld een weliswaar iets kleinere, passieve pen die achteraan in het chassis kan worden gestoken.)

Je laadt de pen-accu op via een USB-C laadpoort bovenaan, die beschermd wordt door een rubberen lipje.

Om de pen te koppelen, drukt je vijf seconden op de pen-dop aan de bovenkant. Een blauw ledje knippert terwijl de Bluetooth-pairing actief is.

Een detail: die dialoog is nog niet honderd procent correct vertaald. “Configureer uw pen Your Pen” staat er. Je mag de penconfiguratie overigens overslaan en pas achteraf uitvoeren.

De pen wordt reeds geladen geleverd; een USB-C laadkabel is meegeleverd om ze bij te laden, maar voor de lader zorg je zelf (dit kan ook via de USB poort van de laptop).

Deze HP Rechargeable Active Pen G3 heeft een hoge drukgevoeligheid en we konden er vlot mee tekenen en noteren.

 
Software

Na starten is er de optie om de beveiligingssoftware HP Sure Click Secure Browser te activeren. Deze app beschermt je computer extra tegen websites die geïnfecteerd zijn met malware, ransomware en virussen. Het werkt met Microsoft Internet Explorer, Google Chrome en Chromium. (Meer informatie in deze pdf.)

Dit wordt na goedkeuring toegevoegd aan het startmenu. De software is afkomstig van Bromium Inc., een Amerikaans beveiligingsbedrijf dat in september 2019 werd opgekocht door HP.

Intel Optane hulpprogramma

Intel Optane hulpprogramma (© DTL BVBA; licentie: CC BY-SA)

Helaas lijkt Sure Click nog niet te werken met de Nederlandse versie van Windows 10. Wij kregen tijdens deze review bij elke herstart de melding dat de bescherming niet geactiveerd kon worden omdat “no supported Windows langugage pack is installed”. Daar heeft HP dus blijkbaar nog wat werk aan…

Ook HP Sure Sense is aanwezig op deze laptop. Die kleine software-agent controleert met behulp van ‘deep learning’ ieder bestand dat op de hard drive van de laptop belandt en beslist meteen of dit malware is of niet. Volgens HP is het 99% effectief tegen malware, maar het is wel bedoeld als aanvulling op en niet als vervanging van traditionele antimalwaresoftware.

HP JumpStarts helpt je bij het personaliseren van de laptop, het vinden van ondersteuning en het verkennen van nieuwe functies.

Ook dit verschijnt direct na de eerste start van het systeem. Je dient je te registreren, al mag je die stap ook overslaan.

Updates, hulpinformatie en informatie over ondersteuning zijn gegroepeerd in de HP Support Assistant, die via een (uitschakelbaar) pictogram steeds bereikbaar is de Windows-taakbalk.

 
Prestaties

De 56 Wh HP Long Life-accu met vier lithium-ion cellen kan men via de kleine 65 W Type-C USB-lader binnen dertig minuten tot vijftig procent opladen als het systeem uitgeschakeld is of in standby-modus staat.

In de Futuremark PCmark 10 Modern Office Battery Benchmark houdt deze laptop het 577 minuten uit. In de Futuremark PCmark 10 videobenchmark heeft de Elite Dragonfly een autonomie van 579 minuten. Je mag dus rekenen op een gemiddelde autonomie van een negental uur bij normaal computergebruik.

Ook de overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn goed.

HP Elite Dragonfly (i5-8265U, 512 GB SSD, 16 GB)Microsoft Surface Pro 7 (i5-1935G4, 256 GB SSD, 8 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten)577630
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten)579test kon niet worden uitgevoerd
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score29842707
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score1110983
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s175,28159
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12)41868025

 

Conclusie
De HP Elite Dragonfly is een mooi ogende, zeer lichte en erg compacte convertibele laptop die goed presteert. De vele extra beveiligingsmaatregelen en het milieuvriendelijke aspect dankzij gebruik van recyclagematerialen zijn een extra pluspunt van deze 2-in-1 notebook. Miniaturisering heeft helaas zijn prijs, reden waarom deze laptop verhoudingsgewijs duurder is dan vergelijkbaar presterende zwaardere en grotere laptops.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.