Forse modules leveren performante Wi-Fi 6 mesh

TP-Link Deco X90 AX6600 Mesh Wi-Fi System review

0

TP-Link Deco X90 AX6600 Mesh Wi-Fi System

€ 449,-
7.9

Diskidee Performance Rating

9.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.7/10

Pros

  • Fast
  • Easy to install
  • Suitable for very big homes

Cons

  • Expensive
  • Big & heavy nodes
  • Extra paymont for HomeShield Pro
We testen het TP-Link Deco X90 AX6600 Mesh Wi-Fi System, een uitbreidbaar tri-band draadloos netwerksysteem met wifi-6. Je kan tot tien modules samenvoegen om een dekkend draadloos netwerk op grotere locaties te voorzien. Hoe goed werkt het?

Het TP-Link Deco X90 AX6600 wifi-meshsysteem werkt op drie frequenties: 2,4 GHz met maximaal 574 Mbit/s bandbreedte en 5 GHz met maximaal 1201 Mbit/s bandbreedte voor wifi-apparaten en een derder 5 GHz frequentieband van 4808 Mbit/s als draadloze verbinding tussen de modules onderling.

Wij testten een 2-pack met twee onderling inwisselbare modules: één waarop je de internetmodem aansluit en de andere die het wifi-signaal uitbreidt. De straatprijs voor het 2-pack schommelt rond de 450 euro.

TP-Link heeft verschillende bundels, met als maximum een 5-pack voor een zeer grote woning of locatie dat iets meer dan duizend euro kost. Maar je kan tot tien modules tegelijk gebruiken in dit systeem.

Een losse module kost € 299,-.

Alle technische informatie over de Deco X90 vind je op de website van TP-Link.

 
Uiterlijk

De cilindervormige, matwitte Deco X90-modules zijn redelijk fors. Met een hoogte van 21 cm vallen ze in elk geval op. De vormgeving is ietwat speels, met art déco-achtige ‘vleugels’ die schuin uitwaaieren aan de bovenkant.

De aansluiting voor de externe voeding is samen met een kleine resetknop verborgen in  een uitsparing in de voet; de stroomkabel kan je doorheen een gootje leiden, zodat de module stabiel blijft staan.

Achteraan zijn er twee ethernetpoorten, een van 1 Gbps en een tweede van 2.5 Gbps. Beide kan men zowel voor lan- als voor wan-functies gebruiken; de poorten passen zich automatisch aan.

TP-Link Deco X9 Duo

TP-Link Deco X9 Duo (© TP-Link; licentie: TP-Link)

 
Installatie

De ingebruikname verloopt op dezelfde eenvoudige manier als bij eerder geteste TP-Link Deco-meshsystemen zoals de Deco P9 en de Deco M4. Je kan trouwens die eerder Deco-systemen combineren met dit nieuwe (alle Deco’s zijn combineerbaar).

TP-Link maakte het allemaal nog wat gebruiksvriendelijker door de te doorlopen vier stappen af te drukken op de zijkant van de doos met de compacte externe voedingen. Die (Engelstalige) informatie zie je direct wanneer je de verpakking opent.

De vier stappen zijn: Deco App voor Android of iOS downloaden, de internetmodem uitschakelen, een van de Deco’s aan de modem koppelen met behulp van de meegeleverde platte grijze ethernetkabel, modem weer inschakelen en de app openen om de installatie te voltooien.

Inloggen of registreren op je TP-Link account is verplicht om de app te kunnen gebruiken.

Kies vervolgens de X90 uit de lijst van mogelijke Deco’s. Wacht tot de led op de zijkant van de routermodule blauw pulseert. Druk op voortgaan om de module te vinden en geef toestemming om met zijn open wifinetwerk te verbinden. Kies de locatie van de module, bijvoorbeeld ‘Kantoor’ en druk op ‘Volgende’.

Kies een naam en wachtwoord voor het nieuwe wifi-netwerk en druk op volgende en dan op verbinden. De app test nu de internetverbinding. Als dit in orde is, is de installatie voltooid.

 
Satellieten toevoegen

Nieuwe modules worden binnen de twee minuten automatisch aan het netwerk toegevoegd. Kies dus de locatie(s) voor de extra module(s) in het gekochte pack, schakel ze in en het mesh-netwerk is na enkele minuten automatisch uitgebreid.

De discrete led op de zijkant brendt initieel geel, pulseert vervolgens blauw terwijl de nieuwe module het meshnetwerk zoekt en brandt dan stabiel groen wanneer de verbinding in orde is. Verplaats je de module achteraf dan pulseert de led rood terwijl de module opnieuw verbinding maakt; blijft ze rood pulseren dan is de module te ver verwijderd van het meshnetwerk en moet je ze verplaatsen.

De Deco-installatieprocedure is zeer gebruiksvriendelijk, zelfs nog een tikkeltje eenvoudiger dan die van de erg vergelijkbare Netgear Orbi AX6000 omwille van de zichzelf automatisch toevoegende extra modules. Ze lijkt ons vrijwel ‘fool-proof’, of , zoals men zegt, ‘een kind kan de was doen’.

 
Firmware

Als de app een nieuwe firmware ontdekt, verschijnt een waarschuwing en kan je ze direct toepassen. Tijdens onze test verscheen een firmware die zorgt voor betere stabiliteit en mesh-prestaties; het is altijd een goed idee om de nieuwste firmware zeker te installeren.

Het Deco-systeem downloadt de firmware zelfstandig nadat je de procedure in de app startte: er is geen mobiele data of opslag nodig op de smartphone zelf. Alle Deco’s worden opnieuw gestart, waarbij de internetverbinding uiteraard even wegvalt. De ganse procedure duurt ruim een minuut. Intussen knipperen de groene led’s op de modules. Zodra ze weer stabiel groen branden, is de update klaar en het netwerk opnieuw beschikbaar.

 
Praktijk

Het hoofdscherm van de Deco-app toont de apparatenlijst en de toestand van de internetverbinding en het meshnetwerk.

Via het ‘Meer’-menu wijzig je de wifi-instellingen, blokkeer je ongewilde apparaten op het netwerk, voegt beheerders toe, voert updates uit of start de wps-functie (want er is daarvoor geen aparte knop op de modules).

Onder de ‘Geavanceerd’-knop vind je zaken zoals poortdoorschakelingen, adresreserveringen, dynamische dns, ip-configuratie etc. Hier kan je de led uitschakelen (eventueel alleen ’s nachts) en dingen zoals upnp-ondersteuning, snelle roaming en ‘beamforming’ in- of uitschakelen.

TP-Link Deco app hoofdscherm

TP-Link Deco app hoofdscherm (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Voor de geavanceerde configuratieopties heb je de ingebouwde webinterface niet nodig, al is die wel aanwezig. Die webinterface is wel degelijk wachtwoordbeveiligd, al heb je dat tijdens de installatie nergens hoeven te configureren: standaard wordt hetzelfde wachtwoord gebruikt als dat van je TP-Link account.

Onder het HomeShield-pictogram vind je beveiligingsinstellingen, verzorgt door de TP-Link HomeShield clouddienst, waarvan de basisversie altijd actief is.

Door te betalen voor de Pro-versie, die je een maand lang gratis mag uitproberen, activeert je opties voor inhoudfilters, opties voor ouderlijk toezicht (met inbegrip van het beperken van de online-tijd van kinderen), instellingen voor quality of service en netwerkinbraakpreventie (onder andere denial of serviceverhindering) en antivirusopties. Je kan tot zestien familieprofielen creëren met elk hun eigen beveiliging.

Dit kost zes euro per maand of 55 euro als je voor een jaar vooruitbetaald. De achterliggende beveiligingstechnologie is afkomstig van het Duitse antivirusbedrijf Avira.

De inbegrepen gratis HomeShield-beveiliging is op zichzelf behoorlijk uitgebreid en wellicht volstaat ze voor de meeste gebruikers. Ook hier kan je tot zestien verschillende beveiligingsprofielen creëren, maar er zijn kleine beperkingen, zoals één vaste bedtijd in plaats van verschillende bedtijden voor verschillende locaties zoals in de Pro-versie mogelijk is. De verschillen tussen de basis- en pro-versies van HomeShield vind je op de website van TP-Link.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

TP-Link Deco X9 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 751 Mbit/s. Dat is de hoogste waarde die we tot nu toe ooit gemeten hebben op dezelfde locatie met dezelfde testmethode.

De maximale gemeten doorvoersnelheid in ideale omstandigheden (dicht bij een module die dicht bij de router is geplaatst) bedraagt 942 Mbit/s, even snel als een bekabelde gigabitethernetverbinding.

Op de eerste etage dicht bij een Deco module die vrij ver van de hoofdmodule geplaatst is, noteren we nog altijd een gemiddelde van 580 Mbit/s. Ook dat zijn de hoogste waarden die we tot nu toe met gelijk welke mesh-oplossing hebben gemeten.

Het bereik is uitstekend, al hangt dit natuurlijk af van hoeveel modules je in gebruik hebt en hoe strategisch die zijn opgesteld doorheen de locatie. De app geeft hierover overigens tips tijdens de installatieprocedure.

Conclusie
Het TP-Link Deco X9 AX6600 Whole Home Mesh Wi-Fi System combineert uitstekende prestaties met een groot bereik (uiteraard mede afhankelijk van het aantal geïnstalleerde modules) en een hoog gebruiksgemak. De geïntegreerde HomeShield-beveiliging is zelfs in de basisversie al behoorlijk functioneel, maar als je ze echt ten volle wil benutten, dien je je een maand- of jaarabonnement te nemen, dat op zichzelf niet duurder is dan een typische antimalwareoplossing. De grote witte modules zijn wel allesbehalve discreet.
Gemiddelde prijs
299 euro per module; 449 euro voor het Duo-pack