Betaalbare volledig draadloze oordoppen met anc

OnePlus Buds Pro review

0
195

OnePlus Buds Pro

€ 148,-
7.5

Diskidee Performance Rating

7.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.1/10

Pros

  • Good audio quality
  • Good fit
  • Excellent ANC

Cons

  • Unreliable press area on earbuds
We testen de OnePlus Buds Pro, volledig draadloze oordoppen met intelligente ruisonderdrukking en hogeresolutie audio. Maar hoe klinken ze?

De OnePlus Buds Pro, verkrijgbaar in zwart en wit, hebben een L-vormige ontwerp, waarbij de microfoonstaafjes uit de oorschelp naar beneden hangen. Maar het zijn geen open fit-doppen zoals die van Apple of zoals de Huawei FreeBuds 4: de doppen zijn beschermd door verwisselbare silicone beschermstukjes die zorgen voor een goede sluitvorm en bijbehorende passieve lawaaionderdrukking.

De actieve lawaai- of ruisonderdrukking (ANC) werkt in drie sterkteniveaus, tussen 15 dB en 40 dB. Het middelste niveau is dynamisch, waarbij de ANC zich aanpast aan het  waargenomen omgevingsgeluid.

 
Kenmerken

Elke dop weegt slechts 4,35 g. Samen met het laaddoosje komt het totale gewicht uit op een zeer draagbare 61 g.

De accu houdt het tot zeven uur uit als je muziek speelt zonder ANC. Met ruisonderdrukking wordt dit maximaal vijf uur.

De maximale spreektijd bedraagt drie uur. Het laaddoosje, dat ook draadloos oplaadbaar is, geeft je maximaal 31 uren bijkomende luistertijd. Na tien minuten laden levert de laaddoos tien uur bijkomende luistertijd (zonder anc).

De doppen zelf zijn bestand tegen vocht en stof volgens de IP55 norm; het laaddoosje is bestand tegen vocht volgens de IPX4 norm.

De versie die wij testten, kan je maar met één draadloos apparaat tegelijk verbinden. Maar OnePlus heeft wel aangekondigd dat een volgende firmware-update multipoint-verbindingen met twee apparaten zal toevoegen.

De HeyMelody app voor iOS en Android gebruik je voor firmware-updates, ANC-regeling en geavanceerde mogelijkheden zoals de gehoortest, de pastest en het configureren van de Zen Mode Air. Die laat toe om een relaxatiegeluid geleverd door O Relax op de oordoppen te kopiëren, dat je dan kan in- en uitschakelen door drie seconden lang op de zijkant van een dop te drukken.

Zo kan je rustig werken in een drukke omgeving zonder dat je naar muziek hoeft te luisteren. Momenteel bevat de app een zestal soorten relaxatiegeluiden (zomeravond, meditatie, winterlandschap etc.).

OnePlus Buds Pro (wit)

OnePlus Buds Pro (wit) (© OnePlus ; licentie: OnePlus )

 
Specificaties
Product OnePlus Buds Pro
Gewicht 4,35 g x 2 (61 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met anc
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.2, tien meter bereik
Aantal verbindingen Een tegelijkertijd (twee tegelijkertijd of ‘multipoint’ aangekondigd voor volgende firmware-update)
Bluetooth-profielen geen informatie
Codecs AAC, SBC, LHDC
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 3
Maximale luisterautonomie 7 uren zonder en 5 uren met ANC (maximaal)
Maximale spraakautonomie indien draadloos 3 uren
Laadtijd 180 m (tien uur luistertijd via laaddoosje na tien minuten laden)
Extra autonomie via laaddoosje 31 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja, S, M, L
Waterbestendigheid Ja, IPX4 voor laaddoos en IP55 voor doppen
Eigen volumeregeling? Nee
Andere controles Ja
Controle via slimme sensoren Ja, uitnemen pauzeert audio
Open luistermodus Ja
Software HeyMelody app voor iOS en Android
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, extra silicone beschermstukjes
Andere mogelijkheden Zen Mode Air = witte ruis met anc functie voor in alle stilte werken (of geluiden van O Relax zoals ‘warme zonsopgang, meditatie, summer seashore’ etc – keuze kan opgeslagen worden op oordopje en geactiveerd door drie seconden op steel te tikken); OnePlus Audio ID = afstemmen frequentiebereik op oren van gebruiker na hoortest (via app); ANC: ‘faint’ (15 dB) over smart (dynamisch) naar ‘extreme’ (40 dB) via app
 
Praktijk

De OnePlus Buds Pro zitten dankzij de silicone beschermstukjes stabieler dan echte open fit doppen, maar geven uiteraard wat meer druk in de gehoorgang. Niettemin vonden we ze comfortabel om te dragen.

De passieve lawaaionderdrukking is goed, mits je de juiste silicone stukjes monteert. Dat kan je zelf test met behulp van de app: de draagtest controleert automatisch of de doppen nauw genoeg aansluiten in jouw gehoorgang.

De ruisonderdrukking werkt uitstekend, niet zo goed als bij een over-het-oor koptelefoon met ANC, maar beter dan bij de meeste doppen die we in het verleden testten. Alleen de veel duurdere Bowers & Wilkins PI7 oordoppen presteren vergelijkbaar in onze ANC-test. Lage bromgeluiden en motorgeluiden blijven uiteraard hoorbaar (als je die echt wil wegwerken heb je sowieso een gewone koptelefoon met ruisonderdrukking nodig), maar worden toch behoorlijk goed gedempt.

In de HeyMelody app kan je een O Relax ontspanningsgeluid naar de doppen laden.

In de HeyMelody app kan je een O Relax ontspanningsgeluid naar de doppen laden. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Wat minder goed functioneert, is de bediening via de aanraakgevoelige zijkanten van elke dop. Het aantal tikken en de duur ervan regelt allerlei muziek- en telefoniefuncties (pauzeren, springen, ruisonderdrukking, inschakelen van de Zen Mode Air), maar bij ons reageerden de zijkanten onvoorspelbaar op de aanrakingen. Hopelijk wordt dit in een volgende firmware-update nog verbeterd.

De geluidskwaliteit is uitstekend, zeker met de hires-codec, maar ook zonder LHDC-ondersteuning op je smartphone klinken deze doppen goed.

De ruisonderdrukking heeft nauwelijks een invloed op de audiokwaliteit. Wij voerden wel vooraf de gehoortest in de app uit, waarbij het frequentiebereik van de doppen aangepast wordt aan de eigenschappen van het gehoor. Deze functie blijkt meer dan een gimmick te zijn: ze verbetert de geluidservaring merkbaar.

Conclusie
De OnePlus Buds Pro zijn verhoudingsgewijs betaalbaar, zonder dat je veel compromissen hoeft te sluiten inzake draagcomfort, mogelijkheden of geluidskwaliteit. De ruisonderdrukking is zelfs een van de betere die we al tegengekomen zijn bij volledig draadloze oordoppen. Ook de autonomie is behoorlijk goed. Extra’s zoals de Zen Mode Air of de gehoortest in de app zijn ook welkom. Het belangrijkste punt van kritiek is de onvoorspelbare werking van de aanraakgevoelige zijkanten, iets wat OnePlus hopelijk nog kan oplossen met een firmware-update.

Gemiddelde prijs
€ 148,-.
Vorig artikelDiscrete modules creëren wifi-6 mesh-netwerk
Volgend artikelForse modules leveren performante Wi-Fi 6 mesh
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.