Interfaces: USB 1.0 in de praktijk

Hoe werkt USB 1.0 in de praktijk?

1
Dit artikel is deel 3 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieUniversal Serial Bus (USB) 1.0Hoeveel USB 1.0 apparaten kun je aankoppelen?

USB 1.0 is een nauw samenspel tussen hardware en software. Om USB te gebruiken moet de chipset op het moederbord van je pc de nieuwe standaard ondersteunen. Dat is vanaf de Intel Pentium 430HX en 430VX chipsets het geval. Het moederbord moet ook beschikken over de nodige verbindingsmogelijkheden voor USB-aansluitingen. En dan is er nog het BIOS. Daarin vind je een optie om USB in het algemeen en een USB-toetsenbord in het bijzonder te activeren. Naast de hardware moet ook de software kunnen omgaan met USB. Hieronder lees je welke besturingssystemen en computertypes werken met USB en welke dat niet doen.
usb_pc_poorten
De USB 1.0-bus werkt met twee snelheden. De lage snelheid van 1,5 Mbit per seconde dient om apparaten aan te sturen die geen boodschap hebben aan snelheid. Dat is bijvoorbeeld het geval met de muis, het toetsenbord of spelapparatuur als spelpoken, virtuele stuurinrichtingen en gamepads. Andere apparaten zoals externe opslagapparaten, netwerkadapters of scanners zijn beter af met de hoge snelheid van 12 Mbit per seconde. Zelfs de laagste USB-snelheid is echter nog tien keer sneller dan de 115.200 Kbit/s van de huidige seriële en parallelle poort.

Voeding
Een bijkomend voordeel van USB-apparatuur is dat kleinere apparaten zoals digitale camera’s en pagina-scanners geen aparte voeding nodig hebben en de nodige stroom halen uit de pc zelf. Ook daarvoor kan één enkele USB-kabel zorgen. Dankzij USB kun je voortaan het ene apparaat aan het andere schakelen. Zo hoort het tenminste, maar verschillende constructeurs zijn hardleers. Zij brengen apparaten op de markt met maar één USB-aansluiting. Dat is jammer, maar zo zul je nooit aan de 127 apparaten geraken die de USB-specificatie technisch aankan. Geen zinnig mens die 127 apparaten aan zijn pc hangt, zul je denken. Dat kan kloppen, want in de praktijk haal je onder Windows 98 maar 78 apparaten. Daarna krijgt Windows kuren. Tot deze vaststelling kwamen de Microsoft-jongens zelf toen ze de USB-ondersteuning van Windows 98 uitvoerig testten, net voor die het daglicht zag.

1 REACTIE

  1. Kan een USB 1.0 Vervangen worden door een USB 2.0 in een PC
    Wat zijn de voorwaarden om goede resultaten te hebben aan wat moet het motherboard vodoen?

Comments are closed.