Interfaces: Universal Serial Bus (USB) 1.0

Universal Serial Bus (USB) 1.0

3
Dit artikel is deel 2 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieNieuwe interfaces voor pcHoe werkt USB 1.0 in de praktijk?

Mijn bureau is mijn grootste ergernis. Het heeft meer weg van een assemblagecentrum voor elektronica dan van een aangename studieomgeving. Op de tafel steken een monstrueus 17- inchscherm, een muis, een stel luidsprekers, een printer, ZIP-drive en scanner elkaar naar de kroon. Mijn voeten raken geregeld in de knoop met de kabelspaghetti onder de tafel. Maar er is hoop op beterschap: als het van de Universal Serial Bus afhangt, heeft de warwinkel zijn langste tijd gehad.
usb_stekker
Aan variatie in aansluitingen geen gebrek. Je hebt de seriële en printeraansluiting, een aansluiting voor het scherm, de luidsprekers en de microfoon en natuurlijk voor toetsenbord en muis. Nog meer aansluitingen verzinnen is gekkenwerk. Daarom gebruiken fabrikanten de snelste aansluiting om randapparaten aan elkaar te koppelen. Die aansluiting is, met uitzondering van een op de meeste pc’s ontbrekende SCSI-aansluiting (Small Computer Systems Interface), de printerpoort en laat die nu net niét geschikt zijn om verschillende apparaten aan te sluiten. Een ZIP-drive tussen je pc en je printer hangen gaat meestal nog wel. Een parallelle poortscanner tussen je pc en je printer pluggen lukt meestal ook nog. Maar wat als je je ZIP-drive én je scanner én je printer aan je pc wil hangen en tegelijk ook nog een directe kabelverbinding tussen twee pc’s wilt leggen onder Windows 95/98? Dan sta je voor moeilijke tijden, want de communicatie tussen al deze apparaten via de parallelle poort gaat verloren. En een schakelkastje? Dat is buiten de waard gerekend van de ‘Plug-and-Play’ van Windows. Als je schakelt tussen verschillende parallelle poortapparaten moet je dan met de regelmaat van een klok herstarten. En dan zwijgen we nog over de snelheid. Om een afdrukje uit de printer te laten rollen is 115.200 bits per seconde voldoende, maar voor andere gegevensoverdracht is dit traag. Wie een ZIP-drive aan de parallelle poort heeft hangen, weet dat de zip ondanks alle voordelen niet flitsende-zip bestanden opslaat. Het blijft een traag beestje, vooral omdat de parallelle poort een flessenhals vormt.

3 REACTIES

  1. heb jij intussen uitleg gekregen?kunt u mij dan verder helpen
    ik heb net hetzelfde probleem
    groeten
    René

  2. wij zitten met een probleem met de USB poort; we proberen hem aan te sluiten op een digitale camera, maar op de een of andere manier geeft de computer telkens aan dat hij de camera niet kan vinden. hoe moet ik de USB poort activeren? waar kan ik het USB besturingsprogramma vinden?
    alvast dank voor de reactie!

Comments are closed.