Verlengkabel voor USB 2.0 apparaten

6
60
Dit artikel is deel 6 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieUSB 2.0Externe schijf met USB 3.0 presteert goed
equip USB 2.0 Extension Cable (133310)

equip USB 2.0 Extension Cable (133310) (© ; licentie: )

Soms is het handig zijn om een usb-apparaat op enige afstand van je computer te kunnen gebruiken. Hiervoor bestaan draadloze oplossingen, maar die vertragen de verbinding en vereisen dat je drivers installeert. De USB 2.0 Extension Cable van equip werkt zonder drivers en bestaat in lengtes tot 15 meter. Wij hebben de 10 meter-versie getest.

Standaard usb-kabels werken maar over beperkte lengtes. De exacte lengte hangt af van het soort apparaat en de computer waarop je het aansluit, maar vijf meter is sowieso het maximum. (Lees onze serie over computerinterfaces voor meer details.) Wil je een usb-apparaat over langere afstanden aansluiten op je pc of notebook dan kan dat met een draadloze oplossing zoals de Toshiba Dynadock W20 Wireless USB Port Replicator. Maar die heeft beperkingen inzake prestaties en je moet ook drivers installeren. Bovendien is zo een draadloze oplossing weinig portabel.
Een gewone verlengkabel zou handiger zijn, maar die moet dan wel het signaal versterken en bovendien bescherming bieden tegen spanningswisselingen en het onverwacht uittrekken van de kabel. Anders zou je mogelijk je computer en/of usb-apparaat kunnen beschadigen. De equip Universal USB 2.0 Extension Cable die we hier testen voldoet aan die vereisten. Deze kabel beidt bescherming tegen stroompieken en is ‘hot swappable’, zonder dat je drivers hoeft te gebruiken. De kabel werkt uiteraard ook voor oudere usb 1.1 apparatuur, maar niet voor de nieuwere usb 3.0.

In de verpakking
De verpakking bevat de kabel en verder niets. Een handleiding heb je ook niet echt nodig. Het is echt een verlengkabel, met een Type A mannelijke stekker naar een Type A vrouwelijke stekker. Je steekt het ene uiteinde in de usb-poort op je pc en in het andere uiteinde steek je de kabel van je usb-apparaat. Aan die kant zit een blauwe led die onmiddellijk oplicht als je de kabel in je pc steekt. Zo weet je dat de kabel werkt en stroom levert. Meer is er niet aan. Je kunt de kabel dus gebruiken op alle besturingssystemen die usb ondersteunen: Win 98 en hoger, Mac OS V9.0 en hoger en Linux met kernel 2.2.7 en hoger.

Lengtes
De kabel bestaat in twee lengtes: 10 meter (25 euro, code 133310) en 15 meter (30 euro, code 133311).

In de praktijk
We hebben verschillende usb-apparaten op de kabel aangesloten en kwamen geen enkel probleem tegen. Alle apparaten werkten alsof ze met hun eigen kabel op onze pc waren aangesloten. We hebben het geprobeerd met smartphones, kaartlezers, een scanner, digitale camera’s, een pocket camcorder, een printer en uiteraard met externe harde schijven. Op die laatste hebben we ook een snelheidstest uitgevoerd, zowel met grote als kleine bestanden. We konden geen enkele snelheidsverschil vaststellen tussen de rechtstreekse aansluiting en de aansluiting via de verlengkabel. In beide gevallen presteerde de harde schijf aan dezelfde snelheid.

Conclusie
De usb-verlengkabel van equip werkt zoals geadverteerd. Als je een usb-apparaat op afstand van je pc wil gebruiken dan is dit de eenvoudigste en veiligste oplossing, die bovendien geen enkel prestatieverlies met zich meebrengt. De kabel is wel niet supergoedkoop, maar goedkopere versies hebben niet de overspanningsbeveiliging die equip wel inbouwde.

(95/100)

Adviesprijs
€ 25 voor 10 meter en € 30 voor 15 meter. Verkrijgbaar bij Digital Data Communications.
Vorig artikelSoftware om zelf met 3D aan de slag te gaan
Volgend artikelCompacte powerline stekker
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Dag Jan,

    Nee, dit is geen hub, wel degelijk een verlengkabel. Er wordt geen hub bij geïnstalleerd in het besturingssysteem, de kabel wordt gewoon niet gedetecteerd door het besturingssysteem en werkt volledig passief. Je kunt inderdaad via een hub ook het bereik van een usb-kabel uitbreiden, maar zoals je zelf zegt geeft dit een extra connectie, en dien je meestal een stroombron aan te sluiten. Deze kabel versterkt gewoon het signaal van de standaard usb-kabel tot 10 of 15 meter. Dus ook een apparaat zonder eigen stroombron (dus minder dan 500 mV) blijft met deze kabel gewoon werken.

    • Hmm, interessant. Ben je zeker dat hij passief werkt? Ik kan me echt niet inbeelden dat indien een hub ontbreekt, het signaal nog deftig te detecteren is na 10 m. 5 meter zonder actieve interventie is echt de limiet, want op 480 Mbps worden de flanken nogal snel vervormd en er is echt erg weinig vervorming nodig om het signaal onherkenbaar te verminken. Dus, er zit iets in de kabel dat een cleanup doet van het signaal, misschien een zuiver analoge chip die erg weinig verbruikt.

      • Ik kan het niet openschroeven (het eindstukje is gegoten), maar op de verpakking staat dat deze verlengkabel volledig afgeschermd is voor foutvrije verbindingen en dat er een detectie en bescherming inzit voor overstroom. De kabel betrekt zijn stroom van de usb-aansluiting. En de praktijktest is toch duidelijk: alle geprobeerde apparatuur, ook die zonder eigen stroomaansluiting, werkte exact hetzelfde over deze verlengkabel als over de eigen kabel. Dus in de praktijk werkt het in elk geval.

        • Beste Jozef,

          Je moet me niet verkeerd begrijpen, ik geloof je 100% als je zegt dat het werkt. Het is mijn beroepsmisvorming die mij prikkelt om uit te zoeken hoe het werkt, das alles. Als ik zomaar even erop los mocht gaan in een lab zou ik de kabel even aan een AD scoop en een stroomprobe hangen, curieus als ik ben.

  2. Heb even gezocht maar kan geen details vinden van deze kabel.

    Een aantal opmerkingen:
    1) Snelheidsverschil zal je niet zien, wel latency naar ik aanneem, vermoedelijk een USB2.0 hub met 1 downstream poort actief, leuke test zou zijn om de host (in pc of notebook) connectie te zien (USB2.0 vermoedelijk) terwijl een USB 1.1 slave wordt aangekoppeld. Dat zou dan een connectie hub-slave van 1.1 zijn en host-hub is 2.0. Dus ik denk dat het gewoon een bus powered hub is die er tussen steekt. Als het een hub is zal die gewoon door de kabel in te pluggen al als device connected staan wat dus betekent dat er een USB functie ingebouwd is in de kabel.
    2) USB heeft een stroomlimiet van 500 mA die bus powered devices trekken, als je dus een USB2.0 slave aansluit die dicht tegen de limiet aanzit en je sluit deze kabel aan (en als inderdaad een hub in de kabel zit) dan kan de host de poort afsluiten (en een certified USB 2.0 host moet dat doen).
    3) Als het inderdaad een hub is dan brengt de kabel dus een extra level aan in de connectie, USB heeft een maximum aantal niveaus dat je zo kan creeeren. Waarschijnlijk niet relevant voor de meeste gebruikers maar ik dacht, ik meld het toch maar even.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.