Universal Serial Bus (USB) 1.0

3
73
Dit artikel is deel 2 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieNieuwe interfaces voor pcHoe werkt USB 1.0 in de praktijk?

SCSI redder in nood?
SCSI is ontwikkeld om interne en externe randapparaten zoals harde schijven, tapestreamers en scanners in een keten aan elkaar te koppelen. Daarom heeft een extern SCSI-apparaat bijna altijd een tweede SCSI-aansluiting om er een ander SCSI-apparaat aan te koppelen. Tot zeven apparaten kun je op die manier met elkaar verbinden. Met Wide SCSI kun je zelfs vijftien randapparaten aan elkaar knopen. Op het eerste gezicht is SCSI dus het ideale alternatief. Er sluipt echter een dikke adder onder het gras. Een goede SCSI interfacekaart van bijvoorbeeld Adaptec is nog steeds een vrij kostelijke uitgave, al kun je af en toe op een koopje stuiten. Ook de SCSI-randapparaten zelf, zoals harde schijven en scanners, vallen prijzig uit. SCSI sleept daarenboven een kwalijke erfenis mee uit het verleden. Tot voor een paar jaar was het heel moeilijk om SCSI-apparaten aan te sluiten. Iedere producent van SCSI-apparatuur had wel een variante op de standaard. Sinds de komst van SCSI-2 is er beterschap. SCSI is nu écht een standaard en de recente SCAM-technologie is zo’n beetje de ‘Plug-and-Play’ voor SCSI-apparatuur. SCSI mag dan wel gebruiksvriendelijker geworden zijn, het blijft nog steeds duurder dan de gebruikelijke alternatieven.

Trage revolutie
Een nieuwe soort aansluiting drong zich op. De genieën van Compaq, Digital Equipment, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Northern Telecom stemden in 1995 de violen en vonden de USB (Universal Serial Bus) uit. Even dreigde het op een gebroken snaar uit te lopen. Bij het bekend maken van de eerste USB-specificaties in november 1995 heerste er alom nieuwsgierigheid, maar niet veel enthousiasme. Er waren immers nog geen USB hardware-apparaten en evenmin een besturingssysteem dat USB ondersteunde. Deze kip-en-eisituatie werd doorbroken toen Intel in 1996 USB in de nieuwe chipset 430HX en 430VX USB ging ondersteunen. Maar de rest van de industrie moest nog over de streep. Microsoft zou uiteindelijk met de OSR2-versie van Windows 95 de finale stoot geven om de hardwarefabrikanten over de streep te trekken. Pas met de sterk verbeterde en uitgebreide USB-ondersteuning van Windows 98 kun je echter spreken van een ware USB-boom. Eindelijk, na bijna drie jaar, is de USB-doorbraak een feit. Nu al wordt de markt overrompeld door allerlei USB-randapparatuur.

1
2
Vorig artikelHoe klein ook groot kan zijn
Volgend artikelDNS Belgium kan niet volgen

3 REACTIES

  1. heb jij intussen uitleg gekregen?kunt u mij dan verder helpen
    ik heb net hetzelfde probleem
    groeten
    René

  2. wij zitten met een probleem met de USB poort; we proberen hem aan te sluiten op een digitale camera, maar op de een of andere manier geeft de computer telkens aan dat hij de camera niet kan vinden. hoe moet ik de USB poort activeren? waar kan ik het USB besturingsprogramma vinden?
    alvast dank voor de reactie!

Reacties zijn gesloten.