Snellere en/of veiligere harde schijven dankzij RAID

3
313
Dit artikel is deel 14 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieUpgraden naar USB 3.0 in een handomdraaiKabelspaghetti of hoe sluit ik mijn pc aan op mijn tv

RAID 1 (soms ook mirroring genoemd)


Zo werkt RAID 1

Ook bij RAID 1 gaat de controller gelijktijdig op beide schijven een Block wegschrijven, maar in dit geval is het op beide schijven identiek hetzelfde! Block A wordt zowel op schijf 1 als op schijf 2 geschreven, daarna Block B op schijf 1 én op schijf 2 en zoverder. Het resultaat is natuurlijk dat schijf 1 altijd volkomen identiek is met schijf 2.

Daarom zal de RAID Controller de 2 schijven van 250 GB presenteren aan het besturingssysteem als één enkele schijf van 250 GB of met andere woorden: je verliest de helft van de capaciteit van je schijven. Omdat alle data op elke schijf komen te staan, is de snelheidswinst uiteraard nul.

Als nadeel kan dat wel tellen: je verliest de helft van je capaciteit en je snelheidswinst is nul komma niks! Maar je krijgt echter wel iets in ruil: zonder iets te doen heb je op elk ogenblik een perfecte 100% betrouwbare back-up van je gegevens. Meer nog, bij een crash van één van je harde schijven krijg je discreet een waarschuwing te zien op het scherm, maar je werkt gewoon verder alsof er niets aan de hand is. De kapotte schijf vervang je dan het volgende weekend of op een moment dat het je past.

Misschien staat er op je pc een voortdurend wijzigend klantenbestand en de lopende bestellingen, of misschien gebruik je je pc als agenda voor al je afspraken samen met de gegevens van je contactpersonen. Het verlies van al die gegevens van de lopende dag kan voor jou dan zonder meer catastrofale gevolgen hebben. Het is voor jou dan van het allergrootste belang dat de gegevens op je pc altijd 100% veiliggesteld zijn, overweeg daarom eens een RAID 1 systeem voor je pc.

Let op: RAID 1 beschermt je niet tegen het falen van het besturingssysteem, bv. door een virusbesmetting. Je moet dus nog altijd ook "gewone" back-ups nemen van minstens het besturingssysteem.

1
2
3
4
5
Vorig artikelAantekeningen organiseren en converteren naar gedrukte tekst
Volgend artikelOpen doel
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Sorry nogmaals: jij bedoelt (alleen) bij LEZEN en dan heb je gelijk… Ik had dir over het hoofd gezien. Dus enekl bij gegevens wegschrijven geldt wat ik schreef over RAID 0 en 1…

  2. Sorry vriend, maar jij hebt het hier over RAID 0 of striping. RAID 1 IS MIRRORING: beide disks zijn de spiegel van elkaar.
    Dit rAID-getal is eigenlijk het niveau van REDUNDANCY. RAID betekent immers “Redundant Array of Independent Disks”

  3. Dat raid 1 geen snelheidswinst geeft is niet per definitie juist.
    Bij lezen van een blok informatie kunnen twee schijven tegelijk geraadpleegd worden, iedere schijf voor een verschillend gedeelte van dezelfde file. Raid controllers worden hiervoor geoptimaliseerd.

    Dus je lees snelheid gaat met grotere blokken info wel degelijk omhoog met raid 1

    Groet,

    Marco Zuijderhoudt

Reacties zijn gesloten.