Netwerkschijf met verstand

2
73

Andere mogelijkheden
Het zou ons te ver voeren alle andere mogelijkheden van de DS410j op te noemen. Vermeldenswaard zijn toch de ingebouwde webserver, waarmee je je eigen website kunt hosten en Download Station, software waarmee je informatie kunt uitwisselen met Bittorrent en eMule. Via packages van derden kun je nog andere mogelijkheden toevoegen, zoals een NZB-downloadclient voor eenvoudige downloads vanaf Usenet-netwerken. (In de nieuwe firmware is deze voorziening echter al standaard geïntegreerd.) Ook hier is het voordeel dat tijdens het downloaden je pc niet hoeft aan te staan, want de NAS doet dit desgewenst 24 uur op zeven dagen volautomatisch.
Van Synology zelf is er ook nog een package waarmee je een e-mailserver op de DS410j kunt installeren. Er zijn ook packages waarmee je applicaties zoals WordPress, Nucleus, phpBB, Joomla, Drupal, XOOPS, phpMyAdmin, SQL Buddy, osCommerce en MediaWiki rechtstreeks op de DS410j kunt draaien. Een MySQL-databaseserver is trouwens standaard aanwezig, maar als je die wil gebruiken moet je die wel nog via de beheerinterface activeren.

Synology ds410j installatiemenu

Synology ds410j installatiemenu (© ; licentie: )

Prestaties
De prestaties hangen natuurlijk van veel factoren af: het gekozen RAID-niveau, de hoeveelheid en het type van de geïnstalleerde harde schijven, de snelheid van de netwerkverbinding. Wat we hierna schrijven is dus slechts een momentopname die een idee geeft van wat je mag verwachten van deze NAS. Met onze drie WD SATA-schijven en RAID5 haalden we op een gigabit-netwerk de volgende doorvoersnelheden van en naar een Windows 7 Ultimate pc met 3 GB geheugen, Intel Core 2 6600 CPU aan 2,4 GHz en Seagate ST3160812AS SATA drive.

Kopiëren van een filmbestand van 4,6 GB
Van pc naar NAS: 17 MB/s (piek: 18,4 MB/s), of ca. 4 minuten 20 seconden
Van NAS naar pc: 35,6 MB/s (piek: 36,2 MB/s), of ca. 2 minuten 20 seconden

Kopiëren van een map met 5.238 kleinere bestanden, totaal 423 MB
Van pc naar NAS: 0,756 MB/s (piek: 1,05 MB/s), of ca. 10 minuten
Van NAS naar pc: 4,1 MB/s (piek: 4,8 MB/s), of ca. 2 minuten

De eerder door ons geteste Iomega StorCenter ix4-200d deed het in de eerste test ongeveer twee keer slechter dan de Synology DiskStation DS410j. Maar in de tweede test deed de Iomega het dan weer meer dan twee keer beter dan de Synology.
Synology zelf vermeldt op zijn website dat de DS410j onder Windows kan uploaden tegen 28,43 Mbit/s en downloaden tegen 48,55 Mbit/s. Ze hebben dit gemeten met een bestand van 2 GB. Het is duidelijker dat de DS410j iets minder efficiënt omgaat met kleinere bestanden, vooral dan bij het uploaden.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

Reacties zijn gesloten.