Netwerkschijf met verstand

2
73

Multimediaserver
Back-uppen, bestanden delen… dat kan de DS410j natuurlijk even goed als elke andere NAS. Maar dit is ook een erg krachtige multimediaserver met ondersteuning voor UPnP, DLNA en iTunes. Je kunt dus eenvoudig aan de muziek, foto’s en video’s die je op deze NAS opslaat, niet alleen met computers, maar ook met bijvoorbeeld tv’s, spelconsoles of mediaspelers die een van de genoemde protocollen ondersteunen. De DS410j ondersteunt zelf heel wat codecs, zodat je alle mogelijke multimedia kunt afspelen of beluisteren. Op de website van Synology vind je het volledige overzicht. Als je de ingebouwde Audio Station onvoldoende vindt, kun je ook nog optioneel Logitech SqueezeCenter Server installeren via een package dat je op de website van Synology vindt. We hebben het uitgeprobeerd en het werkt perfect; groot voordeel: de DS410j verbruikt heel wat minder stroom dan een pc die je constant moet laten aanstaan als je deze muziekserversoftware installeert.

Synology ds410j Assitant software

Synology ds410j Assitant software (© ; licentie: )

Bewakingsserver
Je kunt de DiskStation DS410j ook koppelen aan een reeks netwerkcamera’s en op die manier een automatisch bewakingsnet opzetten. Je kunt maximaal vijf netwerkcamera’s aansluiten. Surveillance Station 3 ondersteunt bewegingsdetectie en je kunt opnames plannen en in tijd en/of omvang beperken. We dit met succes getest met een Axis 206 IP-camera. De DS410j herkende de Axis en kon er ook mee werken, in tegenstelling tot de eerder door ons geteste ix-400d van Iomega die diezelfde camera wel herkende, maar er niet in slaagt beelden op te nemen (ook niet na een recente firmwareupgrade die we hebben uitgevoerd). Synology ondersteunt een uitgebreide lijst netwerkcamera’s; je vindt hier een volledig overzicht.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

Reacties zijn gesloten.