Home Hardware

Kleine stille NAS met ruimte voor vier schijven

QNAP TS-451D2 NAS review

0
840

QNAP TS-451D2 NAS

€ 381,-
6.2

Diskidee Performance Rating

4.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.8/10

Pros

  • Quiet
  • Lots of options
  • HDMI-connection

Cons

  • Plastic casing
We testen de QNAP TS-451D2, een compacte, stille dual-core NAS met ruimte voor vier schijven. Hoe goed presteert deze centrale opslagserver?

De QNAP TS-451D2 biedt ruimte aan vier 2,5- of 3,5-inch schijven en blijft desondanks heel compact.

Je kan deze centrale opslagserver en mediastreamer overal neerpoten, ook in een huiskamer, aangesloten op een tv en/of versterker dankzij de 4K HDMI 2.0-uitgang.

Het apparaat werkt fluisterstil, met een opgegeven lawaainiveau zonder schijven van een bijna onhoorbare 18,5 dB(A), stiller dan het ruisen van boomblaadjes.

De matzwarte kast is gemaakt van stevig aanvoelende kunststof, maar de binnenzijde van het apparaat bestaat wel uit metaal. Deze NAS gebruikt een vrij grote en zware laptop-achtige externe voeding.

 
Kenmerken

De vier schijfsleuven, geschikt voor 2,5- en 3,5-inch drives (met snelle montage voor gewone harde schijven), kan je afsluiten met meegeleverde plastic sleutels. Dit is vooral een bescherming tegen het ongewild openen van een sleuf, wat een herstel van het Raid-volume triggert en voor tijdelijke vertraging van de bestandstoegang zorgt.

Deze NAS is voorzien van een 2 GHz 2-core/2-thread Intel Celeron J4025 processor met Intel HD Graphics 600 GPU en AES-NI hardware-encryptie. Dat is overigens dezelfde processor als in de eerder geteste Synology DS220+/DS420+ NAS’en.

De TS-451D2 is er in twee varianten: ‘2G’ met 1 x 2 GB SO-DIMM en ‘4G’ met 1 x 4 GB SO-DIMM. Een tweede geheugensleuf is vrij (en eenvoudig bereikbaar zonder dat je de kast hoeft open te schroeven door enkele van de plastic schijfhouders uitneemt).

Door één latje van 4 GB bij te steken breid je de 2G-versie btot 6 GB en de 4G-versie tot 8 GB RAM. Wij testten overigens de 2G versie.

Er zit geen scherm op het apparaat, wel vijf status-LEDs (status/voeding, USB, LAN en een ledje voor elke schijfsleuf en de twee SSD-slots). Aanwezige knoppen zijn voeding, reset en de automatische kopieerknop onder de 5 Gbit/s USB-A 3.2 Gen 1 poort vooraan.

Alle andere poorten vind je achteraan. Het betreft drie USB-A 3.2 Gen 1 aansluitingen, twee gigabitethernetpoorten en een 4K HDMI 2.0-uitgang (2160p @ 60 Hz maximaal).

Alle informatie over de TS-451D2 vind je op de QNAP-website.

QNAP TS-451D2 NAS

QNAP TS-451D2 NAS (© QNAP; licentie: QNAP)

 
Software

Deze NAS komt standaard met QNAP’s bekende QTS 4.5 NAS-besturingssysteem, maar kan geüpgraded worden naar het nieuwe QTS 5.0, gebaseerd op de veiligere Linux kernel 5.10. Meer informatie hierover vind je in onze review van de QNAP TS-473A NAS en herhalen we hier niet opnieuw.

De QNAP TS-451D2 NAS ondersteunt vele apps waarmee je de functionaliteit uitbreidt

De QNAP TS-451D2 NAS ondersteunt vele apps waarmee je de functionaliteit uitbreidt (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

We voerden de testen uit onder QTS 5.0, dat qua prestaties trouwens vergelijkbaar is met QTS 4.5 zoals we vaststelden tijdens de review van de TS-473A.

De doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT met SSD’s in Raid5) schommelt tussen de 7,5 MB/s voor het kopiëren van mappen tot 102 MB/s voor het kopiëren van bestanden naar de NAS.

Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 117 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 306 punten, een bandbreedte van 47 MB/s en een toegangstijd van 517 µs.

In verhoudings tot de prijs zijn dat goede prestaties, vergelijkbaar trouwens met de eerder geteste WD My Cloud Pro Expert Series EX4100, die zich in hetzelfde marktsegment bevindt, maar net iets duurder is dan deze TS-451D2-2G.

Conclusie
De QNAP TS-451D2-2G NAS presteert goed in verhouding tot zijn prijs. Om toekomstbestendig te zijn investeer je wel best direct in het 4G-model met 4 GB RAM, dat maar enkele tientjes duurder is dan de 2 GB-variant die wij testten.
Foto van QNAP
Website: QNAP
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.