Netwerkschijf met verstand

2
73

Installatie van firmware
Op de cd-rom staat de Synology Assistant, Windows en Mac.OS X-software waarmee je de DS410j opzoekt in het netwerk en vervolgens configureert. Zodra de DS410j gevonden is, verschijnt hij in de lijst, maar er staat (in het Duits) bij dat hij nog niet is geconfigureerd. Dubbelklikken start de Set-up Wizard.
Voor beginners is het nu even opletten, want de Wizard meldt dat er nog geen firmware is geïnstalleerd in de DiskStation en dat je dat nu moet doen. (De Wizard spreekt nu gelukkig Nederlands.) Meer uitleg krijg je niet. Als je echter op Bladeren klikt, krijg je de inhoud van de map op de cd-rom met drie firmwarebestanden. Hier moet je het juiste bestand kiezen voor het type DiskStation dat je kocht (DS110j, DS210j of, zoals in ons geval, DS410j). Vervolgens kies je One Click Set-up (dus installatie in een keer met standaardinstellingen) of Stap-voor-stap set-up. Wij hebben de laatste optie gekozen.

Synology ds410j Setup

Synology ds410j Setup (© ; licentie: )

Nieuwe firmware
Op de website van Synology verschijnt regelmatig bijgewerkte firmware, die zowel de prestaties verbetert als nieuwe functies toevoegt. Synology brengt veel regelmatiger firmware uit dan bijvoorbeeld Iomega dat doet voor zijn StorCenter NAS’en, zoals de eerder door ons geteste ix-400d. Updaten van de firmware gebeurt via een menu-optie. Ondertussen is versie 2.3 van de firmware beschikbaar op de Synology-website. Wij hebben de test echter uitgevoerd met de recentste 2.2 versie van de firmware.

Set-up
De Wizard past nu de netwerkinstellingen toe, partitioneert en formatteert de schijven, installeert de firmware en schrijft de configuraties. Dit kan verschillende minuten duren, afhankelijk van het aantal en de grootte van de schijven. Terwijl dit bezig is flikkeren niet alleen het statusled, maar ook de leds van de geïnstalleerde schijven. Tijdens het installeren van de firmware flikkert alleen het blauwe led in het midden van de aanuitknop.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

Reacties zijn gesloten.