Netwerkschijf met verstand

2
73

Volume aanmaken
Vervolgens kun je Disk Station Manager, de webbeheerinterface, opstarten. Voor je iets op je netwerkschijf kunt bewaren, moet je een volume aanmaken. Dat doe je in het menu-item Opslagruimte, HDD-beheer. Een wizard begeleidt je doorheen het proces. De actie wist uiteraard alle gegevens die al op de schijven staan. Je kunt kiezen tussen JBOD (gewone schijf, dus zonder gegevensbescherming), RAID0, RAID5, RAID5+Spare (met reserveschijf) en RAID6. Jammer genoeg geeft de wizard geen nadere uitleg bij die mogelijkheden. Hiervoor moet je de handleiding, het internet, of onze cursus over RAID raadplegen. Wij kozen voor RAID5. Dit is ook de standaardkeuze van de wizard.
Wij installeerden drie Western Digital WD800AAJS SATA-schijven van elk 80 GB (dezelfde schijven die we ook gebruikten in de eerder geteste DS209+). In RAID5 gaf ons dit een bruikbare capaciteit van 145 GB. Het aanmaken van het volume kan meerdere tientallen minuten tot zelfs uren duren, al naargelang de gekozen manier (volledig of snel) en de omvang van de schijven. Kies bij voorkeur de volledige manier, omdat dan eventuele slechte sectoren op de schijven worden in kaart gebracht en uitgeschakeld. Dan ben je er zeker van dat je een betrouwbaar volume opbouwt. Het duurt wel langer, maar op de lange termijn is dit beter.

Adressering
Bij voorkeur geef je de NAS een statisch ip-adres, zodat je hem gemakkelijk kunt terugvinden in het netwerk. Optioneel kun je de ingebouwde DDNS-dienst activeren zodat je je NAS ook al dan niet gedeeltelijk via het internet kunt benaderen.

Synology ds410j webbeheer

Synology ds410j webbeheer (© ; licentie: )

Configureren
Nu kun je je NAS verder configureren via de webinterface. Die is erg uitgebreid, want de DiskStation DS140j heeft heel wat snufjes. Dit is eigenlijk een minicomputer die een variant van Linux draait. Als eindgebruiker merk je daar in principe niets van en bedien je alles met behulp van Disk Station Manager. Ervaren gebruikers kunnen echter ook rechtstreeks met de ingebouwde Linux werken. Als je niet weet wat je doet, blijf je daar beter vanaf, want je kunt de configuratie op die manier immers serieus om zeep helpen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

Reacties zijn gesloten.