Netwerkschijf met verstand

2
73

In de doos
Naast de (lege) NAS zelf bevat de doos een netwerkkabel, een stroomkabel, montagemateriaal en een folder met startinformatie. De eigenlijke handleiding staat alleen elektronisch op de cd.

Kenmerken
De DiskStation 410j kan maximaal 8 TB (8.000 GB) gegevens opslaan. Hij is uitgerust met een 800 MHz processor en 128 MB werkgeheugen. Naast een gigabit netwerkaansluiting heeft deze NAS ook twee USB 2.0 aansluitingen waarop je externe harde schijven (FAT of NTFS), een noodvoeding (UPS) of maximaal twee printers kunt aansluiten. Deze NAS ondersteunt de volgende netwerkprotocollen: CIFS, AFP (3.1), FTP, NFS en Telnet/SSH. Deze NAS maakt weinig lawaai, ondanks de aanwezigheid van twee ventilatoren. Het geluid komt niet boven een fluisterstille 23 dBA uit.

Installatie van hardware
Je installeert eerst de SATA-disks. Die kunnen zowel 3,5-inch als 2,5″ inch groot zijn. Er passen er maximaal vier in de behuizing. Die is gemakkelijk te openen met behulp van vier duimschroeven op de achterzijde. De schijven passen in plastic schaaltjes die je in de richels schuif en vastzet in de SATA-aansluitingen. Schroeven om de schijven vast te schroeven in schaaltjes worden zoals gezegd meegeleverd.

Synology ds410j achterkant

Synology ds410j achterkant (© ; licentie: )

Vervolgens sluit je de stroom- en netwerkkabels aan en zet je de DS410j aan via de grote ronde knop op de voorkant. Die licht blauw op en blijft blauw flikkeren tot je de netwerkkabel hebt aangesloten. Op de voorkant zitten ook nog vier status-leds voor elke schijf, een statusled voor de netwerkverbinding en nog een voor de status. Die laatste flikkert oranje tot de softwareinstallatie is doorlopen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

Reacties zijn gesloten.