Netwerkschijf met verstand

2
72
Synology DiskStation ds410j

Synology DiskStation ds410j (© ; licentie: )

Centrale netwerkopslag in de vorm van een NAS (Network Attached Storage) kom je tegenwoordig ook bij gewone consumenten tegen. Fabrikanten spelen daarop in met netwerkschijven die allerlei functies bevatten die vooral voor de thuisgebruiker, thuiswerkers en kleine bedrijven interessant zijn. Nadat we eerder de Synology Disk Station DS209+ testten, is het nu de beurt aan de Synology DiskStation DS410j. Die kan niet twee, maar vier schijven bevatten.

Een centrale netwerkschijf is natuurlijk handig om gegevens in op te slaan zodat iedereen in het netwerk eraan kan. Maar de DS410j kan veel meer. Je kunt er ook uw website mee publiceren, gegevens via het internet op een veilige manier met klanten delen, een e-mailserver op draaien, foto’s, video’s en muziekbestanden mee delen en een bewakingsnetwerk opzetten.
De Synology DiskStation DS410j is een NAS of netwerkschijf die in principe als lege ‘enclosure’ of kast wordt verkocht. Het is de bedoeling dat je er zelf harde schijven in monteert, maar dat kan ook gebeuren door een dealer die het apparaat kant en klaar verkoopt met de opslag er al in. Net zoals de eerder geteste DS209+ is de DS410j eigenlijk een kleine computer, maar dan eentje die gespecialiseerd is in alles wat met opslag te maken heeft. Beide apparaten draaien trouwens dezelfde DiskStation-software of firmware die regelmatig wordt uitgebreid en vernieuwd. Het verschil is dat de DS209+ maximaal twee en de DS410j maximaal vier harde schijven kan bevatten.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelStijlvol draagbaar mediaspelertje
Volgend artikelAdobe Creative Suite 5 telt 250 nieuwigheden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Mooi artikel. Een tip: vergeet niet te vermelden dat voor het installeren van deze verbeteringen en of aanvullingen de gebruiker in een volledige back-up dient te maken van zijn data op de NAS.

    Het wil namelijk nog wel eens voor komen dat na zo’n update de originele RAID configuratie overschreven blijkt te zijn.

    Kosten voor het herstel van de gegevens van zo’n NAS liggen tussen de 2.500 en de 5.000 EUR.

    Mvgr,

    Robbert Brans

    • Je hebt gelijk, Robbert. Een NAS met RAID configuratie beschermt je min of meer tegen uitval van een harde schijf, maar is geen substituut voor een back-up. Idealiter heb je dus twee NAS’en in gebruik: een tweede waarop je regelmatig een back-up maakt van de eerste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.