Uitbreidbare quad-core vierbaaien NAS

Synology DiskStation DS920+ NAS review

0
813

Synology DiskStation DS920+

€ 556,-
6.8

Diskidee Performance Rating

6.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Lots of options
  • Quiet
  • Ssd-caching

Cons

  • Plastic casing
  • Only LED status
We testen de Synology DiskStation DS920+ NAS met ruimte voor vier schijven, quad-core CPU en mogelijkheid tot SSD-cacheversnelling. Hoe goed presteert deze centrale server?

De Synology DiskStation DS920+ is in essentie de quad-core versie van de eerder geteste DiskStation DS420+.

In ruil voor een ca. zeventig euro hoger prijskaartje koop je een NAS met een krachtigere processor (Intel Celeron J4125) en dubbel zoveel geheugen (4 GB vast gemonteerde RAM en een vrije SO-DIMM sleuf waarin je nog eens 4 GB kan prikken, voor een maximum van 8 GB geheugen).

Onderaan het apparaat zijn er net zoals bij de DS420+ twee verwijderbare klepjes die toegang geven tot M.2 sleuven voor SSD’s, bruikbaar voor cachingdoeleinden.

Ook deze NAS heeft ‘maar’ twee USB 3.2 Gen 1-aansluitingen. Vooraan is er evenmin als bij de DS420+ een snelkopieerknop om de inhoud van een externe schijf naar de NAS te kopiëren zonder dat je hiervoor de gebruikersinterface hoeft te openen.

Extra tegenover het goedkopere model is een eSATA-poort achteraan. Die is bedoeld om er de apart verkrijgbare Synology DX517 uitbreiding op aan te sluiten, die het totaal van het aantal schijfsleuven op negen brengt.

Mocht je in de toekomst opslagruimte tekort komen dan kan je die dus eenvoudig uitbreiden, al kost zo een ‘expansion bay’ wel ruim vijfhonderd euro, geld waarvoor je ook gewoon een tweede NAS kunt kopen.

 
Kenmerken

De 2 Ghz 4-core/4-threads Intel Celeron J4125 is dezelfde als in de eerder geteste QNAP TS-253D-4G 2-Bay NAS en het gelijkaardige, niet door ons geteste 4-baaien model QNAP TS-453-8G. Dat zijn echter 2.5GbE-apparaten, maar helaas ontbreekt die snellere netwerkaansluiting op de Synology DS920+.

Achteraan vind je net dezelfde 1GbE-netwerkpoorten als bij de DS420+. Door ze te koppelen kan je toch nog een 2GbE-verbinding leggen, mits je over een geschikte switch of router beschikt.

Voor berekeningsintensieve toepassingen, zoals het indexeren van foto’s of het synchroniseren van bestanden, is de CPU volgens Synology tussen de vijftien en vijfentwintig procent sneller dan de 2-core processor in het goedkopere model. Php-toepassingen zouden zelfs een meer dan honderd procent snellere respons hebben.

De overige kenmerken zijn identiek aan die van de erder geteste DS420+; raadpleeg die review voor nadere details.

Alle informatie over de DS920+ vind je op de Synology-website.

Synology DiskStation DS920+ NAS

Synology DiskStation DS920+ NAS (© Synology; licentie: Synology)

 
Software

De DS920+ gebruikt hetzelde besturingssysteem als alle andere Synology NAS’en, intussen vernieuwd tot versie 7.01. Dat hebben we al uitgebreid besproken in de review van de DS420+, zie aldaar.

Bij de meeste moderne nas’en migreer je schijven naar een nieuwer model door ze gewoon (in volgorde!) te verplaatsen

Bij de meeste moderne nas’en migreer je schijven naar een nieuwer model door ze gewoon (in volgorde!) te verplaatsen (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Afhankelijk het soort toepassing varieert de doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT) tussen de 8 MB/s voor het kopiëren van mappen naar de NAS tot 519 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden naar de NAS gebeurt aan 557 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 116 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 307 punten, een bandbreedte van 46 MB/s en een toegangstijd van 511 µs.

Dat zijn goede prestaties voor een NAS van deze prijsklasse.

Conclusie
De Synology DS920+ is sneller en krachtiger dan de voor de rest zeer vergelijkbare DS420+. De zeventig euro of zo méér die je ervoor betaalt is wat ons betreft met het oog op de toekomstbestendigheid goed besteed.
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKleine stille NAS met ruimte voor vier schijven
Volgend artikelSnelle Powerline met WiFi 6 en mesh
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.