NAS met SSD-cacheversnelling en vernieuwd OS

Synology DiskStation DS420+ review

0
291

Synology DiskStation DS420+

€ 484,-
6.7

Diskidee Performance Rating

5.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.7/10

Pros

  • Lots of options
  • Quiet
  • User-friendly

Cons

  • Plastic casing
  • Only LED status
We testen de Synology DiskStation DS420+ NAS met ruimte voor vier schijven en mogelijkheid tot SSD-cacheversnelling. Hoe goed presteert deze centrale server?

De Synology DiskStation DS420+ is in essentie de vierschijvenversie van de eerder geteste DiskStation DS220+.

Hardware en software zijn grotendeels identiek (dual-core Intel-processor en 2 GB vast gemonteerde RAM, met een vrije SO-DIMM sleuf waarin je zelf maximaal 4 GB kan bijplaatsen voor een totaal van 6 GB RAM).

Verschillend met het tweebaaienmodel zijn twee vrije M.2 SSD-sleuven, bruikbaar voor caching. Die SSD-sleuven zijn onderaan gemakkelijk bereikbaar na het schroefloos verwijderen van twee plastic klepjes.

 
Kenmerken

De Intel Celeron J4025 CPU met HD Graphics 600 GPU en AES-NI hardwareëncryptie is dezelfde als in de eerder geteeste QNAP TS-451D2 4-Bay NAS.

Achteraan zijn er twee koppelbare Gigabit Ethernet-aansluitingen, naast een poort voor de redelijk forse externe voeding (90 watt).

Van de twee USB 3.2 Gen 1-aansluitingen bevindt er zich één vooraan, boven de stroomknop. Een snelkopieerknop ontbreekt op dit apparaat; voor het beheer van externe schijven dien je de gebruikersinterface te openen.

Twee grote, stille ventilators achteraan vervang je bij een eventueel mankement eenvoudig zelf met een bij Synology verkrijgbare reserve-exemplaren.

Dit kan langs de buitenkant door vier schroefjes los te draaien, de ventilator los te maken en een nieuw exemplaar te monteren. Een nieuwe kost ca. 15 euro, maar het moet gezegd dat wij persoonlijk nog nooit een kapotte ventilator gehad hebben in een Synology NAS, waarvan we er sommige al meer dan vijf jaar constant draaien. Wel maken we deze apparaten regelmatig schoon, want stof is de grootste vijand van een vlot draaiende NAS.

Deze NAS heeft geen statusscherm, wel verschillende LED’s: stroom, apparaatstatus, een status-LED voor elke schijf vooraan en status-LED’s achteraan voor elke netwerkpoort.

Binnen de dertig dagen na aankoop kan je de standaardgarantie van drie jaar verlengen tot vijf jaar via een in dat geval verplicht aan te maken Synology-account.

Dergelijke account heb je ook nodig als je deze NAS op eenvoudige en veilige manier via het internet wil gebruiken.

De ingebruikname verloopt op dezelfde manier als bij de eerder geteste D220+. We verwijzen je naar dat artikel voor meer details.

Alle informatie over de DS420+ vind je op de Synology-website.

Synology DS420+ NAS

Synology DS420+ NAS (© Synology; licentie: Synology)

 
Software

Synology updatede zijn bekende DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem van versie 6.2, waarvan de eerste versie uit 2016 dateert, naar versie 7.01, waaraan drie jaar is gewerkt.

Het nieuwe OS is beschikbaar voor alle Synology-modellen van de laatste zeven jaar met minstens 1 GB RAM. Voor sommige heel oude NAS’en wordt het niet aangeboden via de auto-update en moet je het downloaden in het Synology Download Center.

Eens toegepast, kan je niet meer terugkeren naar DSM 6.2. Een update duurt tien à twintig minuten, afhankelijk van het model, het aantal apps en de omvang van de schijven.

Gelukkig is de gebruikersinterface alleen maar verfrist, zonder al te sterk te zijn gewijzigd. Alles voelt wel veel responsiever aan dan voorheen.

Synology DSM 7 desktop

Synology DSM 7 desktop (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Onder de motorkap zijn er heel wat nieuwigheden. Om te beginnen werd de beveiliging versterkt, bijvoorbeeld met een nieuwe, strengere wachtwoord-policy en de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie voor bepaalde groepen gebruikers te verplichten. Ook kan je USB- en consolepoorten blokkeren, interessant in een niet-beveiligde omgeving waar externen toegang hebben tot het fysieke apparaat.

Voortaan kan je in het gecentraliseerde dashboard Active Insight alle Synology NAS-apparaten die onder hetzelfde account geregistreerd zijn centraal beheren.

Storage Manager werd helemaal vernieuw, waardoor het beheer van schijven en volumes een stuk overzichtelijker is geworden. RAID-herstel is versneld en verbeterd, in het bijzonder voor RAID6-configuraties, die tot tachtig procent sneller werken dan onder DSM 6.2.

SSD-caches kan je voortaan toevoegen en verwijderen zonder onderbrekingen in de systeemdiensten. Btrfs metadata mogen nu op een SSD-cache, zodat de toegang tot kleinere bestanden op grote volumes flink versneld wordt.

Helaas worden USB-dongles niet langer ondersteund. Gebruik je dus een Wi-Fi- of Bluetooth-dongle dan werken die meer onder het nieuwe besturingssysteem, soms wel met 200 procent.

Sommige functies zaten bij de vorige DSM over verschillende apps met overlappende mogelijkheden verspreid.

In DSM 7 is dit overzichtelijker gemaakt. Alle fotofuncties zijn nu verenigd in Synology Photos. (Moments, met functies om foto’s automatisch te catalogiseren, is niet langer een aparte app.)

Synology Drive Center combineert de functies van Cloud Station Server en Station ShareSync.

EZ-Internet, om de NAS toegankelijk te maken via het internet zonder gebruik te maken van de Synology Cloud, vind je voortaan onder Externe toegang, Routerconfiguratie in het Configuratiescherm.

Python3 is vanaf nu geïntegreerd in het besturingssysteem, zodat de oude v6.2 app (manueel) verwijderd kan worden.

De iSCSI-functies worden beheerd in SAN Manager. Ten slotte is MariaDB, de SQL-database, vernieuwd naar versie 10. Versie 5 databases dienen gemigreerd te worden, want zijn niet  langer compatibel.

Niet alles wat verspreid zit, is in DSM 7 eengemaakt. Zo heeft Synology nog steeds twee aparte back-upprogramma’s, Hyper Backup en Active Backup for Business. Logischer zou het zijn om de back-upfuncties in één app onder te brengen.

Niettemin is DSM 7 een flinke verbetering tegenover v6.2, vooral dan voor zakelijke gebruikers. Thuisgebruikers kunnen echter ook profiteren van de responsievere interface, het gebruiksvriendelijkere schijfbeheer en de logischere indeling van de multimedia-apps, in het bijzonder dan de krachtige foto-app.

 
Prestaties

Afhankelijk het soort toepassing varieert de doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT) tussen de 7 MB/s voor het kopiëren van mappen naar de NAS tot 297 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden naar de NAS gebeurt aan 247 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 116 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 283 punten, een bandbreedte van 43 MB/s en een toegangstijd van 553 µs.

Dat zijn goede prestaties voor een NAS van deze prijsklasse. (Nvdr.: door de andere testmethode en configuratie van de NAS en het testnetwerk mag je deze testresultaten niet vergelijken met die van de eerder geteste DS220+.)

Conclusie
De Synology DiskStation DS420+ NAS is compact, stil, presteert goed en biedt veel mogelijkheden. Synology DSM 7, standaadrd geïnstalleerd op deze NAS, is overigens een flinke verbetering tegenover DSM 6.
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKrachtige desktop NAS met AMD Ryzen Embedded
Volgend artikelKleine stille NAS met ruimte voor vier schijven
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.