Krachtige desktop NAS met AMD Ryzen Embedded

QNAP TS-473A NAS review

2
796

QNAP TS-473A NAS

€ 778,-
6.7

Diskidee Performance Rating

6.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Lots of options
  • Fast
  • 2.5G Ethernet

Cons

  • Expensive
We testen de QNAP TS-473A NAS review 4-Bay NAS met een quad-core AMD Ryzen Embedded processor, 2.5G-netwerk en PCIe- en SSD-uitbreidingen. Helpt dit de prestaties vooruit?

De QNAP TS-473A NAS is een volledig van zwart metaal vervaardigde, relatief compacte tafel-NAS met ruimte voor vier schijven, twee 2.5GBE-netwerkpoorten, drie 10 Gbit/s USB-A 3.2 Gen2-poorten, één 5 Gbit/s USB-C 3.2 Gen 1-aansluiting, twee PCIe Gen3 x4-kaarten en evenveel M.2 2280 NVMe Gen3  x1-SSD’s voor caching en QNAP Qtier-technologie.

Deze NAS wordt leeg verkocht. Standaard is één 8 GB SO-DIMM DDR4 geheugenmodule geïnstalleerd. Dit breid je zelf uit tot maximaal 64 GB RAM in een 2 x 32 GB configuratie. ECC-geheugen wordt ondersteund. Het 5 GB flash-geheugen biedt dual boot OS-bescherming.

 
Kenmerken

De vier schijfsleuven, geschikt voor 2,5- en 3,5-inch drives (met snelle montage voor gewone harde schijven), kan je afsluiten met meegeleverde plastic sleutels. Dit is vooral een bescherming tegen het per vergisssing openen van een sleuf, wat een herstel van het Raid-volume triggert en dus voor tijdelijke vertraging van de bestandstoegang zorgt.

Deze NAS is voorzien van een 1,8 GHz 4-core/8-thread AMD Ryzen Embedded V1500B processor met AES-NI hardware-encryptie.

Als de NAS gebruikt wordt voor videotranscodering dan kan men dit versnellen met behulp van een aparte basisniveau Nvdia GPU, te installeren in een van de vrije PCIe-sleuven. Die is ook bruikbaar voor GPU-doorlussen naar virtuele machines. Ook kan zo gelijk een HDMI-poort toegevoegd worden.

In de andere sleuf past bijvoorbeeld een 5 of 10 Gigabit Ethernet-kaart mochten de aanwezige 2.5G-poorten niet volstaan.

Er zit geen scherm op het apparaat, wel vijf status-LEDs (status/voeding, USB, LAN en een ledje voor elke schijfsleuf en de twee SSD-slots). Aanwezige knoppen zijn voeding, reset en de automatische kopieerknop onder de USB-A poort vooraan.

De QNAP RM-IR004 infraroodsensor vooraan is bruikbaar in combinatie met een optioneel verkrijgbare QNAP-afstandsbediening.

Alle informatie over de TS-473A 4-Bay NAS vind je op de QNAP-website.

QNAP TS-473A NAS

QNAP TS-473A NAS (© QNAP; licentie: QNAP)

 
QTS of QTS Hero

Tijdens de installatieprocedure krijg je de kan om in plaats van het bekende QNAP QTS besturingssysteem het nieuwe 128-bits ZFS-gebaseerde QTS Hero OS te installeren. Dat is alleen nuttig in een bedrijfsomgeving, of wanneer je zeer intensieve toepassingen zoals 8K-streaming of 10 GbE-networking wil gebruiken. Het werkt trouwens het beste in combinatie met SSD-caching en dus de installatie van één of twee M.2 SSD’s in de daartoe voorziene sleuven.

Wij kozen in het kader van deze test voor de standaard ‘slimme installatie’ met QTS. Dankzij de dual-OS flash kan je al tijdens de installatie van het OS controleren op een nieuwe versie. Is die er dan wordt die direct geïnstalleerd in plaats van de op de flash aanwezige versie. Zo upgraden wij direct van v4.5.3.1664 naar x.1800.

Dit is in een tiental minuten gefikst. Verwarrend is wel dat je daarna opnieuw manueel de ‘slimme installatie’ dient te starten, nu met de nieuwe QTS-versie. De cloudwizard vertelt je dit niet en blijft proberen de NAS, die nog niet geïnitialiseerd is, te bereiken. Na het configureren van een sterk wachtwoord voor het beheerderaccount worden de instellingen toegepast. Dit duurt enkele minuten, afhankelijk van de capaciteit van de schijven.

Voor de inrichting van de schijven zijn er tal van mogelijkheden, afhankelijk van de hoeveelheid, de capaciteit en de soort. Zo bepaal je zelf de reserveruimte van eventuele SSD’s, waarbij je de ideale ruimte kan laten uitzoeken door het ‘Hulpmiddel voor SSD-profilering’.

Verder is er keuze tussen ‘thick’, ‘thin’ en ‘statische’ volumes. Een statisch volume is tot twintig procent sneller, maar biedt minder geavanceerde mogelijkheden zoals snapshots, die je in een thuisomgeving wellicht toch niet nodig hebt. De geavanceerde thick en thin volumes kan je alleen in een opslagpool maken; eens statisch volume creëer je onmiddellijk, zonder de tussenstap van een opslagpool.

Dit is de eenvoudigste oplossing en ook de snelste voor thuisgebruik. Wij maakten dus dit type volume aan, met RAID5-bescherming.

Optioneel kan je nog de hardwareversleuteling van de gegevens op volumniveau activeren, maar dit sloegen we over.

Tijdens het maken van het volume worden thuismappen en een Public-map gecreëerd; dit vul je verder zelf aan via de standaard-app File Station 5. Ook worden verschillende standaard apps geïnstalleerd. Achteraf wijzig je dit uiteraard naar eigen wens.

 
Software

QTS is een volwaardig besturingssysteem, met een grafische interface met duidelijke pictogrammen en menu’s, met verschillende bureaubladen en met multitaskingmogelijkheden.

Met een HDMI-videokaart, HDMI-scherm, USB-toetsenbord en USB-muis (al dan niet draadloos) tover je deze NAS om in een Linux-desktopcomputer met ondersteuning voor diverse Ubuntu-versies (QvPC). Hiervoor is minimaal 4 GB RAM nodig.

Met HD Player wordt het apparaat een lokaal op een HDMI-scherm aangesloten HDTV-entertainmentstation, met directe toegang tot Facebook, Chrome, Spotify, Firefox, TuneinRadio, Skype etc. Een infrarode afstandsbediening is optioneel bij QNAP verkrijgbaar.

De uitgebreide mogelijkheden kunnen bij beginners initieel overweldigend overkomen.

Gelukkig voorziet QNAP in een uitgebreid HelpCenter, met een gedetailleerde handleiding voor QTS, toegang tot online (video-)tutorials en een directe link naar de QNAP Helpdesk, die met toestemming op afstand de NAS kan onderzoeken bij ernstige problemen.

De mogelijkheden breid je bijna eindeloos uit met behulp van honderden apps uit het QNAP AppCenter.

Standaard worden bijna geen apps voor je geactiveerd, je kiest helemaal zelf wat je nodig hebt. Er zijn wel lijsten met QTS Essentials en Aanbevolen Apps, die toch een zekere houvast bieden. De vele apps zijn verder onderverdeeld in elf categorieën, van Backup/Sync tot Beveiliging en uiteraard is er ook een zoekfunctie. Bètaversies vind je in het Beta Lab en installeer je op eigen risico.

Het ordewoord is uitgebreide keuze, met in ruil wel een zekere ingewikkeldheid voor beginnende gebruikers. Niets is voorgekauwd, je richt alles naar eigen smaak in, maar het duurt wellicht even duren vooraleer je alles onder de knie hebt en helemaal geconfigureerd naar eigen wens.

 
Upgraden naar QTS 5.0

QTS 5.0 is gebaseerd op de robuustere Linux kernel 5.10, heeft een geoptimaliseerde gebruikersinterface, sneller reagerende PCIe (en dus SSD-caching)-interfaces, snellere AI gezichts- en objectherkkening voor het QuMagie-fotobeheer (mits de installatie van een apart verkrijgbare Coral M.2 Accelerator Edge Tensor Processing Unit in een van de SSD-sleuven) en verbeterde beveiligingsmaatregelen, zoals de mogelijkheid om SSH-sleutels voor toegangsverificatie te gebruiken.

De nieuwe QVPN 3.0 integreert het gebruiksvriendelijke WireGuard VPN om eenvoudiger een veilige verbinding te creëren voor thuis en op afstand werken met de NAS. OpenVPN en IPSec zijn immers voor veel gebruikers te complex, een probleem dat het no-nonsense vpn-protocol WireGuard tracht te vverhelpen.

QTS 5.x verschil inzake interface weinig van QTS 4.x

QTS 5.x verschil inzake interface weinig van QTS 4.x (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Er is ook een versie van dit vernieuwde OS voor deze TS-473A NAS, maar die wordt nog niet aangeboden via de live firmware update. Je kan ze wel manueel downloaden en toepassen.

De upgrade lukte ons probleemloos in minder dan tien minuten. Wij hebben de benchmarks opnieuw uitgevoerd met het nieuwe OS.

 
Prestaties

Met QTS 4.5 varieert varieert de doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT met SSD’s in Raid5 en in een 2.5G-netwerk) tussen de 17 MB/s voor het kopiëren van mappen naar de NAS tot 396 MB/s voor het kopiëren van bestanden. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 244 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 467 punten, een bandbreedte van 73 MB/s en een toegangstijd van 351 µs.

Dat zijn uitstekende prestaties; in een Gigabit-netwerk en met gewone harde schijven liggen de te verwachten prestaties natuurlijk iets lager, maar kunnen worden opgeprikt met behulp van SSD-caching.

Onder dezelfde omstandigheden getest met QTS 5.0 is er weinig verschil met QTS 4.5. Het nieuwe OS lijkt op sommige onderdelen, zoals foto’s beheren, iets sneller dan het oude, maar het verschil is statistisch weinig significant.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark test, die de werking van de NAS met typische taken onder Windows 10 test, is QTS 5.0 wel duidelijk sneller. We noteren een score van 613 punten, een bandbreedte van 95 MB/s en een toegangstijd van 265 µs.

Conclusie
De QNAP TS-473A NAS 4-Bay NAS is stil, compact en snel, zeker als je deze centrale opslagserver in een 2.5G-netwerk gebruikt. Voor al dit moois betaal je wel een stevige prijs.
Foto van QNAP
Website: QNAP
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare usb-dongle met Wi-Fi 6
Volgend artikelNAS met SSD-cacheversnelling en vernieuwd OS
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. “Standaard is één 8 TB SO-DIMM DDR4 geheugenmodule geïnstalleerd” ????
    Da’s wel heeeel veel geheugen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.