Krachtige en uitbreidbare NAS

1
96
Dit artikel is deel 3 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieZes storage trends voor 2011Krachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven
Synology DiskStation DS1010+

(© ; licentie: )

Een Network Attached Storage of NAS is in essentie een opslagserver met meerdere harde schijven en een netwerkaansluiting. De Synology DS1010+ NAS is een vrij groot tafelmodel bedoeld voor KMO/MKB. Dankzij zijn vijf schijfbaaien kun je er 10 TB informatie op kwijt en dit kun je optioneel nog een keer met 10 TB uitbreiden. Wij hebben de DS1010+ getest.

De Synology DS1010+ NAS kun je met behulp van de optionele DX510-behuizing uitbreiden tot in totaal tien schijfbaaien, goed voor 20 TB opslag. De optionele behuizing wordt met de DS1010+ verbonden via een vastgeschroefde eSATA-kabel. Je kunt natuurlijk beginnen met minder schijven en die later uitbreiden met grotere of nieuwere schijven. Dat kan wel slechts met één schijf tegelijk en het werkt ook niet automatisch: je moet via het webbeheer de opdracht geven de grotere of nieuwe schijf in het systeem op te nemen. Pas als dat volledig gebeurd is, kun je een tweede grotere of nieuwe schijf laten opnemen.

Uitrusting
De DS1010+ heeft een Intel Atom D510 processor met een kloksnelheid van 1,66 GHz. Standaard hij deze NAS 1 GB geheugen, maar dit kun je verhogen tot 2 of 3 GB omdat er nog een geheugenslot vrij is op het moederbord. Hij heeft twee gigabit Ethernet-poorten en vier USB-poorten. Op de USB-poort kun je externe schijven, een digitale camera of een printer aansluiten. Ook kun je er een WiFi-stick in kwijt, zodat je de DS1010+ draadloos kunt gebruiken. Wij probeerden dit uit met een SMC EZ Connect N USB 2.0 adapter en die werd door de DS1010+ probleemloos geactiveerd.

1
2
3
Vorig artikelDunne, maar krachtige ASUS notebooks
Volgend artikelLed’s en het nieuwe tatoeëren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. DSM 3.0 is inderdaad super. Het automatisch inschakelen en uitschakelen vind ik persoonlijk erg makkelijk. Je kan per dag de boot en shutdown instellen. Synology beweert nu ook WOL (wake-on-lan) te supporteren maar heb dit zelf nog niet kunnen activeren (mijn DS zal het niet kunnen denk ik). Dan zou ik gewoon een magic packet sturen van mijn laptop of desktop en de NAS zou opstarten op het moment dat ik hem nodig heb. Qua energiebeheersing uiteraard mooi meegenomen. Er is trouwens ook een soort slaapstand waarbij de NAS minder verbruikt door de disks stil te leggen. Wel enige vertraging bij access maar dat moet je erbij nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.